Meny

Anklages for å forsøple kysten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiskeridirektoratet forlanger at eierne av forlatte oppdrettsanlegg tar ansvar og rydder opp etter seg.

(NTB arkivfoto: Gorm Kallestad / SCANPIX)(NTB arkivfoto: Gorm Kallestad / SCANPIX)

Forlatte oppdrettsanlegg er et miljøproblem, det skjemmer naturen og er til fare for skipsfarten. Fiskeridirektoratet har nå fått nok, og forlanger at det ryddes opp, skriver Aftenposten.

Direktoratet har laget en rapport til Fiskeridepartementet der nærmere 100 forlatte anlegg er beskrevet.

- Vi jobber med nye regler der oppdrettere skal stille en økonomisk garanti for opprydning før de får starte opp, sier regiondirektør Arne Luther i Fiskeridirektoratet.

Direktoratet ser på ødelagte og forlatte anlegg som et økende problem langs hele kysten. Store mengder plastringer, isopor, tauverk og kjettinger blir liggende igjen i sjøen når anleggene går konkurs. Flere anlegg er dessuten i ferd med å synke.

Også Kystvakten, fylkesmennene og miljøvernorganisasjonene krever opprydding.

Oppdrettsnæringen selv ønsker en retur- eller panteordning, slik at leverandørene tar tilbake gammelt utstyr når nytt leveres. Bransjedirektør Geir Ove Ystmark i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening opplyser at foreningen har nedsatt en ekspertgruppe som skal se nærmere på opprydding, og stille konkrete krav til oppdretterne.

(©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus