Kan ha skadet pasienter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er sannsynlig at Jon Sudbøs forskningsjuks har fått skadelige konsekvenser for pasienter. Granskningskommisjonen anbefaler nå at Sudbø mister doktorgraden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Granskingskommisjonen, som fredag 30. juni la frem sin granskning av Jon Sudbø-saken, retter som forventet, knusende kritikk mot jukseforskeren.

- Jon Sudbø-saken er den største skandalen som norsk forskning har vært utsatt for noensinne, sa Stein A. Evensen fra Rikshospitalet under en pressekonferanse i dag. - Vi har rett og slett ikke vært forberedt på fusk.

Doktorgraden trekkes tilbake


Granskningkommisjonen mener at Jon Sudbøs doktorgradsavhandling er basert på juks, og at den derfor må trekkes tilbake.

- Såvidt jeg vet har det aldri vært trukket tilbake en doktorgrad i Norge før, sa Stein A. Evensen under pressekonferansen.

Kommisjonen anbefaler også at 13 vitenskapelige artikler i en rekke anerkjente medisinske tidsskrifter må trekkes tilbake. Dette innebærer at det vesentlige av Jon Sudbøs vitenskapelige produksjon fremstår som juks. I tillegg vil kommisjonen ugyldiggjøre artiklene i The Lancet og Journal of Clinical Oncology.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sudbøs juks og svik har ført til stor skade og ulykke for veldig mange mennesker. Vi er satt flere år tilbake på enkelte forskningsområder, sa Evensen.

Kan ha fått konsekvenser for pasienter


Resultatene fra studiene er trolig brukt videre av mange andre forskere i sine arbeider. I beste fall har dette bare medført bortkastet tid og ressurser.

- Men det er rimelig å anta at den uredelige forskningen har fått uheldige og skadelige konsekvenser for diagnostisering og behandling av enkeltpasienter, sier granskningskommisjonen i sin rapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette omfatter særlig metoder for å oppdage kreft i munnhulen, på behandling av slik sykdom, samt bruk av enkelte smertestillende medisiner.

Alene om jukset


De 60 medforfatterne unngår kritikk, og kommisjonen ser ingen holdepunkter for at andre enn Sudbø selv var involvert i jukset.

Imildertid må Sudbøs veileder, Albrecht Reith, tåle hard kritikk. Han kritiseres for å ha sviktet som veileder og for mangelfull oppfølging. Reith har akseptert kritikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rikshospitalets ledelse får kritikk for mangelfulle rutiner. Også Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen kritiseres. Det samme gjelder Kreftregisteret.

Millionsøksmål


Det er sannsynlig at det fra internasjonalt hold vil komme flere millionsøksmål mot Jon Sudbø.

Ifølge rapporten har Sudbø bevisst villedet sponsorer og andre som har bidratt med støtte til forskningen hans. - Vi kommer til å kreve tilbake hver eneste krone som vi brukte til den doktorgraden som nå viser seg å være juks, sier pressesjef Terje Mosnesset til VG Nett i dag.