Hellbillies - fortsatt unge og spreke
Fra venstre: Bjørn Gunnar Sando, Arne Moslåtten, Aslag Haugen, Arne Sandum og Lars Håvard Haugen. (Foto: Ann Merete Slåttland).
Jeg møter de fem karene i Hellbillies i den ærverdige bibliotekbaren på Hotel Bristol. Foran dem på bordet ligger samleplata «Røta - Hellbillies' Beste», en liten milepæl i gruppas 14 år lange karriere.
- Det er jo artig å samle opp etter så mange år, sier Aslag Haugen. Som gruppas vokalist er det nesten naturlig at det er han som tar ordet.
Hellbillies består forøvrig av Lars Håvard Haugen (gitar), Arne Moslåtten (tekstforfatter, trekkspill, fløyte m.m.), Arne Sandum (bass) og Bjørn Gunnar Sando (trommer). Tidligere nevnte Aslag Haugen komponerer melodiene i tillegg til å synge. Bandet ga ut sin første CD i 1992 og «Sylvspente Boots» solgte til gullplate.
Det norske folk har blitt kjent med låter som «Birgjit Lien» og «Aksjon på Ål» via radio og konserter, og åtte påfølgende plater som har solgt til gull eller platina. Gruppas lydbilde er country-rock sunget på ekte Hallingdøldialekt, med tekster som speiler norsk bygdekultur og tradisjoner. En oppskrift som ser ut til å ha truffet mange nordmenn rett i hjertet.
Å velge ut 18 låter til et samlealbum fra ni tidligere utgivelser må være vrient, undrer jeg.
- Det var faktisk ikke så vanskelig, samstemmer karene.
- Vi i bandet samt plateselskapet lagde hver vår liste over sanger vi ville ha med, og vi var nogenlunde enige alle mann. Dessuten er det jo noen låter som bare sier seg sjøl ut fra radiospilling og konserter.
At «Ei Krasafaren Steinbu», «So Som So» og «På Ål Stasjon» er blant sporene på plata er ingen overraskelse. Blant de 18 finner vi også sangen «Røta» som bringer oss over til navnet på samleplata. - Røta betyr røtter og vi føler at dette var et fint navn på ei samleplate, sier Aslag.
- Røtter har jo med hvem man er å gjøre, og vi synes denne samleplata speiler mye av gruppas identitet.
Nettopp dette med identitet og at gruppa bruker dialekt har nok sitt å si for at folk synger med på låtene under konserter. Og selv for dem som ikke regner seg som direkte fans, kan en Hellbillies-sang på radioen innby til allsang.
- Det har nok mye med at folk kjenner seg igjen, sier Arne Moslåtten. Det er han som skriver tekstene til sangene.
- Jeg håper jo at tekstene skal bety noe for folk. Noen har faktisk brukt noen av sangene våre i spesielle anledninger som bryllup og begravelse, og en prest har brukt tekstutdrag fra «Den Grå Vegen» og «Ei Krasafaren Steinbu» i prekener!
Bruken av Hallingdøldialekta har ført til noen morsomme episoder, der folk ikke helt forstår meningen med ord og uttrykk. Et eksempel er ordet «hugtikjin» som brukes i blant annet «Birgjit Lien».
Då eg vakna dagen ette, dæ va like ette at sole hadde stae upp,
fann eg ein brevlepp med håndskrift'n henn Birgjit.
Der skreiv ho at ho for alt i verden ikkji vilde gjera meg noko illt,
men ho hadde vorte
hugtikjin
i denna tater'n med svart, krullut hår.
So no går eg og sviv neve Krøder'n der eg og ho Birgjit brukte gå,
og dæ'æ like fyri eg kasta meg på vatnet, for eg greie ikkji leva
utta ho Birgjit Lien!
- Hugtikjin betyr forelska, sier Arne Moslåtten. - Men en kar jeg møtte trodde at ordet betydde å sitte på huk å drive noe helt annet enn å være forelska! Latteren runger ut blant bandmedlemmene. Det er tydelig at de har det artig og trives sammen.
Og trives må de, for gutta i Hellbillies er mye sammen på veien. Med over 1000 spilte konserter er det interessant å få vite hva som driver dem.
- Vi er superpriviligerte som får lov til å drive med det vi liker aller best, sier Lars Håvard. De andre stemmer i med argumenter som publikumsrespons og det å kunne strekke seg.
- Vi har alltid lyst til å utforske og overraske. Og å nærme oss en ny identitet.
Når gutta ikke turnerer, skulle man tro de likte å slappe av hjemme, men det er ikke tilfellet. - Når jeg kobler av liker jeg gjerne å reise, sier Aslag. De andre nikker. Reisetrangen har de nok i blodet for ingen av dem liker å sitte stille. Sommerens turné er godt i gang og et nytt album er allerede i planleggingsfasen. Det vil forhåpentligvis komme ut våren eller høsten 2007.
Gjennom bandets 14 år lange karriere er det mange høydepunkter, og gutta trekker fram to øyeblikk som har betydd spesielt mye.
- Spellemannsprisen for Årets Artist i 1993 henger høyt, sier Arne Sandum.
- Og Alf Prøysens Ærespris i 2002, legger Aslag Haugen til.
Mange intervjuer har blitt gjort med gruppa, og avslutningsvis spør jeg dem om det er et spørsmål de aldri har blitt spurt før, som de skulle ønske hadde fått. - Nei, tja..., sier de og tenker seg om. - Det er ikke så lett å svare på. Men plutselig utbryter Arne Moslåtten: - Hvordan vi holder oss så unge og spreke! Latteren runger ut igjen. Og de tar seg jo unektelig godt ut der de sitter i dressjakkene sine. Så jeg lurer på hva hemmeligheten er.
- Vi ser lyst på livet og er engasjert i det vi driver med. Også er det jo så moro, avslutter gjengen med brede smil.
Om Hellbillies:
Gruppa består av Aslag Haugen, Lars Håvard Haugen, Arne Sandum, Bjørn Gunnar Sando og Arne Moslåtten.
Gruppa ga ut sin første plate i 1992 og har etter dette gitt ut 9 album og holdt over 1000 konserter.
Har solgt 500 000 skiver
Diskografi:«Sylvspente Boots» (1992), «Pela Stein» (1993), «Lakafant» (1995), «Drag» (1996), «LIVe LAGA» (1997), «Sol Over Livet» (1999), «Urban Twang» (2001), «CoolTur» (2002), «Niende» (2004), «Røta - Hellbillies' Beste» (2006).
Hjemmeside: http://www.hellbillies.com/
Bandets konsertopplevelser har fått oppmerksomhet i form av en DVD som gis ut samtidig med samleplata. «Live fra Rockefeller 25.11.05» inneholder 18 sanger, i tillegg til et omfattende intervju med bandet og et portrettintervju med gitarist Lars Håvard Haugen.