Meny

Filmklikk: Filmene kommer og tar deg!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmer er farligere enn du tror. For tiden bør du være spesielt på vakt mot «Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest», «Da Vinci-koden», «Brokeback Mountain» og en flyvende superhelt fra India.

I USA finnes det en hel underskog av filmdistributører som «vasker» filmer før de sender dem ut på markedet. Alt som kan virke støtende blir redigert vekk, og kundene er garantert filmer fri for sex, vold og «objectionable language».

Men nå er det slutt. Kanskje.

Filmer kan være farlige på så ymse vis. Framstilling av overnaturlige vesener og kannibalisme har for eksempel resultert i protester og forbud mot Filmer kan være farlige på så ymse vis. Framstilling av overnaturlige vesener og kannibalisme har for eksempel resultert i protester og forbud mot "Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest". (Foto: Buena Vista International)

En amerikansk domstol vedtok nylig at selskapene - med beskrivende navn som CleanFlicks, CleanFilms, Play It Clean Video, FamilySafe Movies og Family Edited DVDs - sporenstreks må levere ut sine redigerte versjoner til Hollywood-studioenes advokater, slik at alle kopier kan destrueres.

Men «filmvaskerne» vil kjempe videre. Blant annet hevder de at hvis man kun selger én redigert kopi per innkjøpt original, så taper ikke filmprodusentene et rødt øre.

Komedier forbudt

De vil kjempe videre, ja. Mot de fordervende farlige filmene. De er som kjent ikke alene, og av og til får frykten for filmenes påvirkningskraft snåle utslag.

Som da den kanadiske provinsen Mantobia i 1918 forbød alle komedier fordi de kunne føre til frivolitet.

I januar 1980 forbød vår hjemlige Statens Filmkontroll Monty Python-filmen «The Life of Brian» (1979) fordi de mente den stred med den såkalte blasfemiparagrafen. Men på høstparten samme år ombestemte de seg.

Filmen ble tillat vist med en tekstplakat i starten som fortalte at Brian ikke var Jesus. Dessuten skulle replikkene som kunne virke aller mest støtende, ikke tekstes på norsk…

Foto: Columbia TriStar Nordisk

Og det kom jo litt overraskende, men var absolutt forståelig, at National Organization for Albinism and Hypopigmentation (NOAH) protesterte mot «Da Vinci-koden». Filmen føyde seg inn i en uendelig rekke av filmer der albinoer blir negativt fremstilt.

- Over the years the stereotyping and misinformation foisted on the albinism community by filmmakers who don't take the time to learn the facts about albinism does real harm to real people, kommenterte organisasjonens president Mike McGowan.

Engstelige Kina

De nervøse myndighetene i Kina har også sitt å stri med når det gjelder farlige filmer, og visste ikke helt hvordan de skulle takle den enorme suksessen til Ang Lees «Brokeback Mountain». For det første på grunn av filmens homofile tematikk. Den slags er et svært ømtålig emne i gigantlandet, der det var definert som en mental lidelse helt fram til 2001.

Myndighetenes dilemma skyldes også at Ang Lee er født på Taiwan, øya som påberoper seg selvstendighet, men som kinesiske myndigheter insisterer på tilhører dem. De valgte derfor å hylle Lee som en nasjonal helt, men tillot ikke visning av «Brokeback Mountain». Dessuten sensurerte kineserne Lees takketale under Oscar-utdelingen der han indikerte at Kina og Taiwan var to forskjellige land.

Foto: Cinema Service

For øvrig forbød Kina nylig den sørkoreanske blockbusteren «Wang-ui namja » («Kongen og klovnen») fordi den hadde subtile homofile undertoner, mens «Memoirs of a Geisha» ble forbudt på grunn av dens framstilling av Japans overgrep under okkupasjonen på 1930-tallet.

Den norgesaktuelle «Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest» ble også forbudt i Kina, blant annet på grunn av sitt «overnaturlige innhold». Framstillingen av døde sjeler skal ha rystet sensorene spesielt, i følge avisa Bejing News Friday.

Samme film er også blitt møtt med sterke protester fra representanter for det karibiske folkeslaget garingu og fra innbyggerne på øya Bataka. De liker forståelig nok ikke at det insinueres at deres forfedre var kannibaler.

- Du kan ikke fly!

I Egypt har nettopp en annen særdeles populær film skapt kontroverser. 112 representanter i nasjonalforsamlingen har bedt om sensur av «The Yacoubian Building» som er tidenes mest påkostede egyptiske film og som allerede etter kun to uker på kino har sprengt besøksrekorder i landet.

Skuespilleren bak den indiske superhelten Krrish advarer sine fans: - Selv om jeg kan fly på film, er det ikke sikkert du klarer det i virkeligheten! (Foto: Film Kraft)Skuespilleren bak den indiske superhelten Krrish advarer sine fans: - Selv om jeg kan fly på film, er det ikke sikkert du klarer det i virkeligheten! (Foto: Film Kraft)

Filmen er et portrett av dagens Egypt vist gjennom livet til beboerne i en boligblokk i Kairo, og publikum får se ting som korrupte politikere, politivold, terrorisme og (nettopp) homoseksualitet.

- Denne filmen bidrar til uanstendighet og utskeielser som strider fullstendig mot egyptiske verdier, uttaler en folkevalgt til Associated Press.

Ellers bør du være på vakt mot en ny indisk superheltfilm som bærer det snertne navnet «Krrish».

Filmens tittelrolleinnehaver Hrithik Roshan måtte nylig gå ut å fraråde publikum mot å forsøke å fly slik som han selv gjør i filmen. Foranledningen var at en 24-åring knakk beinet da han hoppet fra en kinobalkong i det sentrale India etter å ha overvært en visning.

Ukas trailer:

«An Inconvenient Truth»

Foto: UIPFoto: UIP

Sensur tar mange former, og informasjon og fakta om global oppvarming og dets konsekvenser har blitt forsøkt gjemt bort og fordreid på ymse vis. Tidligere visepresident Al Gore forteller i denne ekstremt skremmende dokumentaren hva som virkelig har skjedd og er i ferd med å skje med denne vesle planeten vår.

Er nå det så sikkert at han forteller sannheten, da? Dreven politiker som han er. Vel, Associated Press tok nylig en ringerunde til over 100 fremstående klimaforskere, og alle som hadde sett filmen, eller lest Gores bok om samme tema, ga massiv støtte for det vitenskapelige innholdet. Du kan lese mer om filmen og reaksjonene på den her.

På norske kinoer fra og med 8. september.

Ukas filmsite:

«Movie reviews for parents»

Siden «filmvaskerne» jeg innledet ukas Filmklikk med kan se ut til å gå hardere tider i møte, og siden Screen It! har blitt en betaltjeneste, kan kanskje dette nettstedet få en ekstra boost. Her kan nemlig bekymrede foreldre sjekke hvor bedervet, nedbrytende og risikable ulike filmer er for deres barns sarte sinn, dersom de ikke stoler på den offisielle aldersgrensen.

I tillegg til fyldige og snusfornuftige anmeldelser, gis filmene karakter etter graden og mengden av vold, sex, språkbruk og narkotika/alkohol.

Om «The Devil Wears Prada» kan du for eksempel lese at «…parents should be aware that there are also some content concerns, like a couple of sensual moments between Andrea and her live-in boyfriend and later with another man. As well, fashion models are shown in underwear…».

Har du eksempler på snodige og uvanlige utslag av filmfrykt, eventuelt andre tips eller spørsmål fra filmens verden, så gi gjerne et lite pip til ingvald@startsiden.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus