Meny

Filmklikk: Resirkulert film

Når så du sist en film som ikke hadde vært noe annet før?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«This is like déjà vu all over again!»

Yogi Berra

Filmbransjen er verdens største gjenvinningsindustri, og det meste kan resirkuleres. Det er bare å kaste et blikk sommerens kinofilmer:

Gammalt nytt

På den norske besøkstoppen ligger for tiden nyinnspillinger av 70-talls filmer som «The Poseidon Adventure» (1972) og «The Omen» (1976), samt tegneserieadaptasjonen «X-Men: The Last Stand», filmversjonen av romanfenomenet «Da Vinci-koden» samt en film basert på radiohørespillet «Den brysomme mannen».

Foto: Columbia TriStar NordiskFoto: Columbia TriStar Nordisk

For et par uker siden kom «Silent Hill», som tilhører den tvilsomme genren filmatisert dataspill. Forrige helg var det norgespremiere på «Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest», oppfølgeren til en film basert på en fornøyelsesparkattraksjon. Og denne helgen kommer «Pusur 2», som jo har sitt utgangspunkt i en tegneserie, i likhet med «Superman Returns», som har premiere 28. juli.

«Nysgjerrige Nils» kommer 4. august, og var i sitt forrige liv en kjent barnebokserie. Samme dag er det premiere på den danske «Bridget Jones»-kloningen «Nynnes Dagbok», som begynte som en avisspalte som ble til bok, og siden altså til film.

Foto: United International PicturesFoto: United International Pictures

Helga etter der igjen er det tid for «Miami Vice» - selvsagt basert på tv-serien ved samme navn - og «The Lake House», som er en nyinnspilling av den sørkoreanske perlen «Siwoare» (2000), som i sin tur var adaptert fra Jiro Asadas kortroman.

Og mens vi snakker om remakes av asiatisk film, har Martin Scorsese nettopp laget sin versjon av Hong Kong-thrilleren «Infernal Affairs», under tittelen «The Departed». Scorseses film, med blant andre Matt Damon, Leonardo DiCaprio og Jack Nicholson, skal ha norsk premiere i november.

Dette kan kanskje høres ut som (resirkulert) sutring over idetørke og manglende originalitet, og det er det vel også. Men jeg vil ikke klage for mye, og forsøker å akseptere at det må være slik.

På grunn av blant annet mediets kostbarhet og treghet må filmskapere, i langt større grad enn andre fortellere, ty til gjenbruk av velprøvde historier, konsepter og ideer. Og ofte går det jo ikke så verst.

Kvalitetsadaptasjoner

Ser du for eksempel på Internet Movie Databases liste over filmene som er blitt stemt fram som tidenes beste, er den stappet med resirkulerte saker:

Fra toppen og nedover finner du filmer som «Gudfaren» (opprinnelig en Mario Puzo-roman), «The Shawshank Redemtion» (Steven King-roman), «Ringenes herre: Atter en konge» (J.R.R. Tolkien-roman), «Casablanca» (basert på teaterstykket «Everyone Comes to Rick's» av Murray Burnett og Joan Alison) og «Schindlers liste» (basert på virkelige hendelser og en bok av Thomas Keneally).

Det som derimot kan irritere er når det eneste poenget bak en film er å melke en suksess uten å ha noe nytt, eller interessant å bidra med, slik som for eksempel med ovenfornevnte «Da Vinci-Koden». Dessuten er ofte er de aller beste filmene de som utnytter filmmediet maksimalt og som ikke kunne vært noe annet.

Foto: Univesal PicturesFoto: Univesal Pictures

Jeg må også innrømme at det knøt seg litt i mellomgulvet da jeg nylig leste om planene for en

nyinnspilling av skrekklassikeren «Fuglene»

, men det gikk fort over. For det første hevder produsenten Brad Fuller at det ikke er Hitchcocks filmversjon som skal resirkuleres, men Dahpne Du Mauriers novelle som i sin tid også inspirerte salige Alfred. For det andre kan jo et slikt plott, der fugler plutselig angriper, bli ganske heftig med dagens effektteknologi og fugleinfluensapanikk friskt i minne. For det tredje var ikke Hitchcock selv fremmed for resirkulering. Han spilte sågar inn flere av sine egne filmer i nye versjoner.

Fortjent dårlig rykte

Hollywood har ellers et fortjent dårlig rykte når det gjelder å lage nye, utvannede versjoner av amerikanske klassikere, eller nyere europeiske og asiatiske filmer. Her kan du lese deprimerende, men også underholdene kåring av tidenes verste Hollywood-remakes.

Jeg venter dessuten med gru på maltrakteringen av «Veiviseren» (1987), med indianere og vikinger, som skal være kinoklar til høsten.

For en motvekt kan du her studere en liste over noen av tidenes beste remakes.

Ellers er det jo sjarmerende når det går andre vei, som da det ble laget en spansk/italiensk versjon av Bill Murray-komedien «Groundhog Day» (1993) , eller da de notoriske plagiatorene i Bollywood lagde veldig fri tolkning av «Fight Club» (1999).

Apropos cameos

Jeg må få takke for alle innsendte tips om artige cameos etter filmklikket som dreide seg om nettopp dette.

Takket være Sverre kommer jeg nå til å måtte se etter forfatteren Colin Dexter i hver episode av «Inspector Morse », og kan hende må jeg likevel ta en titt på «Father's Day» (1997) for å se en piercet Mel Gibson, etter tips fra Nina.

Takk også til Øyvind for tips om småroller i diverse Clint Eastwood-filmer, selv om jeg ikke er helt enig… For eksempel var det vel i «Mystic River», ikke «Million Dollar Baby» at Eli Wallach dukket opp bak disken i en spritsjappe?

Jeg vil også protestere på at Jim Carreys opptredener i «The Dead Pool » (1988) og «Pink Cadillac» (1989) kan kalles ekte cameos, siden mannen ikke var særlig kjent for allmuen på den tiden.

Men det er jo uansett artig å se store stjerner i roller fra før de ble store.

En pur ung George Clooney lodder ut stevnemøter med seg selv i En pur ung George Clooney lodder ut stevnemøter med seg selv i "Return of the Killer Tomatoes!". (Foto: Four Square Productions)

Se for eksempel etter George Clooney som lodder ut stevnemøter med seg selv i «Return of the Killer Tomatoes!» (1988), Harrison Ford som råner i George Lucas' «American Graffiti» (1973), Leonardo DiCaprio som Josh i skrekkfilmen «Critters 3» (1991), Nicole Kidman i den australske julefilmen «Bush Christmas» (1983) eller Tom Hanks i slasher-thrilleren «He Knows You're Alone» (1980).

Ukas trailer:

«Casino Royale»

Foto: Columbia TriStar NordiskFoto: Columbia TriStar Nordisk

For å følge opp ukas tema: Her er traileren til det som vel er årets mest påkostede remake. Riktignok var originalen fra 1967 en parodi på James Bond, og riktignok har mange vært skeptiske til om lysluggen Daniel Craig passer til rollen, men jeg velger å være optimistisk. Bond trenger uansett å gå litt i seg selv for å overleve nå, og kanskje er det å spille på nostalgi og retro-chic veien å gå. Den kalde krigen som skapte agenten er uansett over for lengst, «Mission Impossible»-serien har vist muskler og Q er død…

Norgespremiere 24. november.

Ukas filmsite:

«The (original) remakes quiz»

Ok, dette er ingen egentlig filmsite, bare en liten quiz. Men gitt ukas tema, og siden jeg synes flest mulig bør kjenne til «The Guardians» eminente filmsider, så kan dette være en kjekk inngangsportal. Quizen er dessuten irriterende vrien. Vet du for eksempel (uten å jukse) hvem som regisserte en katastrofal remake av den nederlandske thrilleren «Spoorloos» (1988)?

Har du tips eller spørsmål om hva som helst fra filmens verden - ikke minst spesielle former for filmatisk resirkulering - så gi meg gjerne et lite pip på ingvald@startsiden.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:04 Fire personer i sjøen i Bergen06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:42 Mann skadd etter vold i Oslo sentrum03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:42 Par truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest23:36 Flere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo22:52 Vy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA21:44 NRK kritiseres for jødevits21:01 Ny seier for Solbakken og FCK20:44 Tunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16 Svenskeid tankskip beslaglagt av Iran
Siste nytt
06:04NorgeFire personer i sjøen i Bergen06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:42NorgeMann skadd etter vold i Oslo sentrum03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:42NorgePar truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest23:36VerdenFlere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo22:52NorgeVy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA21:44NorgeNRK kritiseres for jødevits21:01SportNy seier for Solbakken og FCK20:44SportTunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16VerdenSvenskeid tankskip beslaglagt av Iran
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus