Overvekt, ikke din skyld

Nå har forskere endelig kommet opp med noe overvektige lenge har savnet: Ti grunner til at det ikke er din skyld at du er fet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen er levert av mozon.no og skrevet av journalist Karoline Steenbuch.

Spis mindre og tren mer, har lenge vært oppskriften på hvordan du skal kvitte deg med overflødige kilo. Men nå viser det seg at mange følger slike strenge regimer forgjeves, skriver the Daily Mail.

For nå sier forskere at det er ikke bare for mye mat og for lite trening som gjør oss fete. De mener det er 10 andre grunner til at briter eser ut og fortsetter å bli større og større. Årsaker som søvnvaner, sentralfyring, medisiner og til og med enkelte forurensningskilder kan bidra til vektøkning, hevder de.

Den nyeste statistikken viser at en fjerdedel av befolkningen i Storbritannia er overvektige. 28 prosent av unge barn under 10 år er overvektige eller fete.

I Norge er én av fire menn og kvinner mellom 16 og 79 år overvektige, med kroppsmasseindeks (BMI) over 27. Andelen svært overvektige, med BMI over 30, er 9 prosent og andelen overvektige barn og unge er mellom 10 og 20 prosent. Noen forskere kaller overvekt for nåtidens pest.

Frem til nå har eksperter stort sett fokusert på kosthold, treningsvaner og en stor dose viljestyrke når det gjelder å behandle overvekt. Nå sier imidlertid amerikanske og canadiske forskere at flere faktorer må betraktes.

Fra søvnmangel til klimaanlegg


Forskerne hevder i International Journal of Obesity at søvnmangel kan være en av årsakene til overvekt. Menneskers nattesøvn har i snitt falt fra ni til bare syv timer. Ved søvnmangel forandres hormonene som regulerer inntaket av mat og fett, og øker appetitten og sultfølelsen.

Sentralfyring og klimaanlegg kan også bidra til overvekt. De fleste britiske hjem har blitt varmere de siste årene, med en økning fra 13 grader til 18 grader siden 1970. Hvis det er for varmt eller for kaldt, forbrenner kroppen kalorier for å kjøle eller varme seg. Men når temperaturen er akkurat slik den skal være, omdannes kaloriene til fett isteden.

Så er det de som tar blodtrykksmedisin: Mange som tar såkalte betablokkere for å kontrollere høyt blodtrykk, går ofte opp noen kilo. Hva med å gå over til mørk sjokolade, som også senker blodtrykket?

Andre studier viser at kvinner som tar p-pille , samt annen moderne medisin, kan oppleve vektøkning.

Moder jord kan også være del av årsaken, da arv og gener delvis sørger for vår kroppsform. Dessuten er det ofte slik at overvektige finner hverandre, og sammen får de ofte overvektige barn.

Økende forurensning kan også bidra til fedme, i følge forskere. Bruken av pesticider og plastikk kan forstyrre kroppens hormoner og dermed sørge for vektøkning.

Dessuten er det viktig å se på alderen til mor og hennes vekt ved fødsel. Ekspertene sier det er mer sannsynlig at eldre mødre får overvektige barn, og at undervektige babyer blir overvektige senere i livet.

En annen viktig faktor, er at vi lever lenger og lenger. Jo eldre vi blir, jo større er sjansene for at kiloene stables på. En annen årsak er at mange som slutter å røyke, ofte erfarer å gå opp i vekt. Det er fordi nikotin demper sultfølelsen.

Forskerne hevder at det kun foreligger indirekte bevis for at dårlige kostholdsvaner og mangel på fysisk aktivitet er hovedårsakene til overvekt.

Personvernpolicy