Morten Ramsland: «Hundehode»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne boken står det respekt av!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Hundehode»


Morten Ramsland
Oversatt av:
Knut Johansen
(Aschehoug Forlag, 2006)

«Det var Anne Katrine, som ble fratatt sin mors kjærlighet. Det var Leila, som mistet foreldrene sine. Det var Niels Junior med sine ører og sitt korsett. Det var Knut med den brukne nesen.

Det var fru mors bebreidende sorg, mormors livslange sykdom og morfars galopperende tumor. Det var oldefar Thorstens falitt. Det var farmor med sin alkoholikermann, og det var farfar med sin halve pekefinger og sine blodhunder på en østtysk slette ...»

Gjennom fire generasjoner faller en familie sammen og går i oppløsning.

Likevel, på tross av alt som går familien imot, og på tross av ulykker, avsløringer, misbruk og misforståelser, er det et eller annet usynlig som holder familien sammen.

Familien har nemlig en historie det er vanskelig å måle seg mot. Og gjennom Asgeir og hans forfedre opplever vi å bli jaget av blodhunder på Østtyske sletter, fange en nyfødt unge opp av dritten i utedassen, voldtekter, utroskap, egoisme, redsel, skuffelser store som fjell, løgn, alkoholmisbruk og sist, men ikke minst historiesanking.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I denne boken trenger hovedpersonen og hans familie selv å bearbeide en skadeskutt slektshistorie, bare for å selv kunne leve med den etterpå. Disse tilbakeblikkene og oppgravingen av gamle minner er helt fantastisk å få være med på.

Selvbiografisk?

«Det er jeg fullt klar over. Jeg blander fargene og spenner opp lerreter inn på gjesteværelset. Det er som om historiene har begynt å ta makten fra meg. De driver meg mot min egen fødsel og mot motiver jeg ikke vet om jeg kan se i øynene ennå.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danske Morten Ramslands familie kommer fra Norge, nærmere bestemt Bergen. Det er også her den utrolige slektshistorien «Hundehode» begynner - en utrolig reise i generasjoner, tid, mennesker, steder og land.

«Hundehode» fanger deg fra første linje og bringer deg fra den andre verdenskrig og videre gjennom fire generasjoners turbulente liv, fram til nåtid og en nødvendig forsoning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Asgeir som fører oss gjennom boken. Han presenterer sin familie og forteller om opplevelser, skjebner og figurer en som leser ikke har vært vitne til før.

Asgeirs historie er brutal, stusselig, voldsom og sår, men «Hundehode» inneholder også en menneskelighet og et vanvittig underholdende eventyr. Sterke personer og personligheter farger boken, det gjør også tilfeldigheter, hjelpesløshet, svik og fornedrelse. I tillegg er boken spekket med litterære symboler, som forfatteren bruker på en nydelig måte.

Helt fantastisk

«Jeg husket farmors ord da jeg første gang kom inn døren på sykehjemmet: I denne familien er det åpenbart på mote å stikke av. Det hadde hun rett i.»

Og alt henger så lett sammen; språk, kunnskap og fantasi. Dette gjør boken nær, personlig og beundringsverdig. Kombinasjonen av alt sammen syr sammen en unik kvalitet, med et særpreg så eget at det ikke finnes maken.

Dette er min første bok av Ramsland - men garantert ikke den siste. En slik fortellerstil som den som finnes i «Hundehode» fortjener både den store suksessen Morten Ramsland allerede har som historieforteller i sitt hjemland, pluss litt til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjelden har jeg lest en så utrolig historie, som fanger meg fra første stund. «Hundehode» var klin umulig å legge fra seg, jeg leste de 394 sidene på under to dager og ville bare lese mer da siste side var vendt.

Derfor blir det treningkast seks.


Her kan du lese flere

Litteraturanmeldelser


Om forfatteren:

Morten Ramsland debuterte som forfatter i 1993 med diktsamlingen «Når fuglene driver bort». Han hadde skrevet flere barnebøker samt romanen «Akaciedrømmer

»

før

«

Hundehode» kom ut i 2005 og etablerte ham som Danmarks nye, store historieforteller.

Forfatteren ble tildelt Læsernes Bogpris 2006 og den danske bokhandlerprisen De Gyldne Laurbær for «Hundehode», som hittil er solgt i 130 000 i Danmark og for utgivelse i 13 land. Ramsland er cand.mag. i dansk og kunsthistorie. Hans familie kommer fra Bergen.




Om boken:

«Hundehode» er et stort lappeteppe av en families historier - morsomme, bisarre, groteske, fantastiske, tragiske, og svært underholdende. Til sammen skaper de en slektsroman som spenner over fire generasjoner og et turbulent liv i Norge og Danmark i det 20. århundre.

I denne skjebneveven møter vi blant mye annet en norsk styrmannssønn som først ble smugler og senere kubistisk maler, en gutt med usedvanlig store ører, en farmor som sluker legeromaner og senere overlever på hermetikkbokser med frisk luft fra Bergen - og det fryktelige Hundehode som lurer under kjellertrappen?



Kilde: Aschehoug.no



Mer litteratur i

Neste Klikk

:

Litteratur
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker

Startsiden:

Litteratur