Derfor nyser du

Hvis du lurer på hvorfor du nyser, bør du lese denne artikkelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leif hadde følgende korte og greie spørsmål:
«Hvorfor nyser vi?»

Doktor Mads Moxness hos Lommelegen sier følgende om nysing:


- Nysing er en reflektorisk mekanisme der stemmebåndene lukkes kortvarig slik at lufttrykk kan bygge seg opp i lungene. Når stemmebåndene så åpnes, strømmer denne luften nærmest eksplosjonsaktig ut gjennom nesen. Triggermekanismen er en form for påvirkning i neseslimhinnen, og årsakene kan være mange.

- Lette forkjølelser og virusinfeksjoner gir jo nyseanfall, pasienter med anatomiske forandringer kan også oppleve slike anfall, og pasienter som har en allergisk disposisjon eller er hypersensitive for stoffer som vi omgir oss med hele tiden. Et tørt inneklima kan gi enkelte problemer med neseslimhinnen og man kan få nyseanfall av dette, sier han videre.

Dette sier Store norske leksikon om nysing:


«Nysing, reflektorisk utløst, plutselig og eksplosiv utånding gjennom munn og nese slik at slimpartikler fra nese, munn og svelg slynges ut med stor kraft.

Nysing utløses ved kjemisk, mekanisk eller termisk irritasjon av visse deler av neseslimhinnen, og kan også utløses av sterkt lys. Nysing forekommer særlig ved allergi og infeksjon i øvre luftveier. Ved luftveisinfeksjoner spres mikrober og kan smitte andre.»

Og så noe som mange har lurt på: Hvorfor nyser jeg når jeg ser mot solen?

Christian Anker, spesialist i allmennmedisin hos Doktor Online hadde følgende å si om de saken:

- Enkelte reflekser i kroppen er uten noen åpenbar hensikt. Det er for eksempel vanskelig å forklare meningen med at magemusklene kortvarig trekker navlen til side når man stryker magehuden med en spiss gjenstand.

- Nysing i sterkt sollys er kanskje også en slik uforståelig refleks, men den gir øynene en forbigående beskyttelse mot det sterke lyset. Fenomenet ser ut til å være arvelig og forekommer hos omtrent en av fire personer.

- En viss overfølsomhet i nesens slimhinner spiller en rolle. Denne form for nysing er visstnok også vanligere blant personer som røyker. I militæret har man vært noe engstelig for at denne reaksjonen på lys skal forstyrre jagerflyvere. De arbeider ofte i hurtig skiftende lysforhold.

Kilder:


Lommelegen
Doktor Online
Store norske leksikon

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.

Personvernpolicy