Telefoner for fred

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg slutter aldri å forundre meg over hvor mye godt det finnes i mennesker. Ta for eksempel Basilia. Hun vil ringe freden inn i Midt-Østen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Palestineren Bashir (24) står på sin balkong i leiligheten i Betlehem med en trådløs telefon mot øret. Den varme natteluften kjærtegner ham. Byen summer stille av liv. Bashir merker det ikke. Han er 100 prosent fokusert på telefonsamtalen han er midt inni.

En telefonsamtale fra en balkong i Betlehem. (Illustrasjonsbilde)En telefonsamtale fra en balkong i Betlehem. (Illustrasjonsbilde)

Det er en usedvanlig telefonsamtale. Ikke fordi det er sjelden han tar disse telefonene, - det skjer hver uke, - men fordi det er sjeldent slike telefoner tas i den urolige del av verden han befinner seg i.

I den andre enden av tråden sitter nemlig israeleren Gal (29) i en stol utenfor en kibbutz med utsikt over Middelhavet.


De to mennene snakker om det uhørte. De snakker om følelser, sinne, ydmykelser, raseri, men også gleden over å oppdage hverandre - at de har så mye felles, tross alt som skiller dem.

Men de er ikke bare to på linja. Det er en til. En kvinne. Det er hun som styrer samtalen mellom de to, som en slags moderator. Hun kommer med innspill, gjør øvelser med dem, spør de vanskelige, dyptgripende spørsmålene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et nesten utenkelig bilde


Basilia Brownell vil coache Midt-Østen til fred.Basilia Brownell vil coache Midt-Østen til fred.

Hun heter Basilia, og er en mager, intens kvinne på 54 år. Basilia har et ryggproblem, så hun ligger på sengen sin mens hun snakker i telefonen med de to unge mennene i Midt-Østen. Sengen står i huset hennes på en liten øy i innseilingen til den amerikanske byen Seattle.

Tre personer i en konferansetelefon. En jøde i en israelsk kibbutz, en palestiner i Betlehem og en coach i Seattle.

Tre personer som prøver å finne andre veier til fred enn krig. Tre personer som tenker at det å prate sammen i en utfordrende, vennlig atmosfære kanskje er det som trengs.

Et nesten utenkelig bilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om prosjektet


Basilias prosjekt kalles «Samtaler med andre» («Conversations with Other»). Samtalene gjøres på telefon for å omgå de monumentale fysiske skillelinjene. Det er en vedvarende prosess, over seks måneder eller mer, i 30 minutter per uke.

Samtalene ledes av trenede coacher med tilleggsutdannelse innen relasjons-coaching. Det koster ikke noe for de deltagende, og krever lite logistikk, i og med at alt foregår på telefon.

Per i dag er det vel 30 livs-coacher involvert, fra Norge, Canada og USA.

Samtaler involverer i dag israelske jøder, israelske palestinere, palestinske kristne og palestinske muslimer.

Basilia samarbeider med organisasjoner lokalt som har holdt på med dette i ti år og mer. En av dem er «Parents Circle-Families Forum», som knytter sammen 400 fra begge sider.

En nyere organisasjon er «Combatants for Peace». Den har eksistert i vel to år, og består av mennesker fra begge sider av konflikten med «blod på hendene» - israelske soldater, palestinske opprørere. De møtes månedlig, men forholdene gjør det stadig vanskeligere å møtes. Derfor vurderer de også å ta i bruk telefonen som sitt verktøy.

Du treffer Basilia Brownell på +1-206-930-9783, eller norsk mobil 986 69 973, eller epost basilialifecoach@msn.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Men dette skjer.

Basilia er coach, og har videreutdannet seg i relasjons-coaching. Coaching-verktøyene hun har ervervet seg, og de to kundene Bashir og Gal, er alt en del av en større plan.


Det er en fredsplan.

- Planen er å rekruttere coacher over hele verden som er villig til å coache forholdet mellom mennesker i Midt-Østen.


Hun har selv inngående kjennskap til Israel og situasjonen i landet, etter å ha bodd i en kibbutz i 13 år tidligere i livet. Inspirasjonen kommer fra hva hun har sett andre gjøre, og hva hun vet om hvordan coaching kan påvirke mennesker.

Basilia Brownells fredsplan er slik: Hun vil at israelere og palestinere skal snakke seg til fred. På konferansetelefon, med en tredjepart som moderator.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De sa at hvis jeg ville gjennomføren denne planen, måtte jeg reise til fredslandet Norge, sier hun. - Og her er jeg.

Hun er her for å lete etter andre coacher som vil levere sine coaching-tjenester på dette området. Hun er også her for å skaffe støtte for sitt fredsprosjekt.

- Jeg vil at Telenor skal støtte dette, om ikke annet så med gratis telefoni for coachene som melder seg på, sier hun.


Men hun har ikke rukket å snakke med Telenor ennå. Hun har hatt så mange andre å snakke med.

- Jeg har ringt til fem potensielle støttespillere, og fått møte med alle fem ved første forsøk, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har også rekruttert flere coacher til prosjektet sitt. Så utover sommeren og høsten blir det utenkelige bildet enda mer tenkelig. Da vil enda flere palestinere og israelere sitte og snakke med coacher her i Norge på telefon.

Dermed blir freden løftet videre fra Utenriksdepartement og fredsorganisasjoner til grasrota.

Slutter ikke


Jeg slutter aldri å forundre meg over hvor mye godt det bor i mennesker.

Jeg slutter heller ikke å forundre meg over Amerika, dette landet som så til de grader er elsket og hatet, landet som vi i dag forbinder med en aggressiv stormakt, men som likevel er arnested for noen av største og viktigste kulturelle og humanitære tanker og aktiviteter som finnes.

Dobbeltheten i dette landet gjør at det fostrer både cowboyer og indianere, både umenneskelig lidelse og umenneskelig omsorg, både Bush'er og Brownell'er.


Tidligere i Paals perspektiv: