Meny

Problemer med svigermor

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er glad i min kone, men moren hennes kan du få gratis, skriver en leser. Psykolog Elsa Almås gir råd.

Artikkelen er levert av mozon.no og skrevet av psykolog Elsa Almås.

Kjære Elsa.

Jeg har et problem med mine svigerforeldre, nærmere bestemt min svigermor. Vanligvis bor de heldigvis langt unna oss, men om sommeren ferierer de på hytte i nærheten av oss, og det er vanskelig å sette grenser for kontakten. Jeg ville sette pris på en smule privatliv, spesielt i ferien, men det er umulig.

Svigermor ringer omtrent hver dag, dukker opp når det passer henne, bryr seg om alt fra gardinvalg til barneoppdragelse. Min kone mener at hun på denne måten "viser omsorg" og viser til mine foreldre som "aldri" er her og som er "så fjerne".

Illustrasjonsfoto (kilde: mozon.no)Illustrasjonsfoto (kilde: mozon.no)

Men er det nødvendig å prate med moren sin flere ganger om dagen når man har stiftet sin egen familie? Jeg er glad i min kone, men moren hennes kan du få gratis! Hva gjør jeg?

Hilsen Morten


Kjære Morten.


Jeg kan se for meg at dette kan føre til konflikter, hvor dere begge føler dere misforstått. Det er viktig at du og din kone forsøker å ta en prat så snart som mulig, der dere lager følgende regler for samtalen:

Hver av dere får noen minutter til å fortelle den andre hva dere opplever som problematisk. Dersom det er noe dere ikke forstår, eller er uenige i, så spør til dere forstår. Ikke begynn å argumentere mot. Din kone opplever det sannsynligvis som "helt naturlig" å ha en nær og positiv kontakt med sin mor.

Spør til du forstår hvordan og hvorfor konen din kan tenke som hun gjør. Vent til det blir din tur til å si hvordan du har det. Du må da gjøre det du kan for å forklare hvorfor det plager deg så sterkt at moren hennes er hos dere så ofte. Det som er viktig å få frem, er at dere kommer fra forskjellige familiekulturer, og at dere begge opplever det dere ikke er vant til som uvant og kanskje ubehagelig.

Vanligvis opplever vi de mønstre vi er vokst opp med nærmest som naturlover: "Slik er det bare". Det kan være vanskelig i et ekteskap å forstå at en faktisk opererer med to sett slike "naturlover", og at dette kan skape konflikter dersom en ikke ser problemet helt tydelig.

For eksempel kan det føre til store konflikter å bestemme hva en skal spise på julaften når en stifter ny familie: "Vi har alltid spist....hjemme hos oss, derfor må vi også ha....". Dersom en innser at det er flere måter å leve på, er det lettere å akseptere at den andre kan bli irritert.

I enkelte familiekulturer er svigermor en del av datterens eller sønnens familie, i andre holder hun seg helt borte. Hva som er vanlig blir i denne sammenhengen ganske uinteressant, men det som er viktig, er at dette er fremmed og oppleves plagsomt for deg. Du kan faktisk ikke gjøre annet enn å spørre din kone om hun bryr seg så mye om deg, at hun er villig til å ta hensyn til dine følelser i denne saken.

Hilsen Elsa.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus