Skal åpne Holocaust-arkiver

60 år etter Holocaust blir et massivt, tysk arkiv åpnet med opplysninger om rundt 17,5 millioner ofre for nazistene. Dermed får historikere mulighet til å kaste nytt lys over hva som skjedde under naz

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en avtale mellom Tyskland, Israel og USA skal Holocaust-arkivet i den tyske byen Bad Arolsen åpnes. Arkivet inneholder opplysninger om 17,5 millioner Holocaust-ofre.Etter en avtale mellom Tyskland, Israel og USA skal Holocaust-arkivet i den tyske byen Bad Arolsen åpnes. Arkivet inneholder opplysninger om 17,5 millioner Holocaust-ofre.

Avtalen om å åpne arkivet i den vesttyske byen Bad Arolsen ble undertegnet av Tyskland, Israel og USA i Berlin onsdag. Til nå har kun pårørende og Den internasjonale Røde Kors-komiteen hatt adgang til arkivet, som inneholder rundt 50 millioner dokumenter.

- Denne enigheten understreker hvor viktig det er å innfinne seg historien, den understreker det faktum at det fortsatt er mye jobb å gjøre, sier Günter Gloser i det tyske utenriksdepartementet.

Mappene inneholder detaljerte og ofte makabre opplysninger som nazi-regimet sirlig førte om sine ofre, blant annet en håndskrevet rapport som omhandler hvordan 300 mennesker ble likvidert i konsentrasjonsleiren Mauthausen i Østerrike 20. april 1942 som en bursdagsgave til Hitler.

En annen oppføring viser at nazistene førte lister over navn på personer med hodelus. I konsentrasjonsleirene har offiserer klassifisert fanger som «schizofrene» eller «homoseksuelle»

Forskere og historikere har vært svært kritisk til hemmeligholdelsen av opplysningene og har argumentert med at dokumentene vil gi et mer komplett bilde av nazi-Tysklands drap på millioner av jøder.

(©NTB)