Bønder mest utsatt for hudkreft

Det er langt mer sannsynlig at en bonde får hudkreft enn at mennesker fra andre yrkesgrupper rammes, mener en svensk professor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HMS-tjenesten i Norge innrømmer at de ikke har tatt denne faren nok på alvor, ifølge Nationen. Sykdommen plateepitelcanser utvikler seg i hudlaget, ikke i føflekker.

- Forskning viser at sykdommen er 300 prosent vanligere blant landbrukere, sammenlignet med gjennomsnittssvensken, sier hudspesialist Olle Larkö til den svenske avisen Hallandsposten. Han er professor ved Sahlgrenska akademisjukhuset i Göteborg.

Landbrukets Helse- Miljø- og Sikkerhetstjeneste (LHMS) har det norske ansvaret for å forebygge skader og sykdom blant bønder. De har brukt lite ressurser på å forebygge kreft, til tross for at de er klar over at mye tid utendørs kan øke kreftfaren hvis man ikke beskytter seg.

- Jeg har hørt at slik kreft har vært et stort problem i USA og tenkt at det henger sammen med et annet klima. Men dersom det er slik i Sverige, gjelder det oss også, sier fagsjef i LHMS Anne Marie Heiberg til Nationen.

(©NTB)

Personvernpolicy