Sealand ødelagt etter brann

Artikkelen fortsetter under annonsen

En plattform utenfor kysten av England som erklærte selvstendighet i 1967 ble totalskadd i en kraftig brann fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Den selvutnevnte uavhengige staten Sealand utenfor Englands østkyst måtte evakueres fredag da det oppstod brann i en av generatorene på plattformen.

En brann brøt fredag ut på en plattform utenfor den engelske østkysten. Plattformen er kjent som den selvutnevnte uavhengige staten Sealand. Bildet tatt av Harwich Lifeboat Crew.En brann brøt fredag ut på en plattform utenfor den engelske østkysten. Plattformen er kjent som den selvutnevnte uavhengige staten Sealand. Bildet tatt av Harwich Lifeboat Crew.

Brannen har totalskadd den gamle militærplattformen som krevde selvstendighet i 1967 under navnet Sealand.

- Det har vært flere eksplosjoner ombord på grunn av batterier og gassflasker som har tatt fyr, forteller en av redningsmennene, Keith Churchman, til lokalavisen EADT.

Chruchman forteller at brannen spredte seg raskt fra generatoren til resten av plattformen, og beskriver skadene som omfattende.

En brannbåt ble brukt i slukningsarbeidet og spylte ned hele plattformen i håp om å få slukket brannen. En opprinnelig plan om å fire ned brannmenn ble droppet ettersom man var redd skadene på plattformen var så omfattende at det kunne utgjøre en sikkerhetsrisiko.

En person ble skadet i brannen, og måtte fraktes til sykehuset i Ipswish med røykskader.

Brannen føyer seg inn i en lang rekke dramatiske hendelser den vesle mikronasjonen har opplevd siden den krevde uavhengighet for snart førti år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens mest kjente mikronasjon

På førtitallet bygget England en rekke sjøfort langs kysten. Disse sjøfortene var et viktig ledd for den engelske marinen i kampen mot tyske bombefly under andre verdenskrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Roy og Joan Bates erklærte selvstendighet for Sealand i 1967.Roy og Joan Bates erklærte selvstendighet for Sealand i 1967.

Etter krigen ble de fleste fortene forlatt og etter hvert revet. Alle var de innenfor britisk territorialfarvann, med ett eneste unntak: Roughs Tower, circa 18 km utenfor Suffolk ved Englands østkyst. Plattformen som noen år senere skulle kreve selvstendighet under navnet Sealand.

Tidligere lå den engelske territorialgrensen 3 sjømil øst for fastlandet, og ettersom Roughs Tower lå 7 sjømil utenfor, var plattformen juridisk sett ikke en del av England.

Derfor gikk den tidligere engelske majoren Paddy Roy Bates i land på plattformen 2. september 1967, og erklærte den som en egen suveren stat. Han ga seg selv og kona titlene prins og prinsesse, og utropte plattformen til Fyrstedømmet Sealand, hvor parets sønn Michael skulle være enarving til tronen.

Prins Roy prøvde raskt å eksponere seg selv som monark på Sealand, og innførte etter hvert egen grunnlov, flagg, myntenhet, frimerker og pass for dem som hadde hjulpet Sealand på vei. Prinsen utnevnte også en egen statsminister, en tysk professor med navn Alexander G. Achenbach.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisk uro og statskupp


Men Sealands historie er ikke bare rosenrød og sjarmerende. Barndommen var sterkt preget av politisk uro og diplomatiske utfordringer, som toppet seg i 1978 da en gruppe nederlendere overtok plattformen med makt og tok fyrstefamiliens sønn som gissel. Kort tid etter gjenerobret imidlertid prins Roy plattformen og tok de fremmede nederlenderene som krigsfanger, sammen med statsminister Achenbach som ble anklaget for landssvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gang nektet England å blande seg inn i konflikten, og Tyskland måtte sende en diplomat for å forhandle om frigivelse av den tyske krigsfangen. Det er det nærmeste Sealand har nådd internasjonal anerkjennelse som selvstendig nasjon.

Fyrstefamilien flyttet til fastlandet

I årene som fulgte har landet og fyrstefamilien først og fremst markert seg som internasjonale kuriositeter, og vært gjengangere i ukeblad og magasiner på jakt etter en morsom historie. Men plattformen har også vært gjenstand for diverse diplomatiske og rettslige tvister, ettersom landet befinner seg i en gråsone, og statusen fortsatt er uavklar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1999, etter tretti års bosetting på Sealand, flyttet fyrstefamilien Bates vekk fra plattformen på grunn av prins Roys skrantende helse. I dag bor fyrsteparet i Spania, mens enearving Michael of Sealand har overtatt regjeringsmakten.

Frynsete rykte


Inntil brannen fredag, så det ut som om den nye lederen kunne ha mer enn nok å gjøre. Sealand har nemlig lenge hatt en visst frynsete rykte på seg.

Tidligere statsminister Achenbach har for eksempel livnært seg av å selge falske pass, som ofte har blitt misbrukt av kriminelle og hvitsnippsforbrytere. Og Sealand har lenge fungert som et slags virtuelt tilfluktssted for folk som ser etter et sikkert sted for å lagre sensitive og kontroversielle data.

Prins Michael lover imidlertid å slåss for å gi Sealand et lovlydig og velmenende ansikt utad. I en pressemelding nylig publisert på Sealands offisielle nettsider skriver han at han nå vil skaffe seg overblikk over omfanget av skadene brannen har påført plattformen, og benytter samtidig anledningen til å takke den engelske kystvakten for all hjelp.


Kilde: Wikipedia, BBC Online, EADT, Gateavisa 167, grimstad.blogspot.com, pressemelding fra Sealand i anledning eksplosjonen.