Meny

Lenin rives ned fra sokkelen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går tilbake med de gamle kommunistguder. I Hviterussland blir Lenin bokstavelig talt revet ned av sokkelen, og i Tadsjikistan vil myndighetene nå omdøpe to fjelltopper som har vært oppkalt etter h


En statue av Sovjetunionens grunnlegger Vladimir Iljitsj Lenin fjernes fra den største offentlige plassen i byen Bobrujisk, 140 kilometer sørøst for Hviterusslands hovedstad Minsk. Hviterussland er ikke den eneste tidligere sovjetrepublikken som nå vil kvitte seg med minnene om bolsjeviklederen. I Tadsjikistan omdøpes to fjelltopper som har vært oppkalt eller Lenin (Foto: SCANPIX/REUTERS).En statue av Sovjetunionens grunnlegger Vladimir Iljitsj Lenin fjernes fra den største offentlige plassen i byen Bobrujisk, 140 kilometer sørøst for Hviterusslands hovedstad Minsk. Hviterussland er ikke den eneste tidligere sovjetrepublikken som nå vil kvitte seg med minnene om bolsjeviklederen. I Tadsjikistan omdøpes to fjelltopper som har vært oppkalt eller Lenin (Foto: SCANPIX/REUTERS).

Dusjanbe (NTB-AFP): En statue av bolsjeviklederen ble nylig fjernet under oppussing av den største offentlige plassen i byen Bobrujisk, rundt 140 kilometer sørøst for Hviterusslands hovedstad Minsk. Det er tvilsomt om den noen gang kommer på plass igjen.

I Tadsjikistan har regjeringen bestemt seg for å omdøpe to fjelltopper som er oppkalt etter Vladimir Iljitsj og samfunnsomveltningen han ledet i 1917. Lenin-fjellet skal heretter hete Uavhengighetsfjellet, mens Revolusjonsfjellet blir Abu Ali ibn Sinas fjell.

Sistnevnte får navn etter en berømt lege og filosof, som i vesten ofte kalles Avicenna. Han levde fra 980 til 1037, og var en persisk-tyrkisk vitenskapsmann som preget pensum ved europeiske læresteder helt fram til 1800-tallet.

Vladimir Iljitsj Uljanov levde fra 1870 til 1924, og ledet Sovjetunionen fra revolusjonen i 1917 og fram til sin død. Hans legeme ble balsamert og ligger fortsatt til almen beskuelse i et mausoleum på Den røde plass i Moskva.

(©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus