Meny

Filmklikk: Der skandaler er det normale

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mel Gibson har muligens snøvlet karrieren sin i filler, men hva ville Hollywood vært uten skandaler?


Denne uka har Hollywood (som vanlig) vært preget av en skandale. En riktig så stygg en.

Foto: Los Angeles County Sheriff's DepartmentFoto: Los Angeles County Sheriff's Department

Som mange vel har fått med seg, ble Mel «Mad Max» Gibson tatt for fyllekjøring. Han var oppe i 140 km/t i en 70-sone i Malibu natt til forrige fredag.

Selv om fyllekjøring jo er forkastelig, er det nærmest hverdagskost i Hollywood. Den virkelige skandalen var da heller ikke verken promillen eller farten, men superstjernens utskjelling av politifolkene som stanset ham.

- Helvetes jøder! Jødene står bak alle kriger i verden, skal han ha snøvlet, kraftig tilslasket av forfriskninger.

Au, au, au ...

Tequila Sunset

Det spekuleres nå i om Mels karriere er over. Han har riktignok bedt svært så ydmykt om unnskyldning, gått med på rusrehabilitering, sagt at han ikke mente det han sa og bedt om å få møte jødiske ledere.

Det er grunn til å tro at PR-folk med astronomiske honorarer er leid inn for å takle situasjonen, men det spørs om de kan reparere Mel denne gangen. ABC stanset i alle fall umiddelbart sitt samarbeid med Gibsons produksjonsselskap på en påkostet miniserie om en jødisk overlevende etter Holocaust.

Riktignok har utallige filmstjerner reist seg etter hårreisende oppførsel tidligere, men antisemittisme står høyt, om ikke høyest, på Hollywoods liste over utilgivelige dødssynder.

Hadde situasjonen oppstått ut av det blå, kunne han kanskje rodd seg i land, men den ihuga katolikken har vært mistenkt for å ha suspekte holdninger på dette feltet tidligere.

Hans «Passion of the Christ» ble for eksempel møtt med kritikk på grunn av dens fremstilling av jøder. Dessuten har hans far i et intervju påstått at Holocaust «for det meste er fiksjon», en uttalelse Gibson har nektet å ta avstand fra offentlig.

Brando-bråket

Foto: ReutersFoto: Reuters

For å sette situasjonen litt i perspektiv, kan vi minnes noe som skjedde for drøyt 10 år siden, nærmere bestemt 5. april 1996.

Da ble Marlon Brando intervjuet på «Larry King Live», og kom med noen sleivete kommentarer om jødenes posisjon i Hollywood.

Han sa at de eide og styrte bransjen, og at filmindustrien opp gjennom historien derfor hadde kunnet produsere rasistiske fremstillinger av de fleste folkegrupper, men aldri av jøder.

Ramaskriket som fulgte var voldsomt, og selv om Brandos uttalelser må sies å være mildere enn Gibsons, og selv om han ikke ble svartelistet, hang skandalen over ham som en truende mørk sky resten av livet.

Skandalenes by

Uansett hva som måtte skje i tilfellet Gibson, så er nå engang Hollywood avhengig av en passelig dose skandaler for å fungere.

Siden filmens barndom har sex, dop, alkohol, sære livssyn og eksentrisk livsførsel vært med på å gi stjernene og miljøet en nødvendig aura av noe forbudt, overdrevent og annerledes.

Filmstjerner med tradisjonelle familieliv selger lite sladderblader, og gir ikke den ekstra udefinerbare edgen til deres roller på lerretet som publikum tørster etter.

Skandaler fungerer selvsagt på ulikt vis, avhengig av hvem som rammes og hvilket image de har fra før. Fans vil nok reagere temmelig forskjellig om det var Julia Roberts eller Mickey Rourke som blir slengt i fyllearresten rett før en storpremiere.

Hollywood-skandaler har uansett lenge vært en lukrativ industri, som har sysselsatt bladsmørere, bokforfattere, advokater, psykologer imagekonsulenter, rehabiliteringssentre og fangevoktere.

På nettet finner du selvsagt fullt med relatert materiale, som denne hendige turistguiden til skandaleåsteder med kart og detaljinformasjon , eller denne kåringen av tidenes 10 beste (?) Hollywood-skandaler.

Saftigere i gamle dager

Mange hevder at filmverdens skandaler var saftigere før, og de har nok rett i det, for i dag er drømmefabrikken i skuffende stor grad befolket av familiefedre, vegetarianere og avholdsfolk.

Det begynner jo å bli noen år siden epoken som er beskrevet i boka og dokumentarfilmen «Easy Riders, Raging Bulls: How the Sex-Drugs-and-Rock 'N' Roll Generation Saved Hollywood».

Ifølge vitner skal 60- og 70-tallet ha vært en usedvanlig livlig æra, der Faye Dunaway slengte urin på Roman Polanski, Martin Scorcese sprang naken nedover Mulholland Drive, og alle som var noe i Hollwyood, pulte og snortet det de kom over.

De som synes dagens utskeielser og overtramp blir for tamme, kan også lese seg opp på klassiske skandaler i for eksempel The Hollywoood-book of Scandals. Boka skildrer i detalj 32 kjente skandaler - fra stumfilmstjernen Roscoe «Fatty» Arbuckles påståtte voldtekt og drap av skuespillerinnen Virginia Rappe, til Winona Ryders butikknasking.

De mest nostalgiske kan kanskje anskaffe Hollywood's Silent Closet, som tar for seg sex, mord og utpressing fra stumfilmperioden.

Den klassiske lektyren på området er nok likevel Hollywood Babylon, som første gang kom ut 1959. Boka fråtser i saftige og groteske detaljer om rus, utroskap, mord, mentale forstyrrelser, seksuelle overgrep og perversjoner blant fiffen i Hollywood.

Utgivelsen ble i seg selv en skandale. Det skyldtes ikke bare avsløringene, men også at forfatteren - den tidligere barnestjernen og avantgarderegissøren Kenneth Anger - ble beskyldt for å overdrive, forvrenge, plagiere og dikte opp.

Underholdende lesning er det uansett, og en av utgavene åpner passende nok med den megetsigende setningen

- Hollywood was not yet a dirty word in 1916 ...

Ukas trailer:

«Hollywoodland»

Foto: Buena Vista InternationalFoto: Buena Vista International

Og jammen kommer det ikke snart en film med utgangspunkt i en Hollywood-skandale. 8. september har «Hollywoodland», med blant andre Adrian Brody, Diane Lane, Ben Affleck og Bob Hoskins, USA-premiere (det er usikkert når den finner veien hit til landet).

George Reeves, som spilte Supermann i tv-serien på 50-tallet, ble funnet skutt 16. juni 1959. Offisielt ble dødsfallet klassifisert som selvmord, men mange tvilte på at det kunne stemme. Det ble spekulert i om det kunne være drap, og Reeves langvarige forhold til kona til MGM-sjefen E.J. Mannix ga næring til spekulasjonene.

«Hollywoodland» skal være løselig basert på denne historien og følger en etterforsker (Brody) i hans jakt på sannheten om Reeves død.

Filmen har god buzz, og regien er ved Alen Coulter, som har markert seg med regi på tv-serier som «Sopranos», «Six Feet Under», «Rome» og «Sex and the City».

Filmtittelen refererer til de originale 14 meter høye bokstavene oppe i åsen uten for L.A. Opprinnelig stod det nemlig Hollywoodland, og skiltet var del av reklamen for et boligfelt ved samme navn. Og apropos skandaler, så tok skuespillerinnen Peg Entwistle selvmord ved å hoppe fra "H"-en i 1932. Siden har flere hoppet etter.

Ukas filmsite:

«Mugshots.net»

Foto: Mugshots.netFoto: Mugshots.net

Arrestasjonsbildet av Mel Gibson (se ovenfor) etter hans famøse aften har gått verden rundt. Han ser litt blank ut i øya, men ellers kom han ikke så halvgalt ut av det. Noen langt verre - og også heldigere - eksempler er samlet på dette skadefro nettstedet. Her kan se hvordan Hugh Grant poserte etter å ha blitt fersket i en bil der den prostituerte Divine Brown hadde kjeften full av Hugh. Eller hvordan Pee Wee Herman aka Paul Rubens så ut den dagen han ble arrestert for å ha onanert i en kinosal. Det mest talende bildet er nok likevel det av Nick Nolte, som ble tatt for fyllekjøring i samme område som Mel Gibson.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus