Dødelig latskap

Å ligge slapp foran TV-en uten å røre seg kan være dødelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen er levert av Mozon.no og skrevet av Karoline Steenbuch.

Mange klistret seg til TV-skjermen under fotball-VM og flere følger iherdig med på Tour de France og andre TV-programmer.

Og selv om det føles godt for kropp og sjel å ligge

hengslengt i sofaen

med brusen og potetgullet, er det rett og slett farlig å ty til slik latskap.

Ikke mist treningsgnisten!

Ifølge Ekstra Bladet koster en lat livsstil tusenvis av danske liv i året.

Avisen skriver også at hver tredje danske tar heisen i stedet for trappen, tar bilen i stedet for sykkelen, tilbringer mye doven tid foran TV-en og går aldri en tur eller begir seg ut på annen fysisk aktivitet. Til tross for at dette er noe man kan dø av.

En undersøkelse fra Statens Institut for Folkesundhed, viser at hvert år dør 4500 dansker fordi de beveger seg for lite. Undersøkelsen konkluderer med at folk som ikke er fysisk aktive, dør i snitt fem-seks år tidligere enn andre mennesker.

I Norge er det også mange som foretrekker sofaen framfor fysisk aktivitet.

Late nordmenn


Ifølge Folkehelseinsituttet er mellom 15 og 30 prosent av voksne menn og kvinner i Norge inaktive. De unge er heller ikke bedre: Blant ungdom er 9-18 prosent inaktive, viser helseundersøkelser.

Sosial- og helsedirektoratet publiserte i 2005 en handlingsplan for fysisk aktivitet for perioden 2005-2009. En rekke kommuner prøver ut FYSAK, et program for tilpasset fysisk aktivitet.

Flere eksperter i Danmark betegner det store antallet med inaktive dansker som et voksende problem.

Ifølge overlege Bente Klarlund Pedersen ved Det Nationale Råd for Folkesundhed beveger danskene seg mot amerikanske tilstander.

Personvernpolicy