Meny

Tester vaksine mot fedme

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et hormon som lagrer fett kan gi oss fremtidens vaksine mot fedme og overvekt.

Artikkelen er levert av mozon.no og skrevet av journalist Joachim Henriksen.

Amerikanske forskere tester nå en ny vaksine som kan øke fettforbrenningen i kroppen og bli fremtidens vaksine mot overvekt.

Et forsøk på laboratoriemus viser at vaksinen kan gi mellom 20 og 30 prosent vektreduksjon. Men det gjenstår fortsatt mye forskning før vaksinen kan bli brukt på mennesker.

Illustrasjonsfoto (kilde_ mozon.no)Illustrasjonsfoto (kilde_ mozon.no)

- Vi har gjort det mulig for immunforsvaret å gjenkjenne et hormon som det vanligvis ikke ville oppdage. Nå vil vi prøve noen forskjellige varianter av dette antistoffet og se nærmere på hvordan det fungerer.

- Vi vil først gjøre mye grunnarbeid og sørge for at hjemmeleksen gjøres skikkelig, før vi kan prøve ut vaksinen på mennesker, sier forskeren Kim D. Janda til helsemagasinet Health Day.

Hindrer hormoner


Nøkkelen til den nye vaksinen er et stoff som binder opp hormonet ghrelin i kroppen. Dette hormonet er ansvarlig for hvordan kroppen lagrer energi og sparer på fett. Dersom forskerne klarer å sette dette hormonet ut av spill, kan det bety at kroppen binder opp mindre fett, selv om man spiser like mye mat som før.

Laboratoriemusene som ble brukt i undersøkelsen mistet mellom 20 og 30 prosent vekt, selv om kostholdet var uforandret. Men forskerne presiserer at musene fikk et kosthold med et lavt innhold av fett og karbohydrater. De er derfor usikre på om vaksinen kan ha samme effekt på mennesker med et moderne kosthold som inneholder mye fett og sukker.

Bedre helse


Dersom den nye fedmevaksinen kan brukes på mennesker, vil det være et stort fremskritt for folkehelsen. Verdens Helseorganisasjon regner nå fedme og overvekt blant de aller største helsetruslene i den vestlige verden.

Hver andre nordmann regnes i dag for å være overvektig, det vil si med en BMI-indeks på over 25. Hver tiende nordmann har en BMI over 30, som er definisjonen på fedme. BMI beregnes ut ifra forholdet mellom høyde og vekt, hvor «normalvektig» defineres med en BMI-verdi mellom 19 og 24.

Hva er din BMI? Ta testen her.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus