Åpen for alle - alltid

Advarer mot giftig kosttilskudd

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere har flere ganger advart mot indiske kosttilskudd med høye konsentrasjoner av bly og arsenikk. Nå er fire svensker forgiftet av tilskuddene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen er levert av Mozon.no og skrevet av Joachim Henriksen.

Det er den tradisjonelle indiske behandlingsformen ayurvedisk medisin, som nå får varsellampene til å blinke hos leger og forskere.

En amerikansk rapport fra 2004 viser at mange importerte

kosttilskudd

fra India inneholder farlige mengder tungmetaller som bly, kvikksølv og arsenikk. Flere forskere advarte da mot denne typen tilskudd. Men til tross for advarslene, har fire svenske pasienter den siste tiden blitt forgiftet av kosttilskuddene, skriver avisen Aftonbladet.

Ingen kontroll


- Vi har ingen kunnskap om liknende forgiftningstilfeller i Norge. Mattilsynet har ikke noe eget system for å registrere bivirkninger, men Statens legemiddelverk har et system for rapportering av bivirkningsmeldinger hvor det også kommer meldinger om bivirkninger av enkelte kosttilskudd, forteller rådgiver Svanhild Vaskinn ved Mattilsynet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ettersom kosttilskudd faller inn under regelverket for matvarer, finnes det generelt sett ingen krav til forhåndskontroll av slike produkter før de selges til norske forbrukere.

- Vi har ikke gjennomført noen analyser av disse produktene i Norge, derfor må vi bare stole på at forhandlerne av slike kosttilskudd holder seg innenfor lovverket. Det planlegges imidlertid å gjøre noen analyser for tungmetaller i kosttilskudd i år. En forhåndsgodkjenning av næringsmidler er ikke et realistisk tiltak, sier Vaskinn til Mozon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Sunne» metaller


Lege Lars Bjørn Rasmussen er en av Norges fremste behandlere i ayurvedisk medisin. Han advarer mot å kjøpe denne typen kosttilskudd direkte på Internett eller fra utlandet, men garanterer at produktene som er til salgs i norske butikker er fullstendig

trygge å bruke

.

- Alle ayurvediske tilskudd som blir solgt i norske helsekostforretninger er nøye kontrollert. Men vi kan ikke garantere for sikkerheten på produkter som selges direkte fra Østen eller de medikamenter som man kan få dersom man selv reiser til India for behandling, sier Rasmussen til Mozon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at den tradisjonelle medisinformen ser på flere metaller som bly, kvikksølv og en modifisert form av sølv, som gunstig i behandlingen. Derfor kan noen produsenter av tilskuddene tilsette slike metaller for å gi en enda bedre effekt.

Advarer gravide


Ifølge de amerikanske målingene, kan noen ayurvediske produkter inneholde så mye bly at de blir en alvorlig helserisiko, særlig om de kombineres med andre tilskudd eller matvarer med høyt blyinnhold.

- Det er bekymringsverdig at det finnes bly i produktene og at innholdet varierer så mye. Om man spiser det enkelte kosttilskudd hver for seg og følger anbefalt dosering, er ikke risikoen for forgiftning så høy. Men preparatene gir allikevel et betydelig høyere inntak av bly enn vi får i oss via matvarer, skriver det svenske Legemiddelverket i en pressemelding om de blyholdige tilskuddene.

For store mengder bly kan påvirke nervesystemet og gi skader på blant annet nyrer og blodkvaliteten. Blyforgiftninger er spesielt farlig for gravide kvinner, som bør være særskilt forsiktige med å få i seg tungmetaller.