Meny

Nye fregatter kan stå uten mannskap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Spesialutdannede offiserer i Forvaret fristes over til næringslivet, og de nye fregattene til 21 milliarder kroner kan derfor risikere å måtte ligge til kai.

KNM Fridtjof Nansen (foto: Forsvarsnett)KNM Fridtjof Nansen (foto: Forsvarsnett)

Innen tre år skal alle de fem fregattene med total prislapp på 21 milliarder kroner være på plass i Norge. Skipene krever drøye 500 personer, og de fleste av disse skal være offiserer med spesialkompetanse, skriver Aftenposten.

Forsvarets problem er todelt. Utlærte offiserer med spesialkompetanse blir lokket til næringslivet, samtidig som opplæring av nye offiserer går for tregt. Mannskapsmangelen vil være betydelig selv lenge etter at den femte og siste fregatten, KNM «Thor Heyerdahl» skal være operativ høsten 2009.

- Vi har helt klare kvalitetskrav til besetningen. Vi reduserer ikke på sikkerheten. I ytterste konsekvens blir det ikke det antall operative fartøy som Stortinget forventer, sier marinesjef og flaggkommandør Håkon Tronstad.

Sjøforsvaret ønsker å ha 78 plasser øremerket ved Sjøkrigsskolen årlig. Men Forsvarsdepartementet skal redusere tallet til 30 plasser fra og med høsten.

- Vi har måttet legge oss på en absolutt minimumsbemanning- og opplæring, der vi ikke tåler å miste en eneste mann underveis, sier Tronstad. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus