Båter med kvinnenavn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor har båter kvinnenavn? Eller har de det?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rodgeir fra Stjørdal hadde følgende avhandling å komme med:
«Hva kommer det av at biler og båter gjerne blir døpt med kvinnenavn? Jeg finner det ikke svært logisk, annet enn at man gjerne vil ha en trofast, stødig og god kvinne til å følge seg gjennom dagen/uken/livet. Det virker kanskje litt absurd med mannsnavn på kjøretøyene?

Jeg ser for meg at det lett kan bli oppfattet som feminint, eller i verste fall homofilt hvis du dukker opp på stripa med 'Ole-Petter' i stedet for 'Gulla' eller 'Blod-Laila'. Hvorfor navn i det hele tatt?

Det er mye enklere å si 'Jeg kjører Opelen i dag' akkurat idet du drar ut døra, fremfor å si 'Jeg kjører Else-Lill i dag'. Skjønner du hvor jeg vil hen? Det siste høres forresten veldig kinky ut.»

Merkelige spørsmål, Rodgeir, men jeg skal hjelpe deg så godt jeg kan. Jeg for min del lurer mest på hvilket miljø du er vokst opp i, som kan si at det er absurd med mannsnavn på bilene, men samtidig påstå at å kalle bilen sin for Gulla eller Blod-Laila ikke er absurd. Så jeg har en oppfordring til deg, Rodgeir: Enten må du skaffe deg en ny hobby, eller så må du flytte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jan Syvertsen. (Kilde: Kongelig Norsk Båtforbund. Foto: Kjell Tennes)Jan Syvertsen. (Kilde: Kongelig Norsk Båtforbund. Foto: Kjell Tennes)

Men uansett - jeg bestemte meg for å hoppe bukk over bilene, og i stedet konsentrere meg om båtene. Jeg tok kontakt med Jan Syvertsen, generalsekretær i Kongelig Norsk Båtforbund.

- Hvorfor har båter kvinnenavn?


- Det er en fullstendig misforståelse at båter har kvinnenavn. Forsvarets siste fregatt heter «Fridtjof Nansen» - det er det ikke mye kvinnelig over.

- Det er en utbredt misforståelse det med navn. Riktignok hadde vi en gammel tradisjon som sa at alle fartøyer er hunkjønn. Men for noen år siden kom Lloyds (et skipsregister, red. anm.) med en kunngjøring, der de sa at fartøyer ikke lenger er hunkjønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Så hvis jeg vil kalle båten min for «Mrxjf33,nn» så er det greit?



- Ja. Folk kaller båtene sine for alt mulig rart. Vi har for eksempel en som heter «Banken sin» og en som heter «Mors skrekk». Min egen heter «MY Skibet».

Artikkelen fortsetter under annonsen

- MY?



- Motor Yacht, som er en snobbete variant av MS, som betyr motorskip. Det er vanlig å putte to bokstaver foran navnet for å angi hvilken type båt det er. I tillegg til MY og MS, har vi også SS (steamskip) og MT (motortanker). Ja, vi har andre også, men vi stopper der.

- Men det er i hvert fall sant at båter døpes av kvinner?

- Enhver båt med respekt for seg selv skal ha en gudmor. Denne tradisjonen holdes i hevd fremdeles og følges konsekvent. Gudmor og champagne er en nødvendighet når en båt skal døpes.

- Antakelig oppstod tradisjonen fordi man ønsket å hedre kvinnen som satt hjemme og ventet på mannen som var på sjøen.

- Har du flere spørsmål, spør han glad og fornøyd.

- Jo, jeg hadde jo det, men du ødela jo hele intervjuet ved å si at båter ikke skal ha kvinnenavn, svarer jeg - skuffet over at han slo ihjel de fleste av spørsmålene mine. Jeg hadde nemlig tenkt å lage en stor sak av dette, der jeg hevder at menn er noen sjåvinister, og, og, og ... ja, du skjønner.

Hmpf ...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg» . Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost.