Åpen for alle - alltid

Historisk flertall for hvalfangst

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frigate Bay (NTB-AFP-Reuters): Totalforbudet mot hvalfangst bør oppheves, mener et flertall av landene på årsmøtet i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen, IWC.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang på over 20 år fikk Japan, Norge og de andre hvalfangstvennlige landene flertall på IWC-årsmøtet. Med 33 mot 32 stemmer, og en avholdende, slo årsmøtet søndag kveld fast at det 20 år gamle midlertidige forbudet mot kommersiell hvalfangst «ikke lenger er nødvendig». Forslaget var fremmet av vertslandet for IWC-årsmøtet, den karibiske øystaten St. Kitts og Nevis.

Vedtaket ble gjort i form av en erklæring som ikke er bindende, og fører ikke til at fangstforbudet oppheves. Til det kreves tre firedels flertall.

Vedtaket blir likevel sett på som en viktig markering, i og med at det er første gang på flere tiår at den hvalfangstvennlige fløyen har flertall.

- Vedtaket skapte da også en opphetet stemning på årsmøtet. Enkelte land, som Brasil, forsøkte å så tvil om gyldigheten av avstemningen, forteller Norges hvalfangstkommissær Karsten Klepsvik til NTB.

Klepsvik legger ikke skjul på at han er godt fornøyd med å ha flertallet på sin side i IWC, for første gang på over 20 år. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvalverner Rick O'Barry, med et videoopptak av hvalfangst på brystet, markerte sin motstand mot hvalfangst under åpningen av årsmøtet i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC. Kommisjonen vedtok søndag likevel, med knappest mulig flertall, en erklæring som sier ja til hvalfangst. Men flertallet er ikke stort nok til å oppheve det 20 år gamle fangstforbudet. Foto: REUTERS/IFAW/J.F. Mitchell/Handout/SCANPIXHvalverner Rick O'Barry, med et videoopptak av hvalfangst på brystet, markerte sin motstand mot hvalfangst under åpningen av årsmøtet i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC. Kommisjonen vedtok søndag likevel, med knappest mulig flertall, en erklæring som sier ja til hvalfangst. Men flertallet er ikke stort nok til å oppheve det 20 år gamle fangstforbudet. Foto: REUTERS/IFAW/J.F. Mitchell/Handout/SCANPIX