Filmklikk: Festivalsommer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Film er best på kino, men aller, aller best på festival.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det spørsmålet jeg har hørt oftest denne uka er «du skal vel til Grimstad i år?». Jeg har verken familie eller feriested der nede, men derimot en omgangskrets med et spesielt forhold til visse stedsnavn. Når de nevner byer som for eksempel Berlin, Haugesund, Toronto, Venezia, Tromsø, Karlovy Vary, San Sebastian eller Grimstad er det svært sjeldent byene i seg selv de tenker på, men filmfestivalene.

Film er aller best på filmfestival, og kortfilmfestivalen i Grimstad er muligens landets hyggeligste. (Illustrasjon: www.kortfilmfestivalen.no)Film er aller best på filmfestival, og kortfilmfestivalen i Grimstad er muligens landets hyggeligste. (Illustrasjon: www.kortfilmfestivalen.no)

Og akkurat nå - 15. til 20. juni - er det den hvitmalte sørlandsbyen som gjelder. Kortfilmfestivalen i Grimstad er, i skarp konkurranse med Tromsø internasjonale filmfestival i januar, Norges triveligste i sitt slag, med sommerlig idyll, hvitvin, reker og film, film, film.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden dette er en kort- og dokumentarfilmfestival, har Grimstad de yngste og mest engasjerte deltakerne i den norske festivalfloraen, og det er stor sjanse for å oppdage neste generasjons talenter i god tid. Filmene har dessuten en behagelig lengde, for man skal jo ha tid til å steke seg rosa, drikke seg grønn og diskutere seg blå der nede også.

Metalbandet Enslaved gir sin tolkning av Ibsen til en utendørsvisning av Metalbandet Enslaved gir sin tolkning av Ibsen til en utendørsvisning av "Terje Vigen". (Foto: www.kortfilmfestivalen.no / Asle Birkeland)

I år har Grimstad mer storveis besøk enn noensinne. Blant andre kommer den israelske filmskaperen Amos Gitai («Kadosh»), som skal si sin mening om norsk film. Bråkmakerne i ekstremmetalbandet Enslaved skal spille live til en stumfilmversjon av «Terje Vigen» i et steinbrudd, og for de enda mer spesielt interesserte blir det seminar om lesbisk pornofilm…

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det største navnet der nede er nok likevel trashfilmlegenden Lloyd Kaufman , som holder kurset «How to make your own damn movie». Om du ikke har hørt om mannen, så er Kaufman grunnleggeren av filmselskapet Troma, som står bak blodige titler som «The Toxic Avenger», «Class of Nuke 'Em High», «Chopper Chicks in Zombietown» og «Surf Nazis Must Die».

Lloyd Kaufman er mannen bak filmer som Lloyd Kaufman er mannen bak filmer som "The Toxic Avenger", og gir tips til vordende filmskapere i Grimstad. (Foto: Troma Films)

Festivalene som får mest oppmerksomhet i riksmedier er gjerne generelle gigantfestivaler som Cannes og Berlin, men det finnes også tusenvis av mindre festivaler som ofte har spesialisert seg på for eksempel dokumentarfilm, kvinnefilm, skrekkfilm, matfilm, asiatisk film, barnefilm, stumfilm og musikkfilm. Og ikke minst finnes det utallige homse- og lesbefilmfestivaler. I disse dager, 16. - 21. juni, går for eksempel Skeive filmer av stabelen i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellers pågår det akkurat nuh store filmfestivaler i for eksempel Atlanta og Seattle . I Sacramento er det noe som kalles Global Art Film Festival («for global inspiration & harmony») og i Bradford arrangeres en Fantastic Film Weekend med sci-fi og horror. I London kan du se nye filmer fra Øst- og Sentral-Europa på East of Center Film Fest , og det er dessuten kortfilmfestivaler i både Toronto , Roma og New York. Bare for å nevne noe av det som er å velge mellom denne helga.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så rekker du ikke Grimstad i år, er det ingen grunn til å fortvile. Et eller annet sted i verden er det alltids en filmfestival på gang, og de aller fleste av dem er tilgjengelige for «sivile». Så hvis du ennå ikke har spikret ferieplanene, kan du kanskje koordinere med en filmfestival etter ditt hjerte. Den mest solide oversikten finner du på www.filmfestivals.com, der du kan sortere og søke etter blant annet land og måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PS: Jeg har til nå svart konsekvent «nei, dessverre» på spørsmålet nevnt innledningsvis, men etter å ha skrevet denne teksten har jeg ombestemt meg, og slenger meg på bussen til Grimstad lørdag morra. Kanskje vi sees i sør?

Ukas trailer:

«Wordplay»

Bill Clinton løser kryssord i filmen Bill Clinton løser kryssord i filmen "Wordplay". Now that's entertainment! (Foto: The Weinstein Company)

Dagsavisen hadde forrige helg et koselig avskjedsintervju med sin faste lørdagskryssordmaker gjennom 40 år, John Johnsen (86). Veteranen har hatt mange entusiastiske løsere, men må nok se seg slått i både antall og prestige av kryssordmakeren til New York Times' Will Shortz, som står sentralt i denne dokumentaren om - av alle ting - kryssord. Ut fra trailer, klipp og omtale å dømme er filmen er både ustyrtelig morsom, interessant og aldri så lite skremmende. Blant de lidenskapelige og frustrerte kryssordløserne finner vi folk som Bill Clinton, Jon Stewart, Bob Dole og Indigo Girls, men også folk som neppe har så mye liv utenom rutene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellers er jo denne teaseren litt artig…

Ukas filmsite:

«The Oracle of Bacon at Virginia»

Kjenner du til spillet «Six degrees of Kevin Bacon»? Det ble utviklet av tre collegestudenter i 1994, og tar utgangspunkt i «Six degrees of separation»-teorien, som går ut på at alle mennesker i verden kan knyttes til hverandre i færre enn seks bekjentskapsledd. Det vil si at alle kjenner noen, som kjenner noen, som kjenner noen, som kjenner noen, som kjenner noen, som kjenner noen, som kjenner for eksempel Paven.

Studentene Mike Ginelli, Craig Fass, og Brian Turtle overførte konseptet til filmverden, og spillet går ut på å linke skuespillere til Kevin Bacon gjennom færre enn seks filmer. De valgte seg ham dels fordi navnet rimer på «separation», og dels fordi han har spilt mot veldig mange andre kjente skuespillere.

På dette artige og tidsslukende nettstedet kan du teste teorien. Tast inn for eksempel «Harald Eia» så ser du at han var statist i «Secondløitnanten» der også Bjarne Thomsen var med. Bjarne hadde i sin tur en liten rolle som russer i «Spies Like Us» der James Daughton hadde en litt større rolle, og James spilte i «Animal House» mot Kevin Bacon.

Ergo: Harald Eia er kun tre ledd unna Kevin Bacon...

Finner du noen med flere enn seks ledd, eller har du andre tips om nettsteder, nytt, rykter og rabalder fra filmens verden så gi gjerne et lite pip her.