Meny

Juksejournalisten burde vært avslørt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overvåkningen i forhold til veteranjournalist Bjørn Benkow burde vært skjerpet, mener generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening.

- Jeg har to ganger truffet og intervjuet Bill Gates. Ene gangen var faktisk på et fly hvor jeg klarte å kapre setet ved siden av ham på turistklasse, skriver Benkow. (Foto: Microsoft.com)- Jeg har to ganger truffet og intervjuet Bill Gates. Ene gangen var faktisk på et fly hvor jeg klarte å kapre setet ved siden av ham på turistklasse, skriver Benkow. (Foto: Microsoft.com)

Frilans-journalist Bjørn Benkow har de siste ukene blitt beskyldt for å ha fabrikkert intervjuer med verdenskjendiser som Bill Gates, Tom Cruise, Michael Schumacher og Oprah Winfrey.

I en pressemelding, som kom søndag, innrømmer Benkow at han har jukset med flere intervjuer. Han hevder at han faktisk har møtt intervjuobjektene, men at tidsrom og omstendigheter ikke alltid har vært som beskrevet.

Overvåkningen burde vært skjerpet


- At det burde vært skjerpet overvåkning i forhold til Benkow er nokså klart, sett i etterpåklokskapens skarpe lys, sier generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening til Neste Klikk.

Har det vært vanskeligere å avsløre Benkow fordi han er en «gammel traver»? Ville man forholdt seg annerledes til ham dersom han var en ukjent journalist?

- Både og; om en ukjent journalist kommer med et påstått intervju med en av verdens største kjendiser, er man nok spesielt skeptisk. Men på den annen side har Benkow vært borti saker tidligere som gjør at man nok burde skjerpet kontrollen, sier Øy.

Allerede i 1992 ble det oppstyr rundt en middag Benkow angivelig hadde hatt med Margaret Thatcher.

Hva kan redaktører gjøre for å sikre at noe lignende ikke skjer igjen? Enda strengere kontroll?

- Det er jo det som er svaret. Kontrollen er ganske bra. Det er tross alt ikke så mange tilfeller vi har av dette, avslutter Øy.

Legger seg flat

Bjørn Benkow mener selv at det ikke finnes unnskyldninger for det han har gjort, bare forklaringer.

- Det som er gjort, er gjort av desperasjon. For å betale husleie, strøm, mat; for å overleve, sier Benkow i pressemeldingen som avsluttes med en unskyldning til familie, venner, kolleger og det lesende publikum:

- Tilgi meg, for jeg visste hva jeg gjorde.

Vurderer søksmål


Dagbladet, Jyllands-Posten og Aftonbladet har kjøpt og publisert noen av artiklene til Benkow. Svenske Aftonbladet, som hittil har stått bak Benkow, vurderer nå å saksøke journalisten, mens Dagbladet først vil granske saken på egen hånd.

Les hele pressemeldingen fra Bjørn Benkow her.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus