Filmklikk: Men er det ikke selveste …?

Ukas Filmklikk kaster blant annet et blikk på kjentfolk du kanskje ikke kjenner igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjonFoto: Sandrew MetronomeFoto: Sandrew Metronome

Se nøye på dette bildet fra «Superman Returns». Se spesielt på bartenderen som serverer Clark Kent og hans unge kollega i Daily Planet, fotografen Jimmy Olsen. Kjenner du gamlingen igjen? Kanskje hvis du er en skikkelig «Superman»-geek, men neppe ellers.

Den eldre herremannen er nemlig Jack Larson (78), som spilte Jimmy Olsen i tv-serien «The Adventures of Superman» på 50-tallet.

Lois Lane (85)

«Superman Returns» topper kinolistene i USA for tiden, og dukker opp på norske kinoer 27. juli. Da bør du også følge nøye med i starten. Der møter du den steinrike, men døende Gertrude Varnderworth, som Lex Luthor har lurt inn i ekteskapet for å ta spenna hennes. Hun spilles av Noel Neill (85), den originale Lois Lane!

Regissør Bryan Singer innså tydeligvis at han jobbet med ærefullt arvegods da han lagde «Superman Returns», og har fylt opp med små og store nikk til den trikotkledde heltens fortid fra papir, fjernsyn og kino.

Marlon Brando hadde for eksempel en liten rolle som Supermans biologiske far Jor-El i «Superman» (1978). I den nye filmen er den avdøde legenden klippet inn. Litt artig for filmnerder er det kanskje også at adoptivmoren til Superman spilles av Eva Marie Saint (82), som hadde sitt store gjennombrudd mot nettopp Brando i «On the Waterfront» (1954).

Alfred overalt

Foto: MGMFoto: MGM

Og for å snuble en gang til i assosiasjonstråden, så var Saints andre virkelig legendariske filmrolle i «North by Northwest» (1959), regissert av mesteren på dette med små, cameo-opptredener, nemlig Alfred Hitchcock.

Hitchcock dukket første gang opp foran kamera i sin tredje film «The Lodger» (1926), og etter hvert ble det en vane. Noe publikum forventet. Så opphengt ble enkelte i dette at Hitchcock måtte legge sine cameos helt i starten av filmene, så ikke letingen etter ham skulle ødelegge for filmopplevelsen. Til sammen var han statist i 37 av sine egne filmer og klarer du ikke å få øye på ham, finner du her en fullstendig og illustrert oversikt.

Gromme småroller

Det er kanskje nerdete og barnslig, men jeg synes ofte det er artig med cameos, det vil altså si små, gjerne ukrediterte filmopptredener der poenget er hvem som spiller, mer enn hva de spiller.

Her er noen av mine favoritter:

* Martin Scorsese som blodtørstig og sjalu passasjer i sin egen film «Taxi Driver» (1976).

* Haugevis av Hollywood-kjendiser i «The Player» (1992).

* Nelson Mandela som skolelærer i «Malcom X» (1992).

* Basketballegenden Kareem Abdul-Jabbar som insisterer på at han ikke er Kareem Abdul-Jabbar i «Hjelp, vi flyr» (1980).

* De originale Starsky og Hutch, Paul Michael Glaser og David Soul på slutten av «Starsky & Hutch» (2004).

* Brad Pitt og Matt Damon som deltakere i sjekkeprogram i «Confessions of a Dangerous Mind» (2003).

* George Harrison som journalist i Beatles-parodien «The Rutles: All You Need is Cash» (1978).

* Medieguru Marshall McLuhan som seg selv i «Annie Hall» (1977).

* Lou Ferrigno og Stan Lee som sikkerhetsvakter i «The Hulk» (2003).

Foto: SF NorgeFoto: SF Norge

* Tom Cruise som seg selv/Austin Powers i «Austin Powers in Goldmember» (2002).

* Chuck Norris som kanonballdommeren Chuck Norris i «Dodgeball: A True Underdog Story» (2004).

For andre favoritter kan du ta en titt på JoBlos liste over tidenes ti morsomste cameos.

Ofte er cameos så små og interne at kun filmskaperne selv har en fair sjanse til å oppdage dem. I den kinoaktuelle «Poseidon» blir for eksempel en av de som omkommer når vannet flommer inn vinduet i dansehallen, spilt av Sheila Allen. Hun spilte i den opprinnelige «The Poseidon Adventure» (1972), og er dessuten enke etter den gamle filmens produsent Irwing Allen.

Nå også i norsk film

Cameos har de senere årene også blitt populære i norsk film, og det kan tas som et tegn på større selvtillit at bransjen nå tør fjase på det viset.

«Buddy» strødde på med masse kjente tryner, ikke minst på et kjendisparty der blant annet Synnøve Svabø, Lasse Kjus, Kiki Sørum, Viggo Johansen, Fredrik Skavland og Janne Rønningen deltok. Siri Kalvig spilte seg selv i «Monstertorsdag», Arne Scheie gjorde en fotballfaglig og flott innsats i «United», mens «Morten Abel» ble en sentral karakter i «Alt for Egil».

Foto: Sandrew MetronomeFoto: Sandrew Metronome

Og ser du nøye etter i «Den brysomme mannen», som for tiden ruller på norske kinolerret, ser du kanskje at liket som ligger spiddet på et gjerde ikke er hvem som helst, men danseguru og regissør Jo Strømgren.

Cameos er ikke alltid bare artige internspøker og klapp på skuldra. Enkelte bruker det også taktisk som karrieregrep. Has-beens kan gjøre det for å minne verden om at de eksisterer, etter å ha havnet litt for langt inn i showbiz-skyggen.

Foto: Sandrew MetronomeFoto: Sandrew Metronome

Eventuelt kan de forsøke å rette opp et skakkjørt image ved å parodiere og overdrive negative sider ved sin offentlige persona, slik for eksempel Charlie Sheen gjorde i «Being John Malkovich».

Ari Behn ser ut til å ha lært av godeste Charlie, og agerer snobbete, selvopptatt, kvasijordnær forfatter så godt som bare han kan i «Lange flate ballær».

Sjørøverpappa Keith

En relatert nyhetsoppdatering på tampen: Det er omsider bekreftet at Keith Richards skal ha en cameo som pappa'n til kaptein Jack Sparrow i den tredje «Pirates of the Caribbean»-filmen, som for tiden spilles inn i California.

Ryktene gikk en stund om at han skulle dukke opp allerede i toeren, men det ble ikke noe av. Stones-gitaristen - «the world's most elegantly wasted human being» - er som kjent mannen Johnny Depp i sin tid baserte sin egen sjørøverfigur på.

I mellomtiden får vi kose oss med to'eren, som har norsk premiere 14. juli.

Ukas trailer:

«The Devil Wears Prada»

Foto: Fox Films ASFoto: Fox Films AS

Denne komedien med Meryl Streep og Anne Hathaway er inspirert av Lauren Weisbergers opplevelser som assistent til Vouges notorisk berømte sjefsredaktør Anna Wintor. Filmen handler mye om hvor fæl dama var som sjef og hvor forvrengt og arrogant virkelighetsoppfatningen til motebransjen kan være. Jeg vet nada om denne verdenen, men visstnok er det en god del cameos fra miljøet i filmen. Blant annet skal folk som Gisele Bundchen, Heidi Klum og Valentino Garavani dukke opp. Er noen av dem i denne småartige teaseren? Jeg aner ikke.

Norgespremiere 6. oktober.

Ukas filmsite:

«What a Character»

Vincent Schiavelli i Bond-filmen Vincent Schiavelli i Bond-filmen "Tomorrow Never Dies". (Foto: MGM)

Det kan være fryktelig irriterende når du ser en fabalaktig skuespiller som du vet du har sett i utallige andre filmer, men for ditt bare liv kan du ikke huske navnet. Dette nettstedet er en hyllest til slike folk og et hendig hjelpemiddel for å finne fram til dem. Dersom du husker et par av filmene, men ikke navnene til karakterskuespillere som for eksempel Vincent Schiavelli eller J.T. Walsh kan du søke her for å få avklaring, info og nattesøvnen tilbake.

Har du tips eller spørsmål om hva som helst fra filmens verden, så gi meg gjerne et lite pip på ingvald@startsiden.no.

Personvernpolicy