Derfor har tegneseriefigurer bare fire fingre

At tegnefilm- og tegneserieskaperne ofte tegner bare tre eller fire fingre per hånd, har sine praktiske årsaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Heisann, Stein. Jeg er en halvivrig tegneserieleser. Som vi alle vet, så har tegneserier mye rart ved seg, og det er spesielt én ting jeg lurer på: Jeg har lagt merke til at tegneseriefugurer sjelden tegnes med fem fingre eller tær. Som oftest er det tre eller fire. Hvorfor er det slik? Hilsen Asbjørn»

Her gadd ikke Sverre å tegne fingre i det hele tatt. (Kilde: Absurdgalleriet)Her gadd ikke Sverre å tegne fingre i det hele tatt. (Kilde: Absurdgalleriet)

Det korte svaret, Asbjørn, er at tegneserieskaperne er noen latsekker som ikke gidder å tegne alle fingrene. Ok, den var litt for enkel, så jeg får ta den lange versjonen.

Men den korte versjonen har et element av sannhet i seg; det var nemlig enklere å gjøre det sånn.

Du må huske på at dette ikke er noe nytt. Praksisen med å tegne tre eller fire fingre går tilbake til animasjonens barndomsdager, da alle satt og tegnet for hånd. Animasjon eksisterte altså lenge før noen tenkte på å finne opp prosessorer, RAM og grafikkort.

Og her har vi plutselig fire fingre. (Kilde: Absurdgalleriet)Og her har vi plutselig fire fingre. (Kilde: Absurdgalleriet)

For hvert sekund film, måtte de stakkars (stakkars og stakkars, fru Pettersen) tegnerne lage 24 tegninger. Å lage en animasjonsfilm på 10 minutter i de dager, medførte vanvittige arbeidsmengder. Totalt måtte de da tegne 24 bilder x 60 sekunder x 10 minutter tegninger, noe som blir 14 400 tegninger.

Hver eneste av disse tegningene måtte selvsagt tegnes og fargelegges fra bunnen av. Legger man til økonomi og tidspress, er det ikke vanskelig å forstå at de prøvde å forenkle litt, ikke sant? En finger mindre betød rett og slett mindre arbeid, samt tid og penger spart.

Men det er flere årsaker til at tegneseriefigurer mangler essensielle kroppsdeler. Tidligere var strekene tykkere, og tegningene var ikke så detaljerte som i dag. En femfingret hånd ville rett og slett se for stor ut, og forholdet til resten av kroppen ville blitt unaturlig.

... og for å være skikkelig konsekvent, har denne figuren fått fem fingre. (Kilde: Absurdgalleriet)... og for å være skikkelig konsekvent, har denne figuren fått fem fingre. (Kilde: Absurdgalleriet)

Det var ikke før noen studioer fant ut at de skulle lage mer realistiske tegninger, at vi så de første tegneseriefigurene med fem fingre. Eller tær, for den del.

Nå er jeg så heldig (?) at jeg har min egen tegneserieskaper sittende tre meter unna meg, Sverre heter han, og er hjernen og fingrene bak «Absurdgalleriet». Jeg vil forresten anbefale deg å besøke galleriet - du vil garantert få deg en latter eller fire.

Men det var sannelig ikke lett å få noen avklaring.

- Fem, svarte han da jeg spurte hvor mange fingre han tegnet.

- Er du sikker, spurte jeg.

- Nei, fire sa han.

- Fire eller fem, spurte jeg i et fåfengt håp om å få en avklaring.

- Tre.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.

Personvernpolicy