Kunstig produsert sperm brukt til å lage avkom

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere kan ha funnet en løsning på fruktbarhetsproblemer hos menn. For første gang har kunstig produsert sperm blitt brukt til å befrukte egg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen er levert av mozon.no og skrevet av Karoline Steenbuch.

Det hele dreier seg om stamcelleforskning. Stamceller er celler som ennå ikke er ferdig spesialisert, men som har evnen til å utvikle seg til ønskede celletyper. Det er forskere ved Newcastle University som står bak forskningen, skriver engelske Daily Mail.

Biologen Karim Nayernia har klart å fjerne celler fra museembryo, og har «lurt» dem til å utvikle seg til sperm. Spermen ble deretter brukt til å befrukte egg og ble plantet i en hunnmus, som fødte syv babymus.

 Illustrasjonsfoto (kilde: mozon.no) Illustrasjonsfoto (kilde: mozon.no)

Forskere har tidligere klart å produsere sperm i laboratorieforsøk, men dette er første gang kunstig sperm har blitt brukt til å skape nytt liv.

Eksperter har delte meninger om den nye forskningen


Norske eksperter er positive til forskningen.

- Stamcelleforskning kommer til å være fremtiden, og det gjelder ikke bare med sperm. Jeg er positiv til dette, men man er fremdeles bare på begynnerstadiet. Det som er viktig er at retningslinjene ligger til rette. De etiske føringene må være der, sier jordmor og akupunktør Kari Normann ved Balder-klinikken i Oslo.

Hun legger til at dette kan være til god hjelp for menn som har blitt sterile på grunn av kreft eller er skadet på en annen måte.

Flere andre eksperter kaller den siste forskingen for et «stort og viktig gjennombrudd», men minner om at det må mye mer forskning til, før teknikken kan overføres på mennesker.

Men de britiske forskerne møter også motstand. Kritikere påstår at metoden kan resultere i at menn blir unyttige når det gleder å skape nye liv. De sier også at det gjenstår mange år før behandlingen kan brukes på sykehus og klinikker.

Selv om forsøkene på mus har gitt gode resultater og de fleste musene levde til voksen alder, var de imidlertid langt fra sunne og friske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mus med problemer


Mange av musene fikk komplikasjoner som puste- og vekstproblemer.

Likevel mener Nayernia at arbeidet kan skape nytt håp hos de omkring 1,5 millioner britiske menn som er sterile. I følge Dagbladet er infertilitet et svært utbredt problem i Norge også. 15-20 prosent av alle par i fertil alder opplever på et tidspunkt problemer med infertilitet.

Nå kan forskningen kaste nytt lys på kroppens evne til å produsere sperm.

- Denne forskningen er spesielt viktig når det gjelder å forstå spermatogenesis - den biologiske måten sperm produseres på. Dette må man skjønne hvis man skal komme til bunns og forstå sterilitet, sier professoren.

Hun legger til at selv om forskningen etter hvert kan føre til behandling hos sterile, gjenstår det fremdeles flere år med forskning. Da vil det bli mulig å fjerne umodne spermceller fra testiklene til en mann, utvikle dem til funksjonell sperm i laboratoriet og legge dem tilbake i mannens kropp igjen, mener hun.

Alternativt kan man gjennom forskning skape en pille som kan hjelpe mot mannlig infertilitet, eller skape sperm som er fri for genetisk arvete tilstander. Og ikke minst, med tiden kan liknende teknikker bli utviklet for sterile kvinner.

Nå ønsker forskere ved universitetet å teste den nye teknikken på mennesker. Men på grunn av etiske og sikkerhetsmessige begrensninger er det tvilsomt at de får brukt spermen de lager til å fertilisere egg og skape nye embryo.

Studien er publisert i tidsskriftet Developmental Biology.

Ønsker du å bli gravid? Slik får du barn.