Politiet ser på jukseforsker

Helsetilsynet ber politiet om å etterforske Jon Sudbø. Forskerjukset kan ha satt pasienters liv i fare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har sendt en anmodning om at politiet etterforsker saken. Politiet har større mulighet til å innhente opplysninger enn det vi har. Etterpå vil vi ta stilling til om det er grunn til å be om påtale, sier avdelingsdirektør Jørgen Holmboe i Helsetilsynet til Dagsavisen.

Granskingskommisjonen la 30. juni fram sin rapport om saken, der det kom fram at Jon Sudbø var alene om jukset. Men sykehuset fikk kritikk for å ikke ha oppdaget det, og Sudbø sa opp sin stilling.

Helsetilsynet sier at det kan være snakk om en straffereaksjon overfor Sudbø selv, men at også sykehuset kan ha brutt loven. For dette risikerer Sudbø bot eller fengsel i opptil tre måneder.

Det er usikkert om pasienter har vært i fare.

- Han har forsket på pasienter med munnhulekreft. Det kan tenke seg at de har fått medisin som kan ha vært farlig for dem. Det kan også ha skapt unødig lidelse for pasienter, sier Holmboe.

Fabrikkering av data kan være straffbart ifølge helsepersonell-lovens paragraf 67 som sier at helsepersonell «skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet (...) som forventes. (©NTB)»

Personvernpolicy