De beste frynsegodene

Artikkelen fortsetter under annonsen

På tross av de siste årenes innskjerping av skattefrie og skattegunstige frynsegoder, har vi heldigvis noen gode frynsegoder igjen. Vi gir deg oversikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen er levert av Kvinnesiden.no og skrevet av Siw Ødegaard

Frynsegoder er ikke noe vi har krav på, men arbeidsgiver kan velge å gi oss frynsegoder istedenfor lønn. Og skaffefrie frynsegoder behøver vi heller ikke å betale skatt av fordelen av.

10 000 kroner i skattefrie frynsegoder er dermed mye mer verd enn 10 000 kroner i lønnsforhøyelse.

Har du en skattesats på 35 prosent sitter du kun igjen med 6 500 kroner av lønnsforhøyelsen etter skatt. Mens 10 000 kroner i skattefri barnepass, bedriftshytte eller utdannelse har en faktisk verdi på 10 000 kroner.

(Foto: exercise-equpment-megastore.com)(Foto: exercise-equpment-megastore.com)

Ikke overraskende, er det menn i høyere stillinger som stikker av med mesteparten her også. Men det er muligheter for oss alle. Du må bare være klar over hvilke muligheter du har.

Nyter du ikke godt av slike frynsegoder, kan det være en god idé å ta frem denne artikkelen neste gang det er lønnsforhandlinger.

Utdannelse


Det beste skattefrie frynsegodet målt i kroner er uten tvil utdannelse. Arbeidsgivere kan betale din skattefrie utdanning for inntil fire semestre, maksimalt 20 måneder, ved et full tids studium. Ved deltidstudier forlenges tiden tilsvarende, det vil si åtte semestre ved halvtids studie. Utdannelsen må vare lengre enn to måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette gjelder både nyansatte og de som har vært ansatt i en årrekke. Det har ingen betydning om du har høyere utdannelse fra før.

Arbeidsgiver kan dekke kostnader til undervisning, eksamensavgift, skolebøker og annet materiell knyttet direkte til undervisningen. Må du bo hjemmefra, får du også dekket kostnader ved reise til undervisningsstedet og besøksreiser til hjemmet, samt andre merkostnader til opphold utenfor hjemmet, så som kost og losji.

Det er ikke fastsatt beløpsbegrensninger i forhold til hva som kan dekkes skattefritt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Barnepass


Barnepass er det klart mest populære tilbudet. Kun tre prosent har tilbud om barnepass, på tross av at det er det frynsegodet flest ønsker. Arbeidsgiver kan betale barnehageplass for barna dine, uten av du må skatte av det. Betingelsen er at arbeidsgiver har en eierandel i barnehagen, slik som for eksempel i en andelsbarnehage. Arbeidsgiver kan også eie og drive hele barnehagen.

Trim


Helsestudio er det mest vanlige frynsegodet. Betaler arbeidsgiver for ditt personlige medlemskap på et helsestudio, må du betale skatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skattefri trim får du hvis du trener i trimrom på jobben og hvis arbeidsgiver betaler fellestimer for alle ansatt på treningsstudio eller leier time i en gymsal.

Arbeidsgiver har også anledning til å kjøpe et bedriftsmedlemskap, og på den måten kunne tilby skattefri individuell trim på helsestudio. Det betinger at det kjøpes færre kort enn det er ansatte, eksempelvis 10 kort på 50 ansatte. Forutsetningen er at alle eller en betydelig gruppe ansatte har en reell mulighet til å benytte tilbudet i fellesskap.

Lunsj/kantine


Du kan spise god lunsj hver dag på jobben betalt av arbeidsgiver uten å betale skatt, så lenge du betaler minimum 100 kroner i egenandel per måned. Å betale 100 kroner for å kunne bytte ut svette matpakker med varme lunsj i en hel måned, er også et frynsegode mange ansatte setter stor pris på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedriftshytte


For bedrifter med flere enn 10 ansatte og hvor alle eller de fleste ansatte får bruke hytta, er bruk av hytta skattefri. Det gjelder hytter i Norge så vel som fritidseiendommer i utlandet. Så det er bare å be sjefen investerer i fritidseiendommer på Trysil, Sørlandet og solkysten.


Bedriftshelsetjeneste og behandling


Du kan bruke bedriftshelsetjeneste/bedriftslegeordning uten å betale skatt av det. Arbeidsgiver kan også skattefritt dekke behandlingsutgifter for å få deg fortere tilbake i arbeid etter sykdom eller ulykke.

Avis


Har du behov for å holde deg oppdatert, kan arbeidsgiver betale aviser levert hjemme hos deg. Du skattlegges for én avis, mens de øvrige avisene er skattefrie. Du kan eventuelt dekke en avis selv, for eksempel en billig lokalavis, og la arbeidsgiver betale de andre avisene.

Les mer om dette:


Skattepliktige frynsegoder

Skattefradrag for sykdomsutgifter

Skattefri lønn