Meny

Regn ut hvor langt borte horisonten er

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En leser lurer på hvor lang ute horisonten befinner seg.

Ronny hadde følgende spørsmål:

«Hei, jeg lurer på hvor langt ute horisonten befinner seg?»

Bra spørsmål, Ronny.

Horisonten er den linjen som skiller jorden fra himmelen. Mange steder forstyrres horisonten av trær, bygninger, fjell etc. I slike tilfeller snakker vi ikke bare om horisonten, men om den synlige horisonten.

Hvor langt ute horisonten befinner seg, avhenger av hvor høyt du befinner deg. Det er åpenbart at horisonten er lenger borte når du er i et fly enn når du står på bakken. Det finnes en matematisk formel man kan bruke for å regne ut hvor langt borte horisonten befinner seg:hvor h er høyden til øynene dine. Legg merke til at vi ikke snakker om den totale kroppshøyden, men høyden til øynene.

Ett par eksempler


Hvis øynene dine befinner seg 1,7 meter over bakken, vil du se horisonten 4,7 kilometer borte. Er du 10 cm høyere, øker du med 100 meter, og horisonten befinner seg 4,8 kilometer borte.

Hvis du derimot står på et 100 meter høyt fjell, vil distansen til horisonten være 36 km.

Disse tallene er teoretiske tall, og avhenger av sikten og hvilke objekter som befinner seg i horisontfeltet.

Men hvor langt unna er du før du ser et 100 meter høyt tårn i horisonten?

Det er ikke avansert å renge ut i det hele tatt.

Da bruker du bare ovenstående formel, der du putter inn 100 meter for høyden. Når du har regnet ut det, plusser du på horisontavstanden for deg selv. Hvis øynene dine befinner seg 1,7 meter over bakken, og tårnet er 100 meter høyt, blir formelen:Som blir cirka 41 kilometer.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus