Lenin rives ned fra sokkelen

Det går tilbake med de gamle kommunistguder. I Hviterussland blir Lenin bokstavelig talt revet ned av sokkelen, og i Tadsjikistan vil myndighetene nå omdøpe to fjelltopper som har vært oppkalt etter h

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


En statue av Sovjetunionens grunnlegger Vladimir Iljitsj Lenin fjernes fra den største offentlige plassen i byen Bobrujisk, 140 kilometer sørøst for Hviterusslands hovedstad Minsk. Hviterussland er ikke den eneste tidligere sovjetrepublikken som nå vil kvitte seg med minnene om bolsjeviklederen. I Tadsjikistan omdøpes to fjelltopper som har vært oppkalt eller Lenin (Foto: SCANPIX/REUTERS).En statue av Sovjetunionens grunnlegger Vladimir Iljitsj Lenin fjernes fra den største offentlige plassen i byen Bobrujisk, 140 kilometer sørøst for Hviterusslands hovedstad Minsk. Hviterussland er ikke den eneste tidligere sovjetrepublikken som nå vil kvitte seg med minnene om bolsjeviklederen. I Tadsjikistan omdøpes to fjelltopper som har vært oppkalt eller Lenin (Foto: SCANPIX/REUTERS).

Dusjanbe (NTB-AFP): En statue av bolsjeviklederen ble nylig fjernet under oppussing av den største offentlige plassen i byen Bobrujisk, rundt 140 kilometer sørøst for Hviterusslands hovedstad Minsk. Det er tvilsomt om den noen gang kommer på plass igjen.

I Tadsjikistan har regjeringen bestemt seg for å omdøpe to fjelltopper som er oppkalt etter Vladimir Iljitsj og samfunnsomveltningen han ledet i 1917. Lenin-fjellet skal heretter hete Uavhengighetsfjellet, mens Revolusjonsfjellet blir Abu Ali ibn Sinas fjell.

Sistnevnte får navn etter en berømt lege og filosof, som i vesten ofte kalles Avicenna. Han levde fra 980 til 1037, og var en persisk-tyrkisk vitenskapsmann som preget pensum ved europeiske læresteder helt fram til 1800-tallet.

Vladimir Iljitsj Uljanov levde fra 1870 til 1924, og ledet Sovjetunionen fra revolusjonen i 1917 og fram til sin død. Hans legeme ble balsamert og ligger fortsatt til almen beskuelse i et mausoleum på Den røde plass i Moskva.

(©NTB)

Personvernpolicy