Meny

Smarte kvinner og dumme menn

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elsker alle Raymond og bør vi høre på Jim? Hva lærer vi egentlig av de amerikanske, familievennlige komiseriene?

Sommerens TV-tilbud består hovedsakelig av sport og repriser. Er du blant dem som overhodet ikke er sportsinteressert, har du nå mulighet til riktig å boltre deg i amerikansk trashkultur på dokusåpe-kanalene.

TV Norge og TV3 gir reality-avhengige næring nok for måneder framover med serier som Elimidate, Date my mom, Motepolitiet, Konebytte USA, Ekstrem oppussing USA og så videre.

(Foto: abc.go.com)(Foto: abc.go.com)

Men fjernsynsskjermene er framfor alt dominert av sitcoms; familievennlige komiserier av typen Alle elsker Raymond, Kongen av Queens, According to Jim og Steg for steg, samt de mer satiriske tegnefilmene som Simpsons og Family Guy. Felles for alle er at de tar utgangspunkt i hverdagslivet til den alminnelige, erkeamerikanske kjernefamilien.

Dum mann, smart kone

Seriene ligner veldig på hverandre, særlig med tanke på hvordan de framstiller kjønn og forskjellen mellom menn og kvinner:

Faren i familien er alltid en feit, dum, lat, overfladisk, sexfiksert, fastfoodspisende og ølbælmende sportsidiot. Han er sånn passelig interessert i hva resten av familien driver med, men desto mer opptatt av den neste kampen til Red Sox eller The Knicks eller hva de nå heter alle sammen.

Kona er derimot smart, attraktiv, flink og pliktoppfyllende. Hun leser bøker og drømmer om at den begredelige ektemannen en dag skal ta henne med på klassiske konserter og kunstutstillinger, noe han selvsagt aldri vil finne på å gjøre frivillig. Som Jim (James Belushi) sier til kona Cheryl (Courtney Thorne-Smith) i en episode av According to Jim:

Cheryl: There's a lot of culture in this city. We should take advantage of it.

Jim: What, I take you to the zoo.

Denne tilsynelatende oppvurderingen av kvinnen og trakasseringen av mannekjønnet handler selvsagt om den uskrevne regelen i komedier: man skal aldri sparke nedover, kun oppover, mot makten. For det er fortsatt slik at menn tjener mer enn kvinner, sitter i topplederstillinger og styrer verdenssamfunnet.

Den alminnelige helten

Det handler også om en tydelig sympatisering med det lavkulturelle til fordel for såkalt høykultur: Helten er den «alminnelige» amerikanske arbeiderklassemannen som drikker øl og ser TV, og som gjør narr av vindrikkende, kunstinteresserte og stive akademikere som ser europeiske filmer på kino og som ikke klarer å ha det gøy. Dette slår sannsynligvis godt an i USA, landet der presidenten sanket stemmer med sin anti-intellektuelle vill-vest-image.

(Foto: sonypictures.com)(Foto: sonypictures.com)

Et annet typisk trekk ved disse seriene, er den svært tradisjonelle og verdikonservative rollefordelingen i familien. Kona er hjemmeværende og tar seg av hus og barn, mannen er forsørgeren og dermed fritatt for alt husarbeid.

Denne strikte arbeidsfordelingen er gjerne grunnlag for mange «komiske» opptrinn, for eksempel i episoden «Debra's sick» fra den populære serien Alle elsker Raymond, der Raymond (Ray Romano) må stelle hjemme og ta seg av ungene når kona Debra (Patricia Heaton) blir sengeliggende. Det ender selvsagt med det totale kaos for en mann som ikke ser forskjell på sine egne unger og som knapt klarer å skru på steikeplata.

«Ekte» kvinner og menn

Mye av humoren i disse seriene spiller altså på svært stereotype oppfatninger omkring kjønn og kjønnsforskjeller. Enkle, populistiske forestillinger om hva som ligger i begreper som «mannlighet» og «kvinnelighet» problematiseres omtrent aldri, men blir tvert imot bekreftet.

Dette gjelder for eksempel forestillingen om at «ekte» kvinner er attraktive, moderlige, omsorgsfulle og nærmest til det selvutslettende lojale mot familien. Skulle hun (gud forby!) vise seg å være en karrierekvinne, som Cheryls søster Dana (Kimberly Williams) i According to Jim, så er i det minste frykten for at hun aldri vil bli gift årsaken til flere gråtkvalte scener.

Ektemannens største redsel er tap av sin maskuline identitet, noe som blant annet gir seg uttrykk i en omfattende homofobi, det vil si angst for at noen skal kunne oppfatte ham som homo eller feminin. For eksempel blir pappa Ray umåtelig stresset da det viser seg at hans fire år gamle tvillingsønner skal opptre som eventyrfeer i skolens skuespill. (De skal jo gå i kjoler!) Homofile framstilles alltid som fjoller (noe som kanskje var morsomt sånn cirka midt på åttitallet), for tydelig å markere deres forskjell fra den «ekte», amerikanske mannen.

Forvokste guttunger

(Foto: everybodylovesray.com)(Foto: everybodylovesray.com)

Den «ekte» amerikanske mannen er nemlig i bunn og grunn en forvokst guttunge, kun opptatt av damer, sport og øl. Som det står i TV3s beskrivelse av According to Jim:

Jim er gift med Cheryl og sammen har de tre barn. Jim har alt han har drømt om, men innimellom strever han med den ville tenåringen han fortsatt har inni seg. Ved siden av jobb og familie tar han seg også tid til å spille i bluesband. Cheryl er som jordbær og champagne mot Jims øl og pølser, men de er lykkelige.

Denne «ville tenåringen» sliter tydeligvis flertallet av ektemennene med, for de fleste episodene av Alle elsker Raymond, Kongen av Queens og According to Jim handler om hvordan familiefaren forsøker å snike seg unna diverse familiesammenkomster og avtaler med kona for å spille golf eller bowle med gutta.

Men uansett hvor sleip og ansvarsløs ektemannen er, vil kona alltid tilgi ham til slutt, gjerne etter at å ha innsett at øl og baseball er like bra som sjampanje og opera, og hvor viktig det er for ektemannen å få fri fra unger og kjerringmas innimellom, for å henge sammen med gutta.

Disse seriene bygger altså opp under forestillingen om at kjønnsforskjeller er medfødte og uforanderlige, og at det derfor er «naturlig» for kvinner å velge hjemmet og omsorgsrollen, til tross for at de gjør det skarpere på skolen enn sine menn. Serieskaperne forsøker seg på en feministiske vri når kvinnen framstilles som smartere og flinkere enn mannen, men dette vil aldri lykkes så lenge de ikke frigjør seg fra de stereotype ideer om «moderlige» kvinner og «gutteaktige» menn.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus