Meny

Farlig å bo alene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bor du sammen med noen? Ikke bare er det koselig å dele bolig med noen, du halverer også risikoen for hjertelidelser.

Artikkelen er levert av mozon.no og skrevet av journalist Jorunn Egeland.

Det hevder i hvert fall danske forskere. De har studert 138.000 personer mellom 30 og 69 år, og funnet ut at nest etter alder, var det å bo alene den største risikoen for hjertelidelser.

Dette er dårlig nytt for en stadig større del av befolkningen. I dag opplever de fleste å måtte bo alene i løpet av livet.

Forskerne fra University Hospital, Århus, undersøkte også sammenhengen mellom hjertelidelser og lite utdannelse og lav intekt. Men det var altså alder og å bo alene som økte risikoen mest.

Verst var det for kvinner over 60 og menn over 50 som bodde for seg selv. Disse hadde dobbelt så stor risiko for å få alvorlige hjerteproblemer enn resten av befolkningen.

De personene som hadde lavest risiko for hjertesykdommer, var personer som levde med en partner, hadde høy utdannelse og jobbet.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Epidemiology and Community Health.

I Norge er det stadig flere som bor alene. I 2001 viste tall fra Statistisk sentralbyrå at nesten 720 000 bor alene, noe som tilsvarer 16 prosent av befolkningen. Tallet har økt med to prosent siden 1990. Det er spesielt i aldersgruppen 40-59 år som har fått flere aleneboere. Økningen blant disse var på 30 prosent fra 1990 til 2001.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus