Greit å lyve

Noen ganger kan det være vanskelig å fortelle sannheten. Spesielt om løgner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen er levert av mozon.no og skrevet av journalist Jorunn Egeland.

Samtidig som du forteller barna dine at de ikke skal lyve , forteller du at julenissen finnes. Når venninnen din ringer akkurat den kvelden du hadde planlagt foran TV-en, kan du komme til å fortelle at du ikke føler deg helt frisk.

Sånn er vi alle sammen: Vi kommer med små løgner hver eneste dag. Men vi liker det ikke.

Ifølge en undersøkelse gjort av amerikanske Assiciated Press-Ipsos, mener halvparten av oss at løgner aldri kan forsvares. Likevel sier to tredjedeler at det er greit å lyve i noen situasjoner, som når man ikke vil såre andre.

Med andre ord er hvite løgner helt i orden.

Overdrivelser kan også godtas. Fire av ti i undersøkelsen sa at det var greit å legge til litt ekstra i en historie for å gjøre den mer interessant. Omtrent en tredjedel synes det var lov å lyve om alderen - skjønt, du kan bare lyve deg yngre, ikke eldre.

En tredjedel mente også det var i orden å ta en sykedag uten egentlig å være syk. Men svært få sa det var greit å lyve i en CV, jukse på skatten eller lyve om utroskap.

Deltakerne i undersøkelsen, kan imidlertid ha prøvd å virke mer moralske enn de egentlig er. Fire av ti deltakere sa at de aldri trengte å lyve. Samtidig sa en av ti blant disse at de hadde løyet i løpet av den siste uken. Det vil si at de må ha løyet på et av spørsmålene.

Det var omtrent 1000 voksne personer som deltok i undersøkelsen.

Personvernpolicy