Norge Rundt i lokalpressen (6)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvalross med hvilepuls, forfatterdebutant på 98 år og Norges lengste passasjertog. Her er noen lokalnyheter fra uken som gikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Det finnes mange gullkorn i lokalpressen som ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Her er noen eksempler fra uken som gikk.

Maria (98) gir ut si første bok


(Foto: Faksmile fra Bygdanytt.no)(Foto: Faksmile fra Bygdanytt.no)

Hvem hadde trodd at Maria Njåstad skulle gi ut bok i en alder av snart 98 år? Aller minst hun selv, skriver Bygdanytt. Forfatteren har skrevet bygdebiografien «Gamle Lonevågen» sammen med lillebror Jon, på snart 92. Dermed burde søskenparet få en plass i Guinness Rekordbok, skriver avisen videre. Maria stusser litt over alt oppstyret når lokalavisa kommer på besøk, men datteren forklarer at det er god reklame for boken. Selv om hun trives best utenfor rampelyset, er bokdebutanten stolt og glad for at boka nå er kommet ut. Men hun er, ifølge Bygdanytt, også litt nervøs for «kva folk skal seia om gamlå oppe i skaret».

Rekordlangt passasjertog


Lørdag 13.20 rullet Norges lengste passasjertog inn på Røros stasjon, skriver Fjell-Ljom. Det nesten 400 meter lange toget, med 15 vogner var chartret av speidere fra Rogaland og Agder. Lengre passasjertog er det ikke lov å kjøre på norske skinner. Alle de nærmere 950 passasjerene gikk av på Røros etter en 16 timer lang tur fra Stavanger. Speiderne deltar nå i den store speiderleiren med base ved skolene på Røros, mens toget gikk videre til Trondheim for vedlikehold og rengjøring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ein spissnuta rovfisk på Onarheim


(Foto: Faksmile fra Tysnesbladet.no)(Foto: Faksmile fra Tysnesbladet.no)

Niklas Heldal (19) og Thomas Slåttholm (20) fra Bergen fikk en sprellende feriefisk med spiss snute da de stod i strandkanten og fiska med stang på Onarheim tirsdag, skriver Bladet Tysnes. De to guttene trodde de hadde en makrell på kroken, helt til de så den spisse snuta. Da ble de nysgjerrige på hva slags fisk det var og om den er sjelden.
Marinbiolog Harald Fosshagen fra Uggdal kan fortelle at den spissnuta fisken er en horngjel. Og trass i at dette er en ganske vanlig fisk langs kysten, er det ikke så ofte man ser den eller får den på kroken. Horngjelen er en ekte rovfisk og hele den lange snuta er fylt med spisse tenner.
- Horngjel er også en veldig god matfisk. Blant sportsfiskere er fisken ettertrakta, fordi det er mye fart med den når den blir fanget, sier Fosshagen ifølge Bladet Tysnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvalross med hvilepuls på Toften


Sommeren har enda ikke kommet til Andøy. Men da solen tittet fram på fredag benyttet en hvalross anledningen til å sole seg på en holme utenfor Toften, skriver Andøyposten. Hvalrossen virket uberørt av oppmerksomheten fra avisens utsendte, men med jevne mellomrom løftet han på hodet for å holde oversikt over området.

---


Har du tips om en god historie fra din lokalavis. Send inn til magred@startsiden.no.