Farlig engangsgrill

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trenger du å passe på engangsgrillen også etter at pølsene er fortært? Uforsiktig bruk gir mange brannskader. Her er tipsene for grill-sommeren:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Artikkelen er levert av

mozon.no

og skrevet av journalist Karoline Steenbuch

Endelig er sommeren her. Folk strømmer til parker og strender, med frysebager og plastikkposer med på lasset.

Folk strømmer til parker og strender, med frysebager og plastikkposer med på lasset.

Bilde hentet fra mozon.noBilde hentet fra mozon.no

For de viktigste ingrediensene til en vellykket aften ute i det grønne er uten tvil grillklare pølser, ferske lomper, en dose ristet løk, sprø salat, sennep, ketchup og sist, men ikke minst, kald øl.

Ifølge N24.no selges det mellom 1 og 1,2 millioner engangsgriller hvert år i Norge.

Men når den siste frankfurter er fortært, kan imidlertid hyggen raskt snu. For den brukte engangsgrillen kan bli et farlig bekjentskap for tilfeldige strand- og parkgjester, skriver danske Ekstrabladet.

Jorden under engangsgrillen kan bli flere hundre grader varm, og kan være til fare for dine egne og andres bare føtter. Hvis man i tillegg graver ned grillen med de glødende kullene kan temperaturen på rundt 800 grader vare i opptil flere dager.

I Danmark har ulykkesregisteret ved Institut for Folkesundhed samlet data som viser at det er flere ulykker med engangsgriller hvert år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


25 ulykker i året


Tallene viser at det hvert år skjer omkring 25 ulykker med engangsgriller i Danmark. Årsaken til rundt halvparten av ulykkene, er at noen har tråkket på underlag der det har stått en glovarm grill.

- Det har vært en økende frekvens de siste 4-5 årene i takt med utbredelsen av engangsgriller. Det er skader som vanligvis må opereres, fordi det er kommet dype brannsår på fotsålene, sier Bjarne Alsbjørn ved brannsåravdelingen ved Rigshospitalet i København.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Skadeavdelingen ved Legevakten finnes det ikke liknende tall for Norge.

- Men vi har sett brannskader etter bruk av både engangsgrill og andre griller, sier avdelingsoverlege Knut Melhuus, ved Skadeavdelingen.

Rådet til ekspertene er å sikre stedet etter man er ferdig med å bruke grillen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er oppfordringen

: Unngå å grave ned grillen. Rydd opp etter deg og avkjøl grillen og område rundt med vann.

- Det er fornuftig å bruke et brannsikkert underlag, slukke grillen med vann eller sand etter bruk, sette på lokket og ta den med seg hjem. På den måten vil også marken under få en fornuftig temperatur, i følge Landmann i Sverige, som produserer omkring 10 prosent av grillene på de norske markedet, og minner om at sand holder på varme.

Men er skaden allerede skjedd, er førstehjelpsbehandling viktig.

Kjøl ned!


- Kjøl ned med kaldt vann så fort som mulig de første minuttene, eventuell annen kald væske som er så ren som mulig. Deretter fortsetter man nedkjølingen i lunkent vann til det slutter å svi, sier førstehjelpskonsulent Olav Aasland ved Røde Kors.

Han legger til at ved store sår skal man ringe 113 for profesjonell hjelp. Og at man bør gå til lege ved blemmer og åpne sår. Mindre skader trenger sjelden legetilsyn.

- Med barn bør man imidlertid ha en lavere terskel for når man oppsøker lege, sier Aasland.

Tall fra danske Beredsskabsstyrelsen viser at det er få ulykker i de tilfellene hvor tennvæske brukes på grillen. Det ser de fleste ut til å ha lært seg! Ulykkene forekommer hovedsakelig med engangsgriller og primært etter at grillingen er ferdig.

I tillegg kan feil bruk av grillkull gi deg og familien forgiftninger og livsfarlige kreftsykdommer.