Dette har du alltid lurt på

Jeg skal vedde på at du alltid har lurt på hva Hjelpestikkefondet er for noe - du vet dette fondet det står om på fyrstikkeskene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av alle ting i verden lurer Linn på hva i all verden Hjelpestikkefondet er for noe:
«Hei! På fyrstikkeskene som heter Hjelpestikker er det et merke hvor det står 2 øre. På en av dem leste jeg at disse ørene går til Hjelpestikkefondet.

Mitt spørsmål er da: Hva er dette hjelpestikkefondet? Hvem forvalter det, og til hva? Er det hjemløse, pyromane, frysende, eller mannen i gata som får dem?

Jeg har aldri hørt om noen som har fått tildelinger derfra, så jeg lurer da naturlig nok på hvem som får alle disse ørene. Og det burde jo begynne å bli en del penger etterhvert, for de har funnes i ganske mange år, og jeg kan tenke meg at de selger en del esker i året. Hadde vært supert om du kunne hjelpe meg å finne ut av dette.»

Selvsagt skal jeg hjelpe deg å finne ut av dette, Linn. Men for å korrigere deg litt, Linn: det står ikke to øre på fyrstikkeskepakkene. For hver fyrstikkpakke man kjøper, går mellom tre og 10 øre til et veldedig formål, via Hjelpestikkefondet.

- Hjelpestikkefondet har blitt noe helt annet enn det var tenkt å være, sier Jan Olav Ryfetten i Frivillige organisasjoners råd for inntektsskapende aktiviteter (FIO) til Neste Klikk. - Opprinnelig var det et fond som skulle hjelpe fyrstikkpikene. I dag er det et fond som deler ut penger til ideelle formål. Dette fondet forvaltes av et styre, fortsetter han.

Leder i Hjelpestikkefondet, Turid Engell, forteller at det i 2005 ble delt ut 500 000 kroner av fondet. Tidligere har det vært beløp helt opp til en million kroner, men i og med at fyrstikksalget går nedover er det redusert til ca. 500 000 kroner i året.

250 000 av disse fordeles på tre formål, mens ett formål får 250 000 kroner, gjennom det som kalles Hjelpestikkeprisen. I fjor gikk denne til Blindeforbundets Førerhundskole. De resterende 250 000 ble fordelt mellom Norges Røde Kors, Nasjonalforeningen for folkehelsen og Norske Kvinners Sanitetsforening.

Fra og med neste år blir det kun en hjelpestikkepris, altså vil hele beløpet tilfalle ett enkelt formål.

Ifølge FIO har fyrstikkene så langt generert 51 millioner til forskjellige formål.

Turid Engell forteller at det er lenge siden svenskene kjøpte opp fyrstikkproduksjonen i Norge. Den siste produksjonen var i slutten på 1980-tallet. Etter det så er det Swedish Match som har produsert fyrstikkene.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.

Personvernpolicy