Derfor vet vi hvilke farger dinosaurer hadde

Hvordan kan vi vite hvordan dinosaurer så ut, og ikke minst: hvilke farger de hadde?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Det var en leser som lurte på følgende:
«Hvordan vet vi sikkert hvilke farger dinosaurene hadde?»

Hvem det var som spurte, aner jeg ikke, men jeg tror det var en jente eller en kvinne. Jeg har nemlig rotet bort e-posten. Jeg vet ikke hva som skjedde, men borte ble den. Rotete har jeg alltid vært, men det er nå første gang jeg klarer å surre vekk en epost. Vel vel ...

Men tilbake til det denne kvinnen, eller jenta, spurte om.

Kopi av Tyrannosaurus rex ved Senckenberg Museum.Kopi av Tyrannosaurus rex ved Senckenberg Museum.

- Vi kan ikke være helt sikre på hvilken farge dinosaurene hadde, fordi det ikke er funnet rester av dinosaurer der fargene er bevart. Antakeligvis hadde de like mange farger som krypdyrene har i dag. Øgler er en fjern slekting av dinosaurene, og de vet vi har mange forskjellige farger. Derfor tror vi at dinosaurene hadde forskjellige farger, fortalte Natascha Heintz ved Paleontologisk museum i Oslo til Nysgjerrigper.

Likevel kan vi anta hvilke farger dinosaurene hadde. Dette kan vi gjøre ettersom vi vet ganske mye om hvordan det så ut på jorden den gangen dinosaurene levde. Og ved å sammenligne med hvordan dagens dyr som lever i lignende miljø utnytter farge for å kamuflere seg eller fremheve seg, får vi en pekepinn på hvilke farger dinosaurer hadde. De som var planteetere, var nok mer avhengige av kamuflasje enn rovdinosaurene.

Men som du sikkert har skjønt så er dette bare kvalifiserte antakelser - vi vet ikke med sikkerhet hvilke farger de hadde.

Stegosaurus-skjelett ved American Museum of Natural History i New York.Stegosaurus-skjelett ved American Museum of Natural History i New York.

Selv om vi ikke vet så mye om fargen, så vet vi en del mer om hvordan kroppen til dinosaurene så ut, Vi vet for eksempel at noen dinosaurer hadde hud som var dekket med skjell og horndekte plater. Det er også funnet rester av skjeletter der det fremgår hvordan musklene har vært festet.

Ved hjelp av disse restene, kan vi tenke oss hvordan dinosaurene har vært bygd opp. Å sammenligne med dagens dyr, er ikke bare en fordel, men også en nødvendighet. Øgler som lever i dag, har for eksempel nesten lik oppbygning som dinosaurene. Dermed kan vi beregne, gjette og resonnere oss frem til hvordan en dinosaur så ut.

Men fargen? Svaret er altså «nei» - vi har ingen bevis for hvilken farge en dinosaur hadde.

Kilder:


Nygjerrigper
Wikipedia
Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo
forskning.no

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.

Personvernpolicy