Meny

Tom Petty - Highway Companion

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noe fengende og noe daft fra Tom Petty og hans to kompanjonger.

Omslaget til Tom Pettys nye skive viser en ape, en astronaut og ett romskip linet opp ute i den brennhete ørkenen. Hva denne noe pussige sammensetningen av dyr, menneske og maskin skal bety aner jeg ikke. Men bildet er også det eneste smått uforståelige med platen du nå sitter og leser om.

Forøvrig har 56 år gamle Petty aldri gjort ting unødig komplisert og vanskelig for oss som har lyttet til han. Selv om selvsagt ikke alt har endt opp som like genialt, har han, både på egenhånd og sammen med sine faste bandkompiser The Heartbreakers, vært garantisten for vennligsinnede poprock-melodier som dyrkes frem med enkle gitarriff, fyldige koringer og ofte svært tiltalende refrenger.

Tilbake til fremtiden


«Highway Companion» markerer Pettys første solo-utgivelse på 12 år. Det antydes at hans karriere muligens vil bli avsluttet med denne, og hva passer da bedre enn å få med seg ELO-frontmann og tidligere Traveling Wilburys-kompanjong Jeff Lynne på produsentplass.

Merk at det var nettopp Lynne som hadde ansvaret for produksjonen på klassikerne

«

Full Moon Fever

»

(1989) og

«

Into the Great Wide Open

»

(1991).

Med her finner vi også gitarist Mike Campbell fra hjerteknuserne og det er dette trespannet som står for all instrumentering.

50 millioner solgte


Tom Petty har en ganske utakknemlig oppgave. Han vil for alltid bli vurdert opp imot sine tidligere bravader. Det er utvilsomt en mild underdrivelse å si at hans tre tiår i musikkbransjen har vært en formidabel suksess. Rundt 50 millioner solgte album sier vel sitt.

La oss da med engang gjøre et synlig poeng ut av det;

«Highway Companion » kan på ingen måte «måle» seg med hans tidligere klassikere.

Men platen blir ingen dårlig utgivelse av den grunn. Den blir bare ikke like god. Her finnes da heller ingen «I Won't Back Down», «Free Fallin'» eller «Into The Great Wide Open». Men det skulle da også bare mangle.

Slike tidløse skatter er de vanskeligste å grave frem.

Har beholdt stemmen


I kjent Petty-stil blir vi omkranset av lett tilgjengelige og melodiøse popmelodier som kan behage både hode og rockefot. Hans vokale kvaliteter er det heller ingenting å utsette på. Petty har ikke mistet den gjenkjennelige stemmen.

Som vanlig noen knepp mindre hes enn Bob Dylan og hakket mindre skjelvende enn Neil Young.

Mye fint


Det svinger rått av boogie-rockeren «Saving Grace» når hele kompet deltar, avslappede «Flirting With Time» kommer med et utsøkt refreng, country-stemningen brer virkelig om seg på herlige «Big Weekend». Teenage Fanclub-aktige «Damaged By Love» er kanskje min favoritt på platen. Selvsagt er det den satans kjærligheten som er tema for den rolige låten («...so young, and damaged by love»)

Liker du Tom Petty er det godt mulig du også vil like:

- Bob Dylan

- Neil Young

Men også mye kjedelig


Men særlig på platens andre halvdel går dessverre noe av luften ut av ballongen. Melodiene blir for daffe og signaturløse til å virkelig feste seg til minnet og hadde jeg kunne rensket bort litt ugress ville ikke svake spor som «Jack», «This Old Town» og «The Golden Rose» fått beholde sin plass her. Når selv ikke refrengene sitter, ja, da har vi Tom Petty på sitt kjedeligste.

Alt i alt mener jeg «Highway Companion» er en god, men ikke essensiell Tom Petty-utgivelse. Om det kommer til å hans siste vites ikke.

Jeg håper ikke det, men trøsten får da uansett være at det alltid er en mulighet for å dra frem de gamle klassikerne.

Låter:

Saving Grace
Square One
Flirting With Time
Down South
Jack
Turn This Car Around
Big Weekend
Night Driver
Damaged by Love
This Old Town
Ankle Deep
The Golden Rose

Spilletid:

43.53


Hjemmeside: Tom Petty

Mer i Magasinet Neste Klikk:

Musikk
Plateanmeldelser

ABC Startsiden:


Musikk
Musikkanmeldelser

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus