Derfor kalles fotballpøbler for hooligans

Artikkelen fortsetter under annonsen

En leser lurer på hvorfor fotballpøbler kalles for det tilsynelatende meningsløse ordet hooligans.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svein hadde følgende spørsmål:
«Hvorfor kalles fotballbøllene for Hooligans?»

Vel, Svein, det er det delte meninger om, men jeg skal prøve å utvide din viten om disse apene.

På den annen side vil det nesten være en fornærmelse mot apene å kalle hooligans for aper. Hva har vel apene gjort for å fortjene en slik forulemping?

I dag er en hooligan ensbetydende med en hjernedød mann som reiser rundt på forballkamper - ikke fordi han (jeg sier han, fordi jeg aldri har hørt om kvinnelige hooligans) er interessert i fotball, men fordi han vil slåss.

 Ingenting er som en god fotballfaglig diskusjon. Ingenting er som en god fotballfaglig diskusjon.

Uttrykkets opprinnelse


En teori sier at navnet kommer fra en irsk gangster-bølle med navn Patrick Hooligan. Han bedrev sine fritidssysler i Southwark i London.

En annen teori går ut på at navnet kommer fra en gategjeng med navn «Hooley». Disse hadde tilholdssted i Islington i London.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste teorien sier at navnet stammer fra det irske ordet «hooley», som betyr noe sånt som en vill fest.

Som du sikkert har skjønt så er navnets opprinnelse litt usikkert, men vi vet at navnet dukket opp i 1898, i en politirapport fra London-politiet.

Siden 1980-tallet har uttrykket vært brukt om personer som står bak voldsbruk på fotballbaner. Når vi (i hvert fall jeg) tenker på hooligans, så tenker vi på glattbarberte menn med tatoveringer. Tilsynelatende kommer alle fra England, men det er ikke tilfelle. De fleste land plages med søppelet, selv om engelske fotballpøbler nok har fått størst oppmerksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Voldsbruken har i perioder vært et alvorlig problem for britiske myndigheter. I 1985 førte opptøyer fra hooligans til at 39 mennesker (de fleste italienske fotballtilhengere) ble drept før finalekampen i europacupen mellom Liverpool og Juventus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1990- og 2000-årene har det vært mindre opptøyer i forbindelse med fotballkamper, men hooliganene har ofte møttes andre steder i tilknytning til kamparrangementene.

 Allan har nettopp tapt diskusjonen. Allan har nettopp tapt diskusjonen.

Sport og vold


Vold i sport har en lang historie å vise til. I år 532 ble 30 000 mennesker drept under de såkalte Nika-opptøyene, da rivaliserende tilhengere braket sammen under og etter et hesteløp.

I England har fotball og vold fulgt hverandre som hånd i hanske, siden begynnelsen av 1300-tallet. Middelalderske fotballkamper involverte hundrevis av deltakere, og var i bunn og grunn en kamp mellom unge menn fra rivaliserende landsbyer.

Bortsett fra perioden mellom verdenskrigene, samt noen år etter andre verdenskrig, har voldsbruk vært utbredt i tilknytning til fotballkamper i England.

Og sånn kommer det nok til å fortsette, ikke bare i England og ikke bare innen fotball.