Ny teknologi gir milliardinntekter for Statoil

Bruk av havbunnskompresjon vil øke utnyttingen av gassfelt, og gi Statoil inntektsøkninger i milliardklassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare fra Åsgard-feltet vil merinntektene bli på 40 milliarder kroner for Statoil og deres partnere, skriver Stavanger Aftenblad.

Det er Statoil selv som har utviklet teknologien, som aldri tidligere er blitt brukt kommersielt. Havbunnskompressoren skal brukes for å øke trykket i gasstrømmen for å kompensere for fallende trykk i reservoaret. Teknologien gjør at gassutvinningen fra Åsgard ventes å øke med 25 prosent.

Over 4 milliarder kroner skal investeres, og teknologien kan også bli brukt på Troll-feltet i Nordsjøen og Snøhvit i Barentshavet. Også på Stockman-feltet i russisk del av Barentshavet kan kompresjonen brukes, dersom Statoil blir partner der.

Kompressoren blir installert på havbunnen i 2012.

(©NTB)

Personvernpolicy