Vil forby parfyme

Danske politikere vil forby parfymerte såper og vaskemidler i offentlige bygg. Årsaken er at stoffene kan gi allergiske reaksjoner og helseplager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen er levert av mozon.no og skrevet av journalist Joachim Henriksen.

Det er slett ikke alle som setter pris på en duft av sitron når vaskehjelpen har vært innom kontoret. For parfymestoffer som brukes i rengjøringsmidler, kan også gi sterke allergiske reaksjoner hos mange.

Nå ønsker det danske partiet Det Radikale Venstre å forby slike parfymestoffer i alle offentlige bygninger.

- Det er vårt felles ansvar at luften er ren. Dette er akkurat som røyking, det offentlige bør ta ansvar for at alle skal kunne ferdes i det offentlige rom uten å bli syke.

- Derfor bør vi gå foran og forby bruken av parfymestoffer i offentlige bygninger, sier Elsebeth Gerner Nielsen fra Det Radikale Venstre, ifølge avisen Ekstrabladet.

- Ta hensyn


Rådgiver Helle Stordrange Grøttum i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) kjenner godt til helseplagene som mange kan oppleve når de utsettes for parfyme og andre sterke lukter. Men hun vil helst be oss om å ta mer hensyn før det blir nødvendig med et lovforbud.

- Parfymestoffer kan gi mange slags reaksjoner, som tett nese, hodepine og andre plager hos de som reagerer allergisk på slike stoffer.

- Derfor bør vi alle ta hensyn til dette på jobben eller i klasserommet hvor flere mennesker er samlet. Jeg tror det er en bedre løsning enn å be om et forbud mot bruk av slike stoffer, sier Grøttum til Mozon.

Ukjent effekt


Det danske lovforslaget kommer samtidig med at det tyske miljødepartementet har foreslått en liknende lov for offentlige bygninger i Tyskland. Her hjemme har også Aftenposten gått foran med en oppfordring til de ansatte om å unngå parfyme på arbeidsplassen.

- Vi vet ikke sikkert hvordan mange av disse stoffene virker - hverken i forhold til allergi eller miljø. Og derfor er det all grunn til å være forsiktig med denne typen stoffer, sier Elsebeth Gerner Nielsen.

Personvernpolicy