Meny

Filmklikk: Der skandaler er det normale

Mel Gibson har muligens snøvlet karrieren sin i filler, men hva ville Hollywood vært uten skandaler?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Denne uka har Hollywood (som vanlig) vært preget av en skandale. En riktig så stygg en.

Foto: Los Angeles County Sheriff's DepartmentFoto: Los Angeles County Sheriff's Department

Som mange vel har fått med seg, ble Mel «Mad Max» Gibson tatt for fyllekjøring. Han var oppe i 140 km/t i en 70-sone i Malibu natt til forrige fredag.

Selv om fyllekjøring jo er forkastelig, er det nærmest hverdagskost i Hollywood. Den virkelige skandalen var da heller ikke verken promillen eller farten, men superstjernens utskjelling av politifolkene som stanset ham.

- Helvetes jøder! Jødene står bak alle kriger i verden, skal han ha snøvlet, kraftig tilslasket av forfriskninger.

Au, au, au ...

Tequila Sunset

Det spekuleres nå i om Mels karriere er over. Han har riktignok bedt svært så ydmykt om unnskyldning, gått med på rusrehabilitering, sagt at han ikke mente det han sa og bedt om å få møte jødiske ledere.

Det er grunn til å tro at PR-folk med astronomiske honorarer er leid inn for å takle situasjonen, men det spørs om de kan reparere Mel denne gangen. ABC stanset i alle fall umiddelbart sitt samarbeid med Gibsons produksjonsselskap på en påkostet miniserie om en jødisk overlevende etter Holocaust.

Riktignok har utallige filmstjerner reist seg etter hårreisende oppførsel tidligere, men antisemittisme står høyt, om ikke høyest, på Hollywoods liste over utilgivelige dødssynder.

Hadde situasjonen oppstått ut av det blå, kunne han kanskje rodd seg i land, men den ihuga katolikken har vært mistenkt for å ha suspekte holdninger på dette feltet tidligere.

Hans «Passion of the Christ» ble for eksempel møtt med kritikk på grunn av dens fremstilling av jøder. Dessuten har hans far i et intervju påstått at Holocaust «for det meste er fiksjon», en uttalelse Gibson har nektet å ta avstand fra offentlig.

Brando-bråket

Foto: ReutersFoto: Reuters

For å sette situasjonen litt i perspektiv, kan vi minnes noe som skjedde for drøyt 10 år siden, nærmere bestemt 5. april 1996.

Da ble Marlon Brando intervjuet på «Larry King Live», og kom med noen sleivete kommentarer om jødenes posisjon i Hollywood.

Han sa at de eide og styrte bransjen, og at filmindustrien opp gjennom historien derfor hadde kunnet produsere rasistiske fremstillinger av de fleste folkegrupper, men aldri av jøder.

Ramaskriket som fulgte var voldsomt, og selv om Brandos uttalelser må sies å være mildere enn Gibsons, og selv om han ikke ble svartelistet, hang skandalen over ham som en truende mørk sky resten av livet.

Skandalenes by

Uansett hva som måtte skje i tilfellet Gibson, så er nå engang Hollywood avhengig av en passelig dose skandaler for å fungere.

Siden filmens barndom har sex, dop, alkohol, sære livssyn og eksentrisk livsførsel vært med på å gi stjernene og miljøet en nødvendig aura av noe forbudt, overdrevent og annerledes.

Filmstjerner med tradisjonelle familieliv selger lite sladderblader, og gir ikke den ekstra udefinerbare edgen til deres roller på lerretet som publikum tørster etter.

Skandaler fungerer selvsagt på ulikt vis, avhengig av hvem som rammes og hvilket image de har fra før. Fans vil nok reagere temmelig forskjellig om det var Julia Roberts eller Mickey Rourke som blir slengt i fyllearresten rett før en storpremiere.

Hollywood-skandaler har uansett lenge vært en lukrativ industri, som har sysselsatt bladsmørere, bokforfattere, advokater, psykologer imagekonsulenter, rehabiliteringssentre og fangevoktere.

På nettet finner du selvsagt fullt med relatert materiale, som denne hendige turistguiden til skandaleåsteder med kart og detaljinformasjon , eller denne kåringen av tidenes 10 beste (?) Hollywood-skandaler.

Saftigere i gamle dager

Mange hevder at filmverdens skandaler var saftigere før, og de har nok rett i det, for i dag er drømmefabrikken i skuffende stor grad befolket av familiefedre, vegetarianere og avholdsfolk.

Det begynner jo å bli noen år siden epoken som er beskrevet i boka og dokumentarfilmen «Easy Riders, Raging Bulls: How the Sex-Drugs-and-Rock 'N' Roll Generation Saved Hollywood».

Ifølge vitner skal 60- og 70-tallet ha vært en usedvanlig livlig æra, der Faye Dunaway slengte urin på Roman Polanski, Martin Scorcese sprang naken nedover Mulholland Drive, og alle som var noe i Hollwyood, pulte og snortet det de kom over.

De som synes dagens utskeielser og overtramp blir for tamme, kan også lese seg opp på klassiske skandaler i for eksempel

The Hollywoood-book of Scandals

. Boka skildrer i detalj 32 kjente skandaler - fra stumfilmstjernen Roscoe «Fatty» Arbuckles påståtte voldtekt og drap av skuespillerinnen Virginia Rappe, til Winona Ryders butikknasking.

De mest nostalgiske kan kanskje anskaffe Hollywood's Silent Closet, som tar for seg sex, mord og utpressing fra stumfilmperioden.

Den klassiske lektyren på området er nok likevel Hollywood Babylon, som første gang kom ut 1959. Boka fråtser i saftige og groteske detaljer om rus, utroskap, mord, mentale forstyrrelser, seksuelle overgrep og perversjoner blant fiffen i Hollywood.

Utgivelsen ble i seg selv en skandale. Det skyldtes ikke bare avsløringene, men også at forfatteren - den tidligere barnestjernen og avantgarderegissøren Kenneth Anger - ble beskyldt for å overdrive, forvrenge, plagiere og dikte opp.

Underholdende lesning er det uansett, og en av utgavene åpner passende nok med den megetsigende setningen

- Hollywood was not yet a dirty word in 1916 ...

Ukas trailer:

«Hollywoodland»

Foto: Buena Vista InternationalFoto: Buena Vista International

Og jammen kommer det ikke snart en film med utgangspunkt i en Hollywood-skandale. 8. september har «Hollywoodland», med blant andre Adrian Brody, Diane Lane, Ben Affleck og Bob Hoskins, USA-premiere (det er usikkert når den finner veien hit til landet).

George Reeves, som spilte Supermann i tv-serien på 50-tallet, ble funnet skutt 16. juni 1959. Offisielt ble dødsfallet klassifisert som selvmord, men mange tvilte på at det kunne stemme. Det ble spekulert i om det kunne være drap, og Reeves langvarige forhold til kona til MGM-sjefen E.J. Mannix ga næring til spekulasjonene.

«Hollywoodland» skal være løselig basert på denne historien og følger en etterforsker (Brody) i hans jakt på sannheten om Reeves død.

Filmen har god buzz, og regien er ved Alen Coulter, som har markert seg med regi på tv-serier som «Sopranos», «Six Feet Under», «Rome» og «Sex and the City».

Filmtittelen refererer til de originale 14 meter høye bokstavene oppe i åsen uten for L.A. Opprinnelig stod det nemlig Hollywoodland, og skiltet var del av reklamen for et boligfelt ved samme navn. Og apropos skandaler, så tok skuespillerinnen Peg Entwistle selvmord ved å hoppe fra "H"-en i 1932. Siden har flere hoppet etter.

Ukas filmsite:

«Mugshots.net»

Foto: Mugshots.netFoto: Mugshots.net

Arrestasjonsbildet av Mel Gibson (se ovenfor) etter hans famøse aften har gått verden rundt. Han ser litt blank ut i øya, men ellers kom han ikke så halvgalt ut av det. Noen langt verre - og også heldigere - eksempler er samlet på dette skadefro nettstedet. Her kan se hvordan Hugh Grant poserte etter å ha blitt fersket i en bil der den prostituerte Divine Brown hadde kjeften full av Hugh. Eller hvordan Pee Wee Herman aka Paul Rubens så ut den dagen han ble arrestert for å ha onanert i en kinosal. Det mest talende bildet er nok likevel det av Nick Nolte, som ble tatt for fyllekjøring i samme område som Mel Gibson.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:30 Dette skjedde i natt05:30 Venstre vil slå ring om elbilfordelene05:08 Ny dekan ved Høyskolen Kristiania04:56 Trump vil møte Putin i Japan04:47 Messi reddet ett poeng med straffemål mot Paraguay04:04 Ber om 600 nye fengselsstillinger for å redusere isolasjon04:02 Russisk ambassadebil i dødsulykke i Oslo03:45 USA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten03:33 Den internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige03:06 Thon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister03:01 Brasils justisminister benekter komplott for å dømme Lula02:33 Oslo øst sier nei til ny bomring01:57 Mann funnet bevisstløs i Oslo01:54 SOHR: 28 drept av regjeringsstyrker i Syria01:19 Datatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen00:48 22 mennesker fryktes druknet utenfor Spania00:22 Jihadister skal ha drept 17 sivile i Burkina Faso23:53 Mann pågrepet etter alvorlige trusler i Larvik23:10 Rosenborg mot Aalesund i cupen22:33 TV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10 Profilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03 Drama i danske regjeringsforhandlinger21:40 Meningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39 Stjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19 Myggsmitte i ferieparadis – slik beskytter du deg20:57 Fylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning20:23 Cupbombene smalt: Fire eliteserielag slått ut i 3. runde20:23 MC-ulykke på Romerike19:56 Mann klemt fast av lastebil på bru i Vestfold19:56 Tromsdalen detonerte cupbomben tross utvisning, Sarpsborg utslått19:56 Bærum elleville snuoperasjon knuste Vålerengas cupdrøm19:12 Enken gravla amerikansk stjerne i Oslo – nå vil datteren grave ham opp19:00 Dale i bompengedebatt: – Dette er en bra dag18:58 Trump samlet inn 25 millioner dollar på 24 timer18:22 Stortinget vedtar innkreving av 15 nye bommilliarder18:21 Telenor må betale gigantgebyr på 788 millioner kroner18:20 Aktor om påstått sexkultleder: – En kriminell, et rovdyr og en forbryterboss18:12 Mattilsynet skal granskes etter skandale17:53 Dale krever opprydning i pengebruken til bompengeselskapene17:50 Tre menn kjent skyldige etter terrorangrepet i Kenya i 201517:49 Mata signerte ny United-kontrakt, hylles av Solskjær17:40 Kaketradisjonen er på vei ut17:18 Enrique ferdig som spansk landslagssjef16:51 Vincent van Goghs revolver solgt på auksjon16:50 Bred enighet om Oslopakke 316:25 Johan Golden vil kaste Alliansen-leder Lysglimt16:03 Byggesaksbehandler dømt til fengsel for grov korrupsjon15:56 Hovefestivalen er konkurs ni dager før festivalstart15:47 Nortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar15:46 Ludvigsen førte opp møter med det som kan ha vært fornærmede15:22 Russland kritiserer MH17-etterforskning15:10 RBK-spillere slått ut av sykdom15:09 Sarkozy må møte i retten for korrupsjon14:44 Göran Persson blir styreleder i Swedbank14:43 Haugesund kan møte østerriksk toppklubb14:31 Hagen-forsvinningen: – Dette er en hovedteori14:19 Ber om drapsetterforskning av Saudi-Arabias kronprins14:18 United-legende bøtelagt for ulovlig gambling14:02 Kvinne alvorlig skadd etter kollisjon mellom tankbil og personbil12:55 Ber Kallmyr redegjøre i Stortinget for Abbasi-saken12:53 Sør-Norge værvinneren til helga12:51 SAS-ansatte med krass kritikk av ledelsen12:25 Abbasi-familiens advokat: Vil trolig be UNE se på saken på nytt12:22 Tyske høyreekstremister i søkelyset etter politikerdrap12:20 Nesten tre millioner nordmenn har skatt til gode11:24 Folkerik delstat åpner for aktiv dødshjelp i Australia11:15 Støre: – Det er ikke jeg som er på valg11:11 Stor skepsis til vaksiner i Europa11:08 Sykehusstreiken trappes opp på nytt11:07 E. coli påvist i drikkevannet i Utsira10:44 – Sterke beviser for at Michael Jackson ble drept10:06 Fire personer siktet for MH17-nedskytingen i 201409:59 Kraftig økning i lakseprisen09:41 Platini: – Alt dette er fremmed for meg09:39 Human-Etisk Forbund tror ny troslov blir dyr09:21 Trump vil ikke beklage til fem menn som fikk voldtektsdom opphevet09:20 Skepsis til Facebooks nye valuta09:05 Nye tall: Over 90.000 drept i krigen i Jemen08:25 Herlovsen vil be om fødselsdagsgave på forskudd08:18 Vil fjerne elbilrabatten i Oslos bomstasjoner07:41 1. divisjon: Hard straff etter stempling07:32 Optimisme på Asias børser etter dialog mellom USA og Kina07:26 Måling avslører: Nordmenn misforstår om EØS07:21 Rakettangrep mot utenlandske oljeselskaper i Basra07:16 Dyrhaug var sikker på at han måtte legge opp07:05 Ansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder07:00 Hver eneste dag i fjor ble 37.000 drevet på flukt fra sine hjem06:42 Kristoffersen følte seg alene i kampen mot eget forbund06:15 Abbasi-familien til Trondheim – støttemarkering varslet06:07 Dette skjer i dag05:47 Kina og Russland hindret forsøk på å stanse nordkoreansk drivstoffimport05:43 Dette skjedde i natt05:35 Poengdeling for Brasil etter VAR-drama05:21 Trikk og T-bane samles i ett selskap i Oslo05:19 Stort vedlikeholdsetterslep ved norske vann- og avløpsanlegg04:52 Tilstanden stabil for Antonsen etter ulykke på Momarken04:30 Euronext fullfører oppkjøpet av Oslo Børs VPS04:30 Donald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 202004:19 Brasiliansk modell i nytt avhør om voldtektsanklager mot Neymar03:42 FNB størst i Bergen i ny måling
Siste nytt
05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeVenstre vil slå ring om elbilfordelene05:08NorgeNy dekan ved Høyskolen Kristiania04:56VerdenTrump vil møte Putin i Japan04:47SportMessi reddet ett poeng med straffemål mot Paraguay04:04NorgeBer om 600 nye fengselsstillinger for å redusere isolasjon04:02NorgeRussisk ambassadebil i dødsulykke i Oslo03:45VerdenUSA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten03:33SportDen internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige03:06NorgeThon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister03:01VerdenBrasils justisminister benekter komplott for å dømme Lula02:33NorgeOslo øst sier nei til ny bomring01:57NorgeMann funnet bevisstløs i Oslo01:54VerdenSOHR: 28 drept av regjeringsstyrker i Syria01:19NorgeDatatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen00:48Verden22 mennesker fryktes druknet utenfor Spania00:22VerdenJihadister skal ha drept 17 sivile i Burkina Faso23:53NorgeMann pågrepet etter alvorlige trusler i Larvik23:10SportRosenborg mot Aalesund i cupen22:33ForbrukerTV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10PolitikkProfilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03PolitikkDrama i danske regjeringsforhandlinger21:40PolitikkMeningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39SportStjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19ReiseMyggsmitte i ferieparadis – slik beskytter du deg20:57PolitikkFylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning20:23SportCupbombene smalt: Fire eliteserielag slått ut i 3. runde20:23NorgeMC-ulykke på Romerike19:56NorgeMann klemt fast av lastebil på bru i Vestfold19:56SportTromsdalen detonerte cupbomben tross utvisning, Sarpsborg utslått19:56SportBærum elleville snuoperasjon knuste Vålerengas cupdrøm19:12VerdenEnken gravla amerikansk stjerne i Oslo – nå vil datteren grave ham opp19:00PengerDale i bompengedebatt: – Dette