Åpen for alle - alltid

Fire og et halvt minutt stillhet

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1952 skrev den amerikanske komponisten John Cage et av musikkhistoriens mest kontroversielle musikkstykker: 4 minutter og 33 sekunder med stillhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Er det mulig å fremføre absolutt stillhet? Nei, mente den amerikanske musikkpioneren John Cage (1912-1992). På slutten av førtitallet besøkte han et såkalt lydtett rom på Harvard University, men ble overrasket av at han likevel kunne høre to lyder. En høy og en lav. Da John Cage nevnte dette for teknikeren med ansvaret for rommet, ble han forklart at den høye tonen var lyden av hans eget nervesystem. Og den lave tonen var lyden av blodet i sirkulasjon.

Den amerikanske komponisten John Cage (1912 - 1992) markerte seg gjennom eksperimentell og ukonvensjonell musikk.Den amerikanske komponisten John Cage (1912 - 1992) markerte seg gjennom eksperimentell og ukonvensjonell musikk.

Inspirert av denne

opplevelsen skrev John Cage det kontroversielle stykket 4'33 i 1952. Stykket er kontroversielt fordi det peker nese til den tradisjonelle oppfatningen av hvordan et musikkstykke skal være. Stykket består nemlig av 4 minutter og 33 sekunder der musikerne ikke gjør noe som helst. Likefullt er det aldri helt stille under fremføringene, ettersom en stadig kan høre lyder fra publikum og fra utsiden av konsertsalen, akkurat som det var lyder i det lydtette rommet ved Harvard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gang John Cage

skulle fremføre verket ute i naturen, ble starten på andre sett spesielt dramatisk da man kunne høre lyden av en bukk, og en due plutselig flakset fram til podiet der Cage satt.

Dermed

er fremførelsen av 4'33 alltid forskjellig fra gang til gang. Og ingenting av det du hører ble skrevet av John Cage selv.

Se stykket bli fremført på BBC her

.

John Cage

har også skrevet musikkstykket «As slow as possible» (Så sakte som mulig) som for tiden fremføres i Halberstadt, Tyskland. Stykket skal vare i hele 639 år, og har blitt beskrevet som en gave til fremtiden. Les mer her.