Miami Vice

Michael Manns røffe og tilknappede thriller gir lite til deg som savner 80-tallets pastellmote, og mest til deg som er glad i hardbarka narkoslang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Jeg ble advart på forhånd, slik jeg nå advarer deg: Det er lite å hente for nostalgiske tv-tittere i filmversjonen av «Miami Vice».

Ingen alligator

Riktignok snakker vi fremdeles om neo-noir fra subtropiske strøk med politimennene Crockett og Tubbs som hovedpersoner.

Foto: UIPFoto: UIP

Men de to sprader ikke sokkeløse rundt med Ray Bans og dyre t-skjorter under pastellfargede dressjakker. Sonny har ikke en kjælealligator på husbåten sin. Han ser ikke engang ut til å ha husbåt.

Jan Hammers suggererende åpningsmusikk er ikke med. Ei heller palmene, bikiniene og flamingoene i vignetten. Det er ikke engang en skikkelig vignett. Og det hele er ikke krydret med håndplukkede popperler, eller andre artige referanser fra den stilskapende tv-serien som gjorde det macho å kle seg femi mellom 1984 og 1989.

På egne bein

Etter å ha svelget skuffelsen over alt dette begynte jeg å glede meg.

Michael Mann - som produserte og bidro sterkt kreativt på tv-serien - hadde altså ikke tenkt å surfe på en fordums suksess, men lage en film som stod på egne bein.

Foto: UIPFoto: UIP

Med titler som «Manhunter», «Heat» og «Collateral» har han vist seg som en habil regissør av hardkokt, urban kriminalfilm om plagede, selvdestruktive menn, gjerne med stor yrkesstolthet og et pragmatisk forhold til lov og rett. En slik film er også «Miami Vice». På godt og vondt.

Med kronisk senkede øyenbryn infiltrerer de drevne undercoveretterforskerne James «Sonny» Crockett (Colin Farell) og Ricardo Tubbs (Jamie Foxx) toppsjiktet i Florida og omegns hardbarka narkomiljø.

I jakten på bakmenn utgir de seg for å være profesjonelle «transportører» som kan få latinamerikanske varer trygt i land. Som seg hør og bør går ting skeis, skurkenes mistenksomhet vokser seg dødelig, heltene blir personlig involvert, valg må tas og grenser må dyttes på.

Kaldt og råttent

Selv om detaljene er intrikate - og sikkert konstruert etter grundig research - er de store linjene i plottet temmelig standard vare. Som i tv-serien er det interessante dermed mest hvordan det hele blir fortalt, enn hva som blir fortalt.

Tross raske båter, stilige sportsbiler, helikoptre, et variert våpenarsenal og eksplosiver er det heller tynt med virtuos, neglebitende, eller spektakulær action som kan få deg til å søle popcorn utover stolraden foran.

Foto: UIPFoto: UIP

Kamera går i stedet tett på våre alvorlige helter. Selv om klimaet er varmt, er miljøet kaldt, ubarmhjertig, mistenksomt og råttent. Bildene er nattlige, kornete og urolige. Dialogen er hard, profesjonell og så proppet med avansert intern slang, at det nesten bikker over i det parodiske («transpo» = «transport»).

Risikoen Sonny og Ricardo løper ved å gå dypt undercover står sentralt. Ikke bare risikoen for å få en kule i panna, men også mer eksistensielle og følelsesmessige farer. Faren for å gå så i ett med sitt kriminelle alter ego at man trår over en grense. Faren for at noe giftig siver gjennom det profesjonelle skjoldet.

«Miami Vice» skraper i slike problemstillinger, men klarer ikke å gjøre dem medrivende nok til å bære en ellers mager krimintrige.

Sonny, som er aller mest i fokus, er så vag og innesluttet at det er vanskelig å la seg involvere når han begynner å falle farlig fort for en kvinne fra den andre siden av loven (nydelige Gong Li fra blant annet «2046» og «Farvel min konkubine»).

Lummer nattestemning

Foto: UIPFoto: UIP

Selv om Michael Manns regifingeravtrykk og mye av tv-seriens lumre, neonbelyste nattstemning gir «Miami Vice» en viss personlighet, er totalresultatet for pregløst til å leve opp til forventninger og dagens kinobillettpriser.

Så fremt du ikke av en eller annen grunn er mer enn middels interessert å lære noen knep om storstilt narkosmugling, da.

Etter mye styr med avklaring av rettighetene til det fantastiske soundtrakket, har de to første sesongene av tv-serien omsider kommet ut på dvd. Se heller dem om igjen.

Personvernpolicy