Stadig flere råkjørere på boks

Rundt 350 fotobokser er nå plassert rundt på norske veier. Men innen 2009 skal tallet økes til mellom 600 og 700 bokser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Illustrasjonsfoto: Scanpix)(Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Oslo (NTB): Fartssynderne skal få stadig flere fotobokser å være oppmerksom på, skriver Aftenposten. Dette er ikke for å fylle statskassen med kroner fra bøter, men for å styrke trafikksikkerheten.

- Vi driver med trafikksikkerhet og ikke inkassobyrå. Hensikten med kameraene er ikke at de skal ta flest mulig, men vi ønsker at folk skal kjøre lovlig, sier politidirektør Jan Guttormsen i Politidirektoratet.

Torsdag kom tallene for forelegg som er ilagt bilister etter at de er tatt i råkjøring. I første halvår i år ble 73.065 fartsbøter innkrevd som en følge av fotobokser. Dette er 10.989 flere bøter enn for samme periode i 2005.

Tall fra Statens Innkrevningssentral (SI) viser samtidig at antallet fartsbøter etter politikontroller er gått ned med 7.606 forelegg og er på i alt 31.368 forelegg. Staten har i alt fått inn 304,6 millioner kroner i fartsbøter første halvår. Den gjennomsnittlige norske fartsboten er på 2.916 kroner.

I første halvår har også innkrevningssentralen mottatt 10.414 forenklede forelegg fra politiet som ikke dreier seg om fartsovertredelser til innkreving.

Av disse er 4.032 forelegg for brudd på bestemmelsen om å bruke håndholdt mobiltelefon under kjøring.

Når det gjelder trafikkgebyr, har SI i første halvår mottatt 34.834 gebyr til innkreving. Dette er 2.443 flere gebyr enn til samme tid i fjor. Økningen skyldes i hovedsak flere har kjørt uten å bruke bilbelte. (©NTB)


Personvernpolicy