Unngå ferie-krangelen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange går til sommerferien med skyhøye forventninger - og blir skuffet i år igjen. Sommeren er høysesong for konflikter, her er tipsene som gjør ferien bedre:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen er levert av Mozon.no og skrevet av Joachim Henriksen.

Sommerferie er ingen enkel affære for den norske kjernefamilien. Mange skal reise bort til hytte og svigerforeldre, ta med barna til badeland og samtidig rekke alt de har drømt om gjennom den lange vinteren.

Men lange uker med fri og familiesamvær er ikke alltid bare morsomt. Noen oppdager nye og irriterende sider ved partneren, mens andre blir så stresset at krangel og tårer blir uunngåelig.

Snakker ut


- Sommerferien er en gylden anledning til å ordne opp i problemer som kanskje har blitt liggende urørt i hverdagsmaset. Men det går an å løse konflikter på en fin og konstruktiv måte, krangling er ikke den beste løsningen, sier sexolog og psykolog Elsa Almås til Mozon.

Hun mener at åpenhet om ferieplaner og forventninger er veien å gå for å unngå de verste skuffelsene i ferien. Dersom du snakker med ektefellen om hva du ser for deg i ferien, kan dere bedre forstå hva den andre tenker og har lyst til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det aller beste er jo å avklare forventninger og ønsker allerede før ferien starter. Det er jo flott å ha store forventninger til ferien, men trist om ingen av ønskene kan bli noe av, sier Almås.

Lytte og forstå


Hun forteller at noe av det vanskeligste med en god dialog, kan være å forstå at den andre ser ting på en annen måte enn deg selv. Men om dere begge klarer å lytte til hverandre, er dere kommet langt på vei mot en konstruktiv ferie-diskusjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det aller beste i en konflikt er evnen til å forstå at den andre har en annen synsvinkel enn deg selv. Om dere kan lytte til hverandres opplevelse av virkeligheten, er det ikke så viktig om dere ender opp med å være helt enige om alt.

- Det er lov å ha hver sin historie og hver sin oppfatning av ting, dette er blant de viktigste rådene i nesten alle parkonflikter, forteller Almås.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Positive par


Den amerikanske samlivsforskeren John Gottmann har studert våre samlivsproblemer i over 30 år. Han har klare synspunkter på hvorfor noen par er lykkelige sammen over mange år, mens andre ender i skilsmisse.

- Forskning viser at par som har evnen til å legge litt lokk på de verste utbruddene også er de lykkeligste. Dette betyr selvsagt ikke at det er forbudt å krangle men at det av og til kan være lurt å spare seg for de verste skjellsordene ovenfor partneren, mener Gottmann.

Les forskerens tips her: Slik redder du forholdet.

Han mener at lykkelige par også har evnen til å se positivt på hverandre og glede seg over det som er bra, fremfor å klage over problemene.

- De som har det bra uttrykker ofte at de trives, med setninger som «vi har det mye moro sammen» i motsetning til «du er så kjedelig». Et godt kjærlighetsforhold består av positive tanker om hverandre og samlivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også sommerens siste råd fra sexolog Almås:

- Vi må jo ikke glemme at sommerferien tross alt er en veldig fin tid hvor man har tid til å være kjærester og ha tid med hverandre. Da er det også viktig å leve litt i nuet og minne seg selv på at «nå gjør vi jo akkurat det som jeg har gledet meg til så lenge», avslutter Almås.