Filmklikk: Resirkulert film

Når så du sist en film som ikke hadde vært noe annet før?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«This is like déjà vu all over again!»

Yogi Berra

Filmbransjen er verdens største gjenvinningsindustri, og det meste kan resirkuleres. Det er bare å kaste et blikk sommerens kinofilmer:

Gammalt nytt

På den norske besøkstoppen ligger for tiden nyinnspillinger av 70-talls filmer som «The Poseidon Adventure» (1972) og «The Omen» (1976), samt tegneserieadaptasjonen «X-Men: The Last Stand», filmversjonen av romanfenomenet «Da Vinci-koden» samt en film basert på radiohørespillet «Den brysomme mannen».

Foto: Columbia TriStar NordiskFoto: Columbia TriStar Nordisk

For et par uker siden kom «Silent Hill», som tilhører den tvilsomme genren filmatisert dataspill. Forrige helg var det norgespremiere på «Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest», oppfølgeren til en film basert på en fornøyelsesparkattraksjon. Og denne helgen kommer «Pusur 2», som jo har sitt utgangspunkt i en tegneserie, i likhet med «Superman Returns», som har premiere 28. juli.

«Nysgjerrige Nils» kommer 4. august, og var i sitt forrige liv en kjent barnebokserie. Samme dag er det premiere på den danske «Bridget Jones»-kloningen «Nynnes Dagbok», som begynte som en avisspalte som ble til bok, og siden altså til film.

Foto: United International PicturesFoto: United International Pictures

Helga etter der igjen er det tid for «Miami Vice» - selvsagt basert på tv-serien ved samme navn - og «The Lake House», som er en nyinnspilling av den sørkoreanske perlen «Siwoare» (2000), som i sin tur var adaptert fra Jiro Asadas kortroman.

Og mens vi snakker om remakes av asiatisk film, har Martin Scorsese nettopp laget sin versjon av Hong Kong-thrilleren «Infernal Affairs», under tittelen «The Departed». Scorseses film, med blant andre Matt Damon, Leonardo DiCaprio og Jack Nicholson, skal ha norsk premiere i november.

Dette kan kanskje høres ut som (resirkulert) sutring over idetørke og manglende originalitet, og det er det vel også. Men jeg vil ikke klage for mye, og forsøker å akseptere at det må være slik.

På grunn av blant annet mediets kostbarhet og treghet må filmskapere, i langt større grad enn andre fortellere, ty til gjenbruk av velprøvde historier, konsepter og ideer. Og ofte går det jo ikke så verst.

Kvalitetsadaptasjoner

Ser du for eksempel på Internet Movie Databases liste over filmene som er blitt stemt fram som tidenes beste, er den stappet med resirkulerte saker:

Fra toppen og nedover finner du filmer som «Gudfaren» (opprinnelig en Mario Puzo-roman), «The Shawshank Redemtion» (Steven King-roman), «Ringenes herre: Atter en konge» (J.R.R. Tolkien-roman), «Casablanca» (basert på teaterstykket «Everyone Comes to Rick's» av Murray Burnett og Joan Alison) og «Schindlers liste» (basert på virkelige hendelser og en bok av Thomas Keneally).

Det som derimot kan irritere er når det eneste poenget bak en film er å melke en suksess uten å ha noe nytt, eller interessant å bidra med, slik som for eksempel med ovenfornevnte «Da Vinci-Koden». Dessuten er ofte er de aller beste filmene de som utnytter filmmediet maksimalt og som ikke kunne vært noe annet.

Foto: Univesal PicturesFoto: Univesal Pictures

Jeg må også innrømme at det knøt seg litt i mellomgulvet da jeg nylig leste om planene for en nyinnspilling av skrekklassikeren «Fuglene», men det gikk fort over. For det første hevder produsenten Brad Fuller at det ikke er Hitchcocks filmversjon som skal resirkuleres, men Dahpne Du Mauriers novelle som i sin tid også inspirerte salige Alfred. For det andre kan jo et slikt plott, der fugler plutselig angriper, bli ganske heftig med dagens effektteknologi og fugleinfluensapanikk friskt i minne. For det tredje var ikke Hitchcock selv fremmed for resirkulering. Han spilte sågar inn flere av sine egne filmer i nye versjoner.

Fortjent dårlig rykte

Hollywood har ellers et fortjent dårlig rykte når det gjelder å lage nye, utvannede versjoner av amerikanske klassikere, eller nyere europeiske og asiatiske filmer. Her kan du lese deprimerende, men også underholdene kåring av tidenes verste Hollywood-remakes.

Jeg venter dessuten med gru på maltrakteringen av «Veiviseren» (1987), med indianere og vikinger, som skal være kinoklar til høsten.

For en motvekt kan du her studere en liste over noen av tidenes beste remakes.

Ellers er det jo sjarmerende når det går andre vei, som da det ble laget en spansk/italiensk versjon av Bill Murray-komedien «Groundhog Day» (1993) , eller da de notoriske plagiatorene i Bollywood lagde veldig fri tolkning av «Fight Club» (1999).

Apropos cameos

Jeg må få takke for alle innsendte tips om artige cameos etter filmklikket som dreide seg om nettopp dette.

Takket være Sverre kommer jeg nå til å måtte se etter forfatteren Colin Dexter i hver episode av «Inspector Morse », og kan hende må jeg likevel ta en titt på «Father's Day» (1997) for å se en piercet Mel Gibson, etter tips fra Nina.

Takk også til Øyvind for tips om småroller i diverse Clint Eastwood-filmer, selv om jeg ikke er helt enig… For eksempel var det vel i «Mystic River», ikke «Million Dollar Baby» at Eli Wallach dukket opp bak disken i en spritsjappe?

Jeg vil også protestere på at Jim Carreys opptredener i «The Dead Pool » (1988) og «Pink Cadillac» (1989) kan kalles ekte cameos, siden mannen ikke var særlig kjent for allmuen på den tiden.

Men det er jo uansett artig å se store stjerner i roller fra før de ble store.

En pur ung George Clooney lodder ut stevnemøter med seg selv i En pur ung George Clooney lodder ut stevnemøter med seg selv i "Return of the Killer Tomatoes!". (Foto: Four Square Productions)

Se for eksempel etter George Clooney som lodder ut stevnemøter med seg selv i «Return of the Killer Tomatoes!» (1988), Harrison Ford som råner i George Lucas' «American Graffiti» (1973), Leonardo DiCaprio som Josh i skrekkfilmen «Critters 3» (1991), Nicole Kidman i den australske julefilmen «Bush Christmas» (1983) eller Tom Hanks i slasher-thrilleren «He Knows You're Alone» (1980).

Ukas trailer:

«Casino Royale»

Foto: Columbia TriStar NordiskFoto: Columbia TriStar Nordisk

For å følge opp ukas tema: Her er traileren til det som vel er årets mest påkostede remake. Riktignok var originalen fra 1967 en parodi på James Bond, og riktignok har mange vært skeptiske til om lysluggen Daniel Craig passer til rollen, men jeg velger å være optimistisk. Bond trenger uansett å gå litt i seg selv for å overleve nå, og kanskje er det å spille på nostalgi og retro-chic veien å gå. Den kalde krigen som skapte agenten er uansett over for lengst, «Mission Impossible»-serien har vist muskler og Q er død…

Norgespremiere 24. november.

Ukas filmsite:

«The (original) remakes quiz»

Ok, dette er ingen egentlig filmsite, bare en liten quiz. Men gitt ukas tema, og siden jeg synes flest mulig bør kjenne til «The Guardians» eminente filmsider, så kan dette være en kjekk inngangsportal. Quizen er dessuten irriterende vrien. Vet du for eksempel (uten å jukse) hvem som regisserte en katastrofal remake av den nederlandske thrilleren «Spoorloos» (1988)?

Har du tips eller spørsmål om hva som helst fra filmens verden - ikke minst spesielle former for filmatisk resirkulering - så gi meg gjerne et lite pip på ingvald@startsiden.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke
Siste nytt
02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus