Advarer USA mot atomavtale med India

Artikkelen fortsetter under annonsen

Våpeneksperter advarer USA mot å støtte en sivil atomavtale med India. Avtalen strider mot ikkespredningsavtalen NPT og kan gi stater som Iran og Nord-Korea gratis argumenter, blir det sagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington (NTB-AFP): Avtalen, som er under vurdering i USA og andre land som kan eksportere kjernefysisk teknologi, vil gi India adgang til å importere drivstoff til atomkraftverk, meldte nyhetsbyrået AFP onsdag. India har i likhet med nabolandet Pakistan prøvesprengt atomvåpen.

- Våre strategiske interesser tilsier at vi ikke bør gi avkall på ikkespredningspolitikken og NPT. Hvis vi gjør det, vil vi svekke våre egne innvendinger mot landene som bryter NPT, heter det i et brev ekspertene har sendt til Kongressen i Washington.

Iran og Nord-Korea er blant landene som anklages for brudd på NPT. Men NPT forplikter også de fem «gamle» atommaktene - USA, Storbritannia, Frankrike, Russland og Kina - til ikke å selge atomvåpenteknologi til såkalte ikke-atommakter.

India plasseres i denne kategorien, siden NPT definerer en ikke-atommakt som et land som ikke hadde gjennomført noen prøvesprengning før 1967. Inderne, som aldri har undertegnet ikkespredningsavtalen, prøvesprengte sin første atomladning i 1974.