Nord-Koreas atom-arsenal vokser

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea, som tidligere hadde plutonium til ett eller to atomvåpen, har nå trolig nok til inntil 13, tror amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Atom-arsenalet til Nord-Koreas mektige leder Kim Jong-il vokser, og består trolig snart også av en langdistanserakett som kan nå USA. (Foto: REUTERS/Korea News Service (NORTH KOREA)/SCANPIX)Atom-arsenalet til Nord-Koreas mektige leder Kim Jong-il vokser, og består trolig snart også av en langdistanserakett som kan nå USA. (Foto: REUTERS/Korea News Service (NORTH KOREA)/SCANPIX)

Washington (NTB-Reuters): Når president George W. Bush forlater Det hvite hus i begynnelsen av 2009, har Nord-Koreas mektige kommunistleder Kim Jong-il trolig nok plutonium av våpenkvalitet til 17 atomvåpen, konkluderer Institute for Science and International Security (ISIS) i Washington.

- Vi konkluderer med at Nord-Korea nå har nok plutonium til å kunne utvikle et troverdig atom-arsenal på mellom 4 og 13 atomvåpen, på størrelse med det Sør-Afrika hadde da de var på høyden i sine forsøk på slutten av 1980-tallet, sier David Albright.

Albright har bakgrunn som våpeninspektør for FN og leder i dag ISIS. Rapporten om Nord-Korea har han skrevet sammen med Paul Brannan.

ISIS bygger blant annet sin analyse på satellittbilder av de nordkoreanske atomanleggene, som indikerer aktivitet ved den 5 megawatt store atomreaktoren i Yongbyon.

En 50 megawatt stor reaktor som er under bygging, går det derimot smått med, konstaterer ISIS. Denne vil tidoble landets atomkapasitet, men det har ikke vært tegn til byggeaktivitet ved anlegget de siste månedene, slår ISIS fast. (©NTB)