Meny

Rosinen i pølsa

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunne uttrykket «rosinen i pølsa» like godt hete «druen i koteletten»?

Kjell A. fra Oslo har følgende spørsmål:
«Hvor kommer uttrykket 'rosinen i pølsa' fra? Dette er jo noe folk sier i POSITIV forstand. Man har det 'som rosinen i pølsa'.

Hvis man tar uttrykket direkte (slik jeg gjør) er jo ikke dette bra. Hvem liker rosin i pølsa, og finnes det faktisk pølser med rosiner i? Det for holde at Freia har puttet rosiner inn i sjokolade, som heller ikke er en bra kombinasjon spør du meg. Håper du kan hjelpe meg.»

Nei, Kjell - nå er du på ville veier. Det at du sier at rosiner i sjokolade ikke er bra, får meg til å lure om du er vel bevart. Freias Fruktnøtt er jo grisegod, og helt klart den beste sjokoladen. Men jeg skjønner at du lurer på uttrykket «rosinen i pølsa»; det er jo et tilsynelatende meningsløst uttrykk - i hvert fall hvis man skal se det i forhold til det det blir brukt til i dag.

Men det er ikke bare hentet ut av løse luften. Det kunne ikke hett «kiwien i biffen» eller «mandelen i leverposteien».

«Rosinen i pølsa» er et språklig uttrykk som betyr «en gledelig avslutning på noe», «høydepunktet ved en opplevelse», en «liten, positiv overraskelse» eller rett og slett bare «det aller beste (av eller ved noe)».

Uttrykket kommer av en gammel skikk hvor man la inn en eller flere rosiner i enden når man stoppet blodpølser, altså der man knyter pølsa igjen.

Språkprofessor Finn-Erik Vinje påstod til Dagbladet at rosinen ikke hører hjemme i andre pølser enn eventuelt blodpølsa. Han antok at det var for smakens skyld at man gjorde det, sier han.

Og tar man det i betraktning, blir jo uttrykket plutselig logisk. Rosinen befinner seg i enden av pølsa, og blir således «en gledelig avslutning» på pølsa.

Fant rosinen i pølsa


«- Fant rosinen i pølsa», skrev Dagbladet over en helside en søndag i fjor. Artikkelen handlet om Pål Brekke Indregard fra Oslo, som angivelig skulle ha funnet en rosin i en pølse.

«Den mye omtalte rosinen i pølsa er funnet: I middagen til Pål Brekke Indregard.», het det videre.

Men det viste seg å være en spøk. Det viste seg at det var Indregard selv som hadde stappet rosiner i pølsa.

Saken førte til at Indregard, som jobbet som annonseselger i Aftenposten, fikk sparken. Men det tok han ikke så tungt. - For meg personlig er det ingen katastrofe. Jeg ville nok sagt opp uansett. Men jeg er overrasket over reaksjonene, sa han til VG etterpå.

Jeg synes spøken var så god at den fortjener en eller annen pris. Finnes det priser for sånt?

Les mer om rosinspøken hos Dagbladet og hos VG . Dagbladet skrev også en oppfølgingssak etter at spøken ble avslørt.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus