Energidrikk hjelper ikke

Skal du kjøre langt i bil og må holde deg våken? Da bør du ikke satse på energidrikker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen er levert av mozon.no og skrevet av journalist Jorunn Egeland.

I ferien er det mange som legger ut på lange bilturer. For å ikke sovne bak rattet, velger noen å drikke sukkerholdige energidrikker. Det er ikke så lurt.

De er nemlig ikke så effektive som tidligere antatt.

Samme resultat


Det er forsker Clare Anderson som skriver dette i Human Psychopharmacology. Anderson og hennes kolleger ved britiske Londonborough University har studert ti friske personer uten søvnproblemer. Deltakerne var i gjennomsnitt 22 år gamle.

Deltakerne skulle sove i fem timer før forsøket ble gjennomført. Etter den korte nattesøvnen, utførte deltakerne sine vanlige morgenrutiner, før de dro til forskningslaben.

Der fikk de servert enten en energidrikk med mye sukker og lite koffein eller en vanlig drikk. Drikkene smakte det samme, og deltakerne visste ikke hva de fikk servert. Deretter gjennomførte de en test.

Testen besto av å se på en dataskjerm. Deltakerne skulle trykke på en knapp hver gang et bilde av en klokke dukket opp.

Det hele ble gjennomført to ganger, med en ukes mellomrom. De fikk energidrikken den ene gangen og den vanlige drikken den andre gangen.
Resultatene på testene de utførte, var de samme uansett hva de drakk, ifølge WebMD.

Drikk kaffe


Ingen av drikkene inneholdt mye koffein. Anderson tror at koffeindrikker vil hjelpe mer mot tretthet enn sukker.

Det tror også ernæringsfysiolog Hanna Hånes.

- Sukker hjelper ikke for å holde deg våken. Du bør heller drikke litt kaffe. Hvis du ikke tåler kaffe, kan du drikke sterk te eller koffeindrikk, sier hun.

Hvis du skal holde deg våken gjennom en natts kjøring, anbefaler hun hyppige pauser. Du bør dessuten unngå tunge måltider.

- Tunge måltider med kjøtt gir mye blod til magen, men mindre til hjernen. Det krever energi for å fordøye maten. Da blir du trøtt, sier hun.

Du bør heller spise lette måltider, som bagett, pastasalat eller frukt. Vil du ha litt mer mettende måltider, kan du spise en liten pastarett med litt ost og olje.

Likevel anbefaler ikke Hånes kjøring fremfor søvn.

- Du bør ikke kjøre hele natta. Det er mange ulykker fordi sjåføren dupper av. Kroppen sier at du skal sove om natta, og da bør du lytte til de signalene, sier hun.

Heller ikke energitilskudd er magiske. Les mer her.

Personvernpolicy