Filmklikk: Fullt kjør på kino

Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmer med raske biler i hovedrollene kniver om tetsposisjonen på amerikanske kinoer denne uka. Selvsagt gjør de det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med deg har jeg vært involvert i utallige biljakter. Mange av dem har endt i voldsomme kollisjoner, eksplosjoner og svalestup fra bruer som viste seg ikke å være helt ferdigbygd.

Etterpå har jeg kunnet spasere ut av kinosalen uten en skramme.

Populær rekvisitt

Siden jeg ikke har egen bil, og kjører som en eldre mann med hatt når jeg en sjelden gang låner en doning, må jeg nøye meg med den råkjøringen som er å få på kino. Det holder lenge. For ved siden av pistolen, sigaretten og «quinden» er bilen tidenes mest benyttede filmrekvisitt, og relativt ofte beveger den seg fort og uvørent over lerretet.

(Foto: Buena Vista International)(Foto: Buena Vista International)

Filmen som for tiden topper besøksstatistikken i USA, heter rett og slett «Cars». Den vil hete «Biler» når den har norsk premiere 25. juli, og Disney/Pixars nye dataanimerte blockbuster handler om den sjølgode racerbilen Lightning McQueen, som må roe seg litt ned når den på full fart til et nytt løp krasjer i en sedat småby og blir dømt til samfunnstjeneste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pixar går alltid til topps, men litt mer overraskende er det kanskje at oppfølgerfilmen «The Fast and the Furious: Tokyo Drift » klarte å frese seg opp på en tredjeplass. Ifølge filmanmeldernestoren Roger Ebert leverer filmen, som også går på norske kinoer for tiden, «all the races and crashes you could possibly desire, and little more».

(Foto: Sony Pictures International)(Foto: Sony Pictures International)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senere i sommer kommer nok en storfilm med råkjøring i handlingens sentrum. Komedien «Talladega Nights: The Ballad of Nicky Bobby » skal ha blitt solgt inn til filmstudioene med kun seks ord: «Will Ferrell as a NASCAR driver».

Ellers står jo et billøp med påfølgende stup og eksplosjon sentralt i «Rotløs ungdom » (1955), som blir relansert på norske kinoer denne helga, og det er grunn til å forvente seg noen gromme fartsvidundre når «Miami Vice» dukker opp på en kino nær deg 11. august.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilen: Et fleksibelt mikrokosmos

Bilen og filmen er omtrent jevngamle. De ble barndomsvenner, har fulgt hverandre tett hele livet, og hatt stor glede av samværet. Ikke bare er bilen velegnet til action, og til å la publikum leve ut livsfarlige og straffbare kjørefantasier de aldri ville turt prøve seg på i virkeligheten. Bilen er også et ekstremt fleksibelt fortellerteknisk verktøy for å skape sosiale mikrokosmos.

Følgende oppskrift har for eksempel blitt variert i det uendelige: Putt to til fem mennesker i en bil, send dem ut på veien. Det viktige er ikke hvor de skal, eller om de kommer fram, men hva som skjer underveis.

Noen kinogjengere blir distrahert av selve bilene, og for enkelte tar det helt av.

(Foto: Buena Vista International)(Foto: Buena Vista International)

For eksempel ble den knallrøde '74 Ford Gran Torino med hvit fartsstripe, som Starsky og Hutch kjørte rundt med i tv-serien (og senere filmen ved samme navn), så populær at Ford i 1976 produsert i 1.000 «Starsky&Hutch»-spesialmodeller. Eierne av de gjenværende bilene treffes fremdeles jevnlig, og fordriver tiden mellom treffene med å dyrke, diskutere og omsette «The Striped Tomato» på nettsteder som dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De som får lyst på biler de har sett på kino, men synes det blir litt drøyt å kjøpe dem i full størrelse, kan jo nøye seg med modellutgavene.

Tomaten fra «Starsky&Hutch» kom for øvrig på niende plass da et forsikringsselskap i Michigan for et par år siden kåret tidenes største bilstjerner fra film og fjernsyn. Det var en Dodge Charger fra tv-serien (og senere filmen ved samme navn ) «The Dukes of Hazzard» som vant. Da samme selskap i fjor kåret tidenes beste biljakter på film, var det ikke uventet «Bullitt» som gikk av med seieren.

Vi må heller ikke glemme at tidenes største norske filmsuksess har en spesiallaget racerbil i hovedrollen.

Ukas trailer:

«Ghost Rider»

(Foto: Columbia Pictures Corporation)(Foto: Columbia Pictures Corporation)

Denne ukas Filmklikk-trailer har ikke en bil, men en brennende motorsykkel fra Helvete i en sentral rolle. Framkomstmidlet trakteres av en stuntkjører som forvandles til demon om natten, fordi han en gang solgte sjela si til djevelen i bytte mot sin elskedes liv. Den ulykksalige motorsyklisten spilles av Nicolas Cage, og selv om regissør og manusforfatter er Mark Steven Johnson, (som dreit kraftig på draget med Marvel-adaptasjonen «Daredevil»), ser traileren heftig nok ut. Premieren blir en gang ut på nyåret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukas filmsite:

«Internet Movie Cars Database»

Dette nettstedet er like fascinerende som det er urovekkende. Rundt om i verden sitter det bilentusiaster og finstuderer filmer og tv-serier for å registrere nøyaktig hvilke kjøretøy som er med, enten de spiller sentrale roller, eller bare står parkert i bakgrunnen. Om de får med seg noe særlig av handlingen er usikkert, men siten er gull for å avgjøre diskusjoner og veddemål om for eksempel hvilke bilmodell moren til Elliot i «E.T.» kjører (1978 Audi 5000 C2), eller hva slags trehjulsdoning det var Mr. Bean i en episode presset til å velte (Reliant Regal Supervan).

Kjør forsiktig, og har du tips om nettsteder, nyheter eller rykter fra filmens verden så gi gjerne et lite pip her.