Nesten ingen gravide blir testet for bakterier

Svært få gravide blir undersøkt for streptokokkbakteriene som hittil i år har tatt livet av åtte nyfødte barn og gjort 24 alvorlig syke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overlege ved Folkehelseinstituttet Hans Blystad (f.v.), direktør i Helse- og sosialdirektoratet Bjørn Inge Larsen og overlege Arne Høiby informerte tirsdag om en bakterie som har medført økt dødelighet blant nyfødte og spedbarn ved norske sykehus. Foto: Erlend Aas / SCANPIXOverlege ved Folkehelseinstituttet Hans Blystad (f.v.), direktør i Helse- og sosialdirektoratet Bjørn Inge Larsen og overlege Arne Høiby informerte tirsdag om en bakterie som har medført økt dødelighet blant nyfødte og spedbarn ved norske sykehus. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Bakterien smitter fra mor til barn under fødselen eller ved amming, men i Norge gjøres det ingen systematiske tester for å finne ut om gravide kvinner har denne bakterien, skriver Aftenposten.

Leder Harald Nesvik (Frp) i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget mener dødsfallene kan ha sammenheng med hygienen på norske sykehus. Men bakterien er naturlig i skjeden og tarmsystemet hos rundt én av tre kvinner i fruktbar alder. Bakterien smitter fra mor til barn under fødselen eller ved amming.

I USA tar man skjedeprøve av alle gravide kvinner tre til fire uker før fødselen. Dersom kvinnen har bakterien, gis det penicillin under fødselen slik at bakterien ikke skal overføres til det nyfødte barnet.

- Dette har redusert forekomsten av alvorlig livstruende infeksjoner med 80 prosent. Jeg vil anta at det kommer opp en diskusjon om dette også bør være en strategi i Norge, sier professor og seksjonsoverlege Thor Willy Ruud Hansen ved Barneklinikken på Rikshospitalet-Radiumshospitalet.

Norsk gynekologisk forening følger en restriktiv linje i bruk av antibiotika for å motvirke infeksjon hos gravide, og flere av legene ved sykehusene som er rammet, er skeptisk til å gi kvinnene antibiotika. Foreningens leder, overlege og professor Bjørn Backe, sier nå at det kan bli aktuelt å se nærmere på praksisen.

(©NTB)

Personvernpolicy