er en bra dag18:58PolitikkTrump samlet inn 25 millioner dollar på 24 timer18:22PolitikkStortinget vedtar innkreving av 15 nye bommilliarder18:21NæringslivTelenor må betale gigantgebyr på 788 millioner kroner18:20VerdenAktor om påstått sexkultleder: – En kriminell, et rovdyr og en forbryterboss18:12NorgeMattilsynet skal granskes etter skandale17:53PolitikkDale krever opprydning i pengebruken til bompengeselskapene17:50VerdenTre menn kjent skyldige etter terrorangrepet i Kenya i 201517:49SportMata signerte ny United-kontrakt, hylles av Solskjær17:40Mat og drikkeKaketradisjonen er på vei ut17:18SportEnrique ferdig som spansk landslagssjef16:51KulturVincent van Goghs revolver solgt på auksjon16:50NorgeBred enighet om Oslopakke 316:25PolitikkJohan Golden vil kaste Alliansen-leder Lysglimt16:03NorgeByggesaksbehandler dømt til fengsel for grov korrupsjon15:56PengerHovefestivalen er konkurs ni dager før festivalstart15:47NorgeNortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar15:46NorgeLudvigsen førte opp møter med det som kan ha vært fornærmede15:22VerdenRussland kritiserer MH17-etterforskning15:10SportRBK-spillere slått ut av sykdom15:09PolitikkSarkozy må møte i retten for korrupsjon14:44PengerGöran Persson blir styreleder i Swedbank14:43SportHaugesund kan møte østerriksk toppklubb14:31NorgeHagen-forsvinningen: – Dette er en hovedteori14:19VerdenBer om drapsetterforskning av Saudi-Arabias kronprins14:18SportUnited-legende bøtelagt for ulovlig gambling14:02NorgeKvinne alvorlig skadd etter kollisjon mellom tankbil og personbil12:55PolitikkBer Kallmyr redegjøre i Stortinget for Abbasi-saken12:53NorgeSør-Norge værvinneren til helga12:51PengerSAS-ansatte med krass kritikk av ledelsen12:25NorgeAbbasi-familiens advokat: Vil trolig be UNE se på saken på nytt12:22VerdenTyske høyreekstremister i søkelyset etter politikerdrap12:20PengerNesten tre millioner nordmenn har skatt til gode11:24Helse og livsstilFolkerik delstat åpner for aktiv dødshjelp i Australia11:15PolitikkStøre: – Det er ikke jeg som er på valg11:11Helse og livsstilStor skepsis til vaksiner i Europa11:08NorgeSykehusstreiken trappes opp på nytt11:07NorgeE. coli påvist i drikkevannet i Utsira10:44Kultur– Sterke beviser for at Michael Jackson ble drept10:06VerdenFire personer siktet for MH17-nedskytingen i 201409:59PengerKraftig økning i lakseprisen09:41SportPlatini: – Alt dette er fremmed for meg09:39NorgeHuman-Etisk Forbund tror ny troslov blir dyr09:21VerdenTrump vil ikke beklage til fem menn som fikk voldtektsdom opphevet09:20PengerSkepsis til Facebooks nye valuta09:05VerdenNye tall: Over 90.000 drept i krigen i Jemen08:25SportHerlovsen vil be om fødselsdagsgave på forskudd08:18MotorVil fjerne elbilrabatten i Oslos bomstasjoner07:41Sport1. divisjon: Hard straff etter stempling07:32PengerOptimisme på Asias børser etter dialog mellom USA og Kina07:26PengerMåling avslører: Nordmenn misforstår om EØS07:21VerdenRakettangrep mot utenlandske oljeselskaper i Basra07:16SportDyrhaug var sikker på at han måtte legge opp07:05NorgeAnsatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder07:00VerdenHver eneste dag i fjor ble 37.000 drevet på flukt fra sine hjem06:42SportKristoffersen følte seg alene i kampen mot eget forbund06:15NorgeAbbasi-familien til Trondheim – støttemarkering varslet06:07NorgeDette skjer i dag05:47VerdenKina og Russland hindret forsøk på å stanse nordkoreansk drivstoffimport05:43NorgeDette skjedde i natt05:35SportPoengdeling for Brasil etter VAR-drama05:21NorgeTrikk og T-bane samles i ett selskap i Oslo05:19NorgeStort vedlikeholdsetterslep ved norske vann- og avløpsanlegg04:52SportTilstanden stabil for Antonsen etter ulykke på Momarken04:30PengerEuronext fullfører oppkjøpet av Oslo Børs VPS04:30PolitikkDonald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 202004:19SportBrasiliansk modell i nytt avhør om voldtektsanklager mot Neymar03:42PolitikkFNB størst i Bergen i ny måling
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